KARRIERELONN

– Laveste lønnsvekst i Statoil siden finanskrisen

Statoil mener de tilbyr 3,8 prosent. Tekna mener tilbudet er på 2 prosent.

Tillitsvalgte i Statoil mener at de får 2 prosent i lønnstillegg, mens ledelsen mener tallet er 3,8 prosent.
Tillitsvalgte i Statoil mener at de får 2 prosent i lønnstillegg, mens ledelsen mener tallet er 3,8 prosent. Bilde: Statoil
6. juni 2013 - 08:50

Statoils overskudd i 2012 var det nest største i selskapets historie. På tross av det endte lønnsoppgjøret med tillegg på to prosent. Det er nesten like dårlig som lønnsoppgjøret etter finanskrisen, da tallet ble på 1,8 prosent.

– Fjoråret var det nest beste året i Statoils historie. Vi forventet noe lavere lønnsvekst i år enn i fjor, men lønnsoppgjøret er blitt mye lavere enn vi trodde. Det henger ikke på grep, sier Teknas tillitsvalgte i Statoil, Ingrid Di Valerio.

Di Valerio sier at tilbudet etter Teknas mening ikke samsvarer med bedriftens økonomiske resultater, produktivitet, konkurranseevne og framtidsutsikter.

I fjor, etter streik og pensjonsstrid, endte lønnsoppgjøret på 4,75 prosent, mer enn dobbelt så mye som i år.

Får mindre enn to prosent

Di Valerio presiserer at nesten alle av 4000 Teknas medlemmer i Statoil avlønnes på individuelt lønnssystem på individuelle avtaler. Derfor risikerer flere å få mindre enn to prosent i lønnstillegg.

– Lønnsøkningen vil vurderes etter leveranse og adferd, hva slags karakterer man har fått i løpet av året. Hvis man ikke har gode nok karakterer blir lønnsveksten mindre enn to prosent, sier Di Valerio.

Det betyr at årets lønnsoppgjør er særlig ugunstig for de som ikke har lyktes med å få gode karakterer i Statoil.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt at ansatte i Statoil får karakterer for innsats gjennom året. En av de tillitsvalgte som sto frem i saken henviste til at tillitsvalgte i gjennomsnitt får dårligere karakterer enn andre.

Les også: Dette legger arbeidsgiverne mest vekt på

Konkurransen utenfra

Di Valerio sier at årets lønnsoppgjør gjør det mindre attraktivt å jobbe i Statoil.

– Det jeg er mest bekymret for er at konkurransen utenfra om vår kompetanse blir enda hardere. Vi sakker ifra det lønnsnivået som er i petroleumssektoren med det lønnsoppgjøret vi har i dag, sier Di Valerio.

Også Nito er redd for konsekvensene med et slik lønnsoppgjør.

– Jeg er bekymret for utvikling av kompetanse og arbeidskraft i Statoil. Mange bedrifter innenfor olje og gass konkurrerer i større grad enn før når det gjelder lønn og pensjonsbetingelser, sier leder av Forhandlingsutvalget for privat sektor i Nito og overingeniør i Statoil Stig Lægreid.

Han representerer 1300 Nito-medlemmer i Statoil, den nest største medlemsgruppen i konsernet.

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Regner med overheng

Verken Nito eller Tekna aksepterer at overheng brukes som et kriterium i lønnsforhandlinger. Overhenget forteller hvor stor effekt fjorårets lønnsoppgjør har på årets oppgjør.

Ifølge Di Valerio har Statoil konsekvent omtalt at årets lønnsoppgjør har endt opp på 3,8 prosent, ikke 2 prosent.

– Ledelsen i Statoil presenterer det slik at lønnsoppgjøret endte på 3,8 prosent. Det betyr at de regner det ut med overheng. Men den måten å regne på er mer vanlig i offentlig sektor.

Har ledelsen i Statoil regnet ut lønnsveksten med overheng tidligere?

– Så langt jeg kan se bakover i historien, så er det første gang man bruker argumentet med overheng.

Det bekreftes også av Stig Lægreid i Nito.

Statoil svarer

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil sier at det har dessverre ikke vært mulig å oppnå enighet mellom partene.

– Det har vært viktig for oss i Statoil å sikre at oppgjøret blir sluttført innenfor en moderat økonomisk ramme. Vi strakk oss så langt vi fant det forsvarlig når det gjelder lønnsøkningen. Når vi ikke klarte å bli enige iverksetter vi det som var det siste tilbudet – 3,8 prosent.

Dere har ikke brukt argumentet med overheng før. Hvorfor gjør dere det under dette lønnsoppgjøret?

– Overheng brukes i forhold til den reelle lønnsveksten for det inneværende året, og det er det tallet vi bruker.

Han legger vekt på at ledelsen i Statoil er opptatt av å følge oppfordringene fra blant annet Norsk Olje og Gass om moderat lønnsvekst.

Nito: – Det vil bli lavere lønnsvekst i tiden som kommer  

Veien videre

Tillitsvalgt Di Valerio forklarer at årets lønnsoppgjør er mellomoppgjør. Det er ingen streikemuligheter i år.

– Siden vi har undertegnet en bruddprotokoll etter årets forhandlinger, vil Tekna og NHO kalle inn ledelsen i Statoil og Tekna i Statoil til et drøftingsmøte der hver av partene legger fram sine synspunkter. Partene vil bli utfordret på disse synspunktene.

Hun sier at det mest sannsynlig vil skje til høsten.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.