KRAFT

Ja til vindkraft i Vesterålen

Konsesjon: Vesterålskraft Vind AS har fått endelig konsesjon til Ånstadblåheia vindpark i Sortland, men må utrede risikoen for iskast fra rotorbladene.
Konsesjon: Vesterålskraft Vind AS har fått endelig konsesjon til Ånstadblåheia vindpark i Sortland, men må utrede risikoen for iskast fra rotorbladene. Bilde: NTE Holding
28. aug. 2013 - 12:40

Olje- og energidepartementet har i dag gitt Vesterålskraft Vind AS rettskraftig konsesjon for bygging av Ånstadblåheia vindkraftverk i Sortland kommune i Nordland.

Konsesjonen omfatter en samlet installert effekt på inntil 50 MW og en årlig produksjon på inntil 115 GWh.

Et symbolsk milepæl for området som utredes for oljeutvinning, mener vindkraftforeningen Norwea.

Klagebehandling

– Uten å ta stilling til debatten om LoVeSe, er det en merkedag for norsk fornybar energiproduksjon at myndighetene åpner for vindkraft i området. Ånestadblåheia er i seg selv et meget godt prosjekt, men vi kan ikke annet enn å se symbolikken i at det skal bygges vindkraft i Vesterålen, sier administrerende direktør Øyvind Isachsen.

OED har behandlet kritiske innvendinger om hensynet til landskap, friluftsliv og såkalt iskasting gjennom klagebehandlingen, og konkludert med at trusselen mot naturmangfoldet og uberørt natur ikke er så alvorlig at vindkraften ikke kan bygges.

Les også: – Bygger vi ikke nå, vil svenskene le

Risiko for iskast

Vesterålskraft Vind AS må imidlertid gjennomføre en risikovurdering og redegjøre for tiltak som kan redusere faren for iskast, fordi vindparken vil ligge i nærheten av et alpinanlegg.

Iskast oppstår når det dannes et tykkere lag med is på rotorbladene til vindturbinene.

I en konsekvensutredning for friluftsliv og ferdsel i parken anbefaler Bioforsk at det blir satt opp varselsskilt om faren for iskast fra turbinene ved innfallsportene til området.

Krever normal bruk av området

Forutsetning for konsesjonen er at området skal kunne benyttes av befolkningen på samme nivå som tidligere.

– Utbyggingen vil gi tilgang på ny kraftproduksjon i Vesterålen, og er et viktig bidrag til Regjeringens satsing på mer fornybar energi frem mot 2020. Jeg har også merket meg at både Sortland kommune og Nordland fylkeskommune er positive til denne vindkraftutbyggingen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Les også:

– Umulig å forholde seg til energipolitikk som svinger i takt med oljeprisen

Her er Norges største solfangeranlegg

Slik blir Norge uten ny olje  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.