OLJE OG GASS

I morgen ventes det sterkere vind offshore enn da dødsbølgen traff

Statoil fjerner personell fra Snorre B. Helikopteravganger innstilles.  

Meteorologisk institutt forventer orkan styrke i middelvind på deler av norsk sokkel fredag. Dette bildet ble tatt ved Oseberg A under en orkan i Nordsjøen i november i 2006.
Meteorologisk institutt forventer orkan styrke i middelvind på deler av norsk sokkel fredag. Dette bildet ble tatt ved Oseberg A under en orkan i Nordsjøen i november i 2006. Bilde: Sturla Nilssen/Hydro
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. jan. 2016 - 14:46

Oppdatert: Statoil sier til Teknisk Ukeblad fredag morgen at dt er mulig de får til enkelte flygninger fra Bergen, men at det er for tidlig å si, da ting endrer seg raskt.

Fredag er det ventet et kraftig uvær på vestlandskysten. Enkelte steder på sokkelen er det ventet orkan styrke.

Det bekrefter meteorolog ved Meteorologisk institutt, Oddlaug Nese.  Hun sier at middelvinden kan bli liggende på mellom sterk storm og orkan, samt at kastene kan bli enda kraftigere.

Slik prognosene er nå beveger lavtrykket seg i en bane fra Shetland og over Nordsjøen inn mot Hordaland. Det beveger seg etter hvert nordøstover opp over kysten av Møre og Romsdal. Her ligger det en del installasjoner, sier Nese.

Flytter fra Snorre

Hun sier at de forventer vindstyrke på omtrent 30-32 meter i sekundet, mellom sterk storm og orkan styrke, og at det rent vindstyrkemessig vil være kraftigere enn uværet som like før nyttår resulterte i et dødsfall på COSL Innovator, da en brottsjø knuste vinduene i boligkvarteret på riggen.

– Jeg kjenner ikke så godt til de nøyaktige værforholdene for en måned siden. Men det er sterkere vind nå og det blir bølger opp til 14 meter i gjennomsnitt. Maksbølger kan bli på over 20 meter, sier hun.

Pressetalsmann i Statoil, Morten Eek, sier til Teknisk Ukeblad at de følger tett med på værsituasjonen og utviklingen. I den forbindelse har de besluttet å bemanne ned Snorre B-plattformen.

– Vi har mottatt værvarsel for fredag ettermiddag og natt til lørdag. Det blir midlertidig nedbemanning og vi går ned fra 109 til 44 medarbeidere på Snorre B. De vil bli flyttet til omkringliggende installasjoner, bekrefter Eek.

Innstilte helikopteravganger

– Etter erfaringene fra forrige uvær, frykter dere nå dette kraftige uværet?

– Det er trygt å jobbe på norsk sokkel. Den jobben vi gjør i forkant er å gjøre vurderinger av om vi må innstille operasjoner eller oppgaver som kan vente om været skulle tilsi det. Det er for tidlig å si noe på detaljer rundt det operasjonelle.

Konkret ser vi at i området Tampen der Snorre ligger kan bli berørt. I tillegg kan det i området rundt Statfjord bli aktuelt å flytte personell mellom noen av installasjonene, sier Eek.

 Han forteller videre at det kan bli en god del innstilte helikopteravganger også.

– Trolig vil vi innstille Bergens-programmet vårt, altså flygningene ut fra Flesland. Det ersnakk om rundt 16 flighter inn og ut gjennom fredagen. Muligens blir det også noen innstilte fra Florø. Fra Sola og Kristiansund har jeg ikke fått noen data ennå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.