INDUSTRI

Hevder skjørte-patent er ugyldig. Nå skal retten avgjøre patentstriden

Krangler om teknologi for å stoppe lakselus.

Oslo tingrett skal bestemme om et patent på en oppfinnelse for å holde lakselus borte fra oppdrettslaks er gyldig.
Oslo tingrett skal bestemme om et patent på en oppfinnelse for å holde lakselus borte fra oppdrettslaks er gyldig. Bilde: colourbox.com
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
30. jan. 2015 - 06:00

Mandag møter biotek-selskapet Calanus i Oslo tingrett. De har saksøkt flere konkurrenter for å kopiere deres patenterte teknologi.

Men stridens kjerne er et patent på et skjørt for å holde lakselus ute av oppdrettsmerdene.

Calanus mener de har funnet opp teknologien, mens de saksøkte konkurrentene mener patentet deres er ugyldig, fordi teknologien er kjent.

Søksmålet ble først omtalt av Nord24 i desember. Biotek-selskapet ønsker å gi konkurrenten Nordic Aqua Gear salgsforbud for teknologien.

Les også: Kan oppdrett av kveite - på land - overta etter oljen?

Luseskjørt

Lakselus er et kjempeproblem for oppdrettsnæringen.

Calanus har patentert et finmasket nett som slipper gjennom vann, men holder lakselus ute. Det såkalte luseskjørtet plasseres rundt merden.

Patentstyret bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at de godkjente patentsøknaden på oppfinnelsen. Det skjedde sommeren 2013.

Konkurrentene Mørenot, Plany og Botngaard klaget i fjor til Patentstyret på patentet. De mener patentet må oppheves fordi det omhandler tidligere kjent teknikk. Nå avventer Patentstyret dom i saken.

Les også: Patentstrid: Vil ha disse skiene ut av norske sportsbutikker

«Manglende nyhet»

– Vi har fått innvilget patentet fra det norske patentstyret, og da antar vi at vi ikke har gjort noe galt, sier Gunnar Rørstad, daglig leder i Calanus til Teknisk Ukeblad.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Partene er enige i at et av de saksøkte selskapene har begått et straffbart patentinngrep – dersom retten skulle bestemme at patentet er gyldig. Men de er altså uenige i om patentet er gyldig, det kommer frem i sluttinnleggene partene sendte retten i forrige uke.

Prosessfullmektig Vidar Johnsen fra Steenstrup Stordrange ønsker ikke å kommentere saken nå, og viser til sluttinnlegget.

«Patentet må kjennes ugyldig i sin helhet på grunn av manglende nyhet og oppfinnelseshøyde», skriver han i sluttinnlegget.

Les også: Kevlar kan gi tynnere telefoner og hindre batteribrann

Lang vitneliste

På vitnelisten står en rekke aktører i oppdrettsbransjen, blant annet fra Lerøy Seafood Group og Finn Sinkaberg fra Sinkaberg-Hansen, oppdrettsselskapet der tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er inne på eiersiden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også Sintef-forsker Andreas Myskja Lien er kalt inn som vitne i saken.

Les også: Slik skal den amerikanske presidenten fly i framtiden

Doblet omsetning

Calanus doblet i 2013 omsetningen og hadde driftsinntekter på 25,4 millioner kroner og 1,1 millioner kroner i resultat før skatt. Finansavisen skrev i fjor at de forventer en omsetning på 50 millioner kroner i 2014.

Selskapet utvikler og fremstiller først og fremst kosttilskudd fra krepsdyret rødåte. I tillegg har selskapet utviklet luseskjørtet beskrevet i det omtvistede patentet sammen med oljelenseprodusenten Norlense.

Tromsøselskapets største eier er Gunnar Rørstad. Gjennom investeringsselskapet Norinnova Invest er blant annet Statoil Technology Invest, Statkraft og Kongsberggruppen inne på eiersiden i biotek-selskapet.

Les også:

Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere

Skrur fra hverandre BMW – selger kunnskapen til Kina

Toyota gir bort 5.680 patenter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.