OLJE OG GASS

Hevder at verftet som bygget Goliat skal droppe offshoreprosjekter

Hyundai Heavy Industries.

Hyundai-verftet har bygget Goliat, og holder på å bygge Aasta Hansteen. Nå ryktes det at verftet skal droppe bygging av offshoreanlegg.
Hyundai-verftet har bygget Goliat, og holder på å bygge Aasta Hansteen. Nå ryktes det at verftet skal droppe bygging av offshoreanlegg. Bilde: Roald Ramsdal
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. mai 2016 - 11:14

Hyundai Heavy Industries skal ifølge lokale medier slutte med utbygginger av offshoreanlegg. Kjempeverftet i Sør-Korea har blant annet bygget Goliat og holder for øyeblikket på å bygge Statoils Aasta Hansteen-prosjekt.

Selskapet har tradisjonelt vært størst på bygging av skip, men har også tatt store og komplekse prosjekter for oljeindustrien.

Goliat-prosjektet i Barentshavet var ett av disse, et prosjekt som sprakk kraftig på tid og kost, og med store sikkerhetsutfordringer, der tre personer omkom.

– Stor endring

HHI har hatt tunge år rent økonomisk, og det skal være dette som gjør at den relativt dramatiske avgjørelsen ble tatt. 

– I en stor retningsendring for verdens største skipsbygger, forteller lokale medier i Sør-Korea at HHI under press har bestemt seg for å droppe konstruksjon av offshoreanlegg, heter det i flere medier, deriblant splash247.com.

Det heter videre at HHI er nødt til å nedskalere virksomheten innen offshoreanlegg, med mål om å droppe det helt.

Nettsiden skriver videre at HHI hevder at de ikke har til hensikt å gå helt ut av denne sektoren.

Goliat var en årsak

Teknisk Ukeblad skrev i 2014 at selskapet hadde lagt frem sine verste kvartalsresultater noen sinne. På sommeren presenterte HHI et negativt resultat på 6,6 milliarder kroner (1,1 billioner won), for andre kvartal.

– Den viktigste årsaken til tapet var forsinkelsen på Goliat FPSOen, fortalte Jongseo Yang, industrianalytiker i Korea Eximbank til Teknisk Ukeblad.

De elendige resultatene kom hovedsaklig fra offshore-divisjonen til Hyundai.

Analytiker i Rystad Energy, Markus Nævestad, sier at han ikke kjenner til at HHI skal legge ned offshorevirksomheten sin.

– Det er ukjent for meg, men ikke utenkelig med tanke på marginer og tap de siste årene, sier han.

Teknisk Ukeblad har bedt HHI om en kommentar og venter på svar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.