OLJE OG GASS

«Gratulerer – nå kan dere la oljen ligge»

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne gratulerer med funnene i Barentshavet, men oppfordrer til å la oljen ligge. Foto: Scanpix
Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne gratulerer med funnene i Barentshavet, men oppfordrer til å la oljen ligge. Foto: Scanpix Bilde: Scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. sep. 2013 - 13:22

Den siste uken er det blitt gjort to mulig store funn i Barentshavet.

Det ene funnet, Wisting Central i Hoop-området kan være på 165 millioner fat olje.

Det andre funnet, Lundins Gohta, har foreløpig ikke noe anslag, men blir vurdert som geologisk svært interessant. Dette funnet skal de neste 10-14 dagene testes for å se hva slags strømningsegenskaper man snakker om.

– Må bli liggende

Men mens champagnen er satt på kjøl i oljevennlige deler av Nord-Norge, er jubelen mer begrenset hos miljøfolk på sørligere breddegrader. For Miljøpartiet de grønne (MDG), som for første gang kom inn på Stortinget med ett mandat, har hverdagen mer eller mindre kommet tilbake.

– How does it feel to be on your own, synger den kommende stortingsrepresentanten for MDG, Rasmus Hansson, to dager etter valget.

Han mener oljen som nå er funnet i Barentshavet, må bli liggende.

– Det er gildt at Norge har ressurser. Og olje er en fabelaktig ressurs som kan brukes til mye rart, som for eksempel petrokjemi. Derfor synes jeg det er primitivt når vi bare skal tenne på den og gjøre oss ferdige med den for så å ødelegge for andre. Da sier jeg; gratulerer med funnene, kjekt å ha. Men selvfølgelig må ikke dette bygges ut.

Les også: Tror på borgerlig vern av Lofoten

Utfordrer Krf og Venstre

Han peker på flere årsaker til at oljen må ligge der den er.

– Det blir stadig mer opplagt av økonomiske og næringsmessige årsaker, og selvsagt i forbindelse med Norges rolle i klimautviklingen. Poenget er at vi må begynne å la være med å gjøre ting, sier Hansson.

Han vil derfor utfordre både Kristelig folkeparti og Venstre på deres holdning til oljen som nå er funnet i Barentshavet.

– Disse feltene blir en test på om det finnes vilje i den nye regjeringen til å velge en annen vei. Alle partiene som nå skal diskutere borgerlig regjeringssamarbeid, har sagt ja til all utbygging de har fått muligheten til. I løpet av valgkampen, som forsvarsstrategi mot oss, har partiene høynet miljøretorikken, både Venstre Krf og Høyre. Nikolai Astrup har blant annet insistert frenetisk på at Høyre er det beste miljøpartiet. De er klare på at den beste miljøpolitikken er å bygge ut all olje hele tiden, sier han, og fortsetter:

– Disse feltene i Barentshavet, samt Lofoten og Vesterålen, vil bli syretesten for den helt grunnleggende kursen for den nye regjeringen med tanke på klima- og bærekraftpolitikk. Jeg vil derfor utfordre Venstre og Kristelig folkeparti til å tone helt klart flagg. Hvis ikke man sier nei til dette, starter de med et direkte mageplask i klima- og bærekraftpolitikken, og det vil bli som vi i MDG fryktet: En ny periode der alt blir som før, sier Hansson.

Les også: Statoil fant olje i Norskehavet

Bellona: Større konsekvenser

Også Bellona er skeptiske til de nye funnene i Barentshavet. Rådgiver for marin forvaltning i organisasjonen, Sigurd Enge, mener spesielt at Gohta-funnet er dårlig plassert.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– For hvert eneste nye oljefunn i Barentshavet og for hver nye feltutbygging, øker risikoen for at noe alvorlig galt kan skje. Når det gjelder Gohta, er funnet lokalisert på Tromsøflaket der skreien og yngel fra Lofoten siger forbi. Det er høyere risiko med oljevirksomhet her. Isolert sett er det nok ikke noe større sannsynlighet for at noe galt skal skje her enn på resten av norsk sokkel, men fordi konsekvensene er større blir risikoen høyere, sier han til Teknisk Ukeblad.

– For hvert eneste nye oljefunn i Barentshavet og for hver nye feltutbygging, øker risikoen for at noe alvorlig galt kan skje. Når det gjelder Gohta, er funnet lokalisert på Tromsøflaket der skreien og yngel fra Lofoten siger forbi. Det er høyere risiko med oljevirksomhet her. Isolert sett er det nok ikke noe større sannsynlighet for at noe galt skal skje her enn på resten av norsk sokkel, men fordi konsekvensene er større blir risikoen høyere, sier han til Teknisk Ukeblad.Riggen Leiv Eiriksson gjorde funnet i Hoop-området for OMV. Ocean Rig

Spent på ny regjering

Også han er interessert i å se på hvordan den nye regjeringen kommer til å gå frem videre i de nordligste områdene.

– Jeg er spent på hvor en ny borgerlig regjering vil legge lista i forhold til beredskapskrav i de nordligste blokkene i Hoop-området og den nordligste delen av Barentshavet Sørøst. Å tillate oljevirksomhet i områder med is eller nært iskanten, er ny norsk oljepolitikk som dessverre gikk upåaktet hen da det ble vedtatt av de rødgrønne i vår. Problemet den nye regjeringen får veltet i fanget av Ola Borten Moe, er hvordan de skal utforme betingelsene for operatørene i et område der is opptrer, noe vi ikke har en dokumentert metode for eller kapasitet til å drive oljeoppsamling i, sier han.

– Jeg er spent på hvor en ny borgerlig regjering vil legge lista i forhold til beredskapskrav i de nordligste blokkene i Hoop-området og den nordligste delen av Barentshavet Sørøst. Å tillate oljevirksomhet i områder med is eller nært iskanten, er ny norsk oljepolitikk som dessverre gikk upåaktet hen da det ble vedtatt av de rødgrønne i vår. Problemet den nye regjeringen får veltet i fanget av Ola Borten Moe, er hvordan de skal utforme betingelsene for operatørene i et område der is opptrer, noe vi ikke har en dokumentert metode for eller kapasitet til å drive oljeoppsamling i, sier han.Hoop-området i Barentshavet har fått påvist olje. Den oljen, og andre andre nye funn i Barentshavet mener Miljøpartiet de grønne er nødt til å bli liggende. Kart: Oljedirektoratet Oljedirektoratet

Les også: Frykter at 200 millioner fat kan bli liggende

Krf vil stille krav

Energi- og miljøpolitisk talsmann for Krf, Kjell Ingolf Ropstad, sier at Krf ikke kommer til å kreve en stopp nå som funnene er gjort.

– I utgangspunktet er dette enkelt å svare på. Vi er i en situasjon der vi ikke går inn på enkeltsaker, men har fokus på en politisk helhet, sier han, og legger til.

– Når det er sagt, så har vi programfestet at vi ønsker en videre utvikling i nord, selv om det blir med redusert tempo. Dette tempoet mener vi styres av tildeling av utvinningstillatelser som vi vil bremse, sier han.

Han understreker at det for Krf skal større ting til enn funnene som er gjort nå, for at Krf skal stoppe en utbygging.

– Men det vi kan gjøre er å stille større krav, til for eksempel nullutslipp og elektrifisering. Det vi også har sett er at det de siste åtte årene har blitt tildelt fire ganger så mange lisenser enn under Bondevik 2. For oss er det tillatelsene som er viktigst, sier Ropstad.

Venstre har i dag ikke besvart vår henvendelse om en kommentar fra Trine Skei Grande.

Les også:

Verdens nordligste oljeboring blir utsatt

Borten Moe inviterer oljeselskapene til Barentshavet

Rosneft og Lukoil har fått tilbud om oljeandeler i nord

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.