KRAFT

GE-president kritisk til Mongstad-teknologi

TVILER: GE-president Ricardo Cordoba tviler på at det vil bli investert i CO2-fangstanlegg på moderne gasskraftverk i Europa.
TVILER: GE-president Ricardo Cordoba tviler på at det vil bli investert i CO2-fangstanlegg på moderne gasskraftverk i Europa. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
6. mars 2009 - 07:49
Vis mer

Han tviler på at rensing av CO 2 etter forbrenning (Post Combustion), som skal benyttes på Mongstad, vil slå igjennom internasjonalt.

Heller før

GE-presidenten, som sitter i EUs Advisory Council for Zero Emission Technology Platform, mener at rensing før forbrenning (Pre Combustion) er langt mer moden for oppskalering.

– Pre Combustion er mer effektivt, ikke så dyrt og eksisterer allerede. Denne teknologien kan nå tas i bruk i større skala, sier Cordoba.

Han tror at det er her framtiden ligger og ikke i den teknologien som den norske stat vil bruke milliarder på å utvikle på Mongstad.

Selvsagt kan dette prosjektet være et godt alternativ, men poenget er at pre-combustion er mer kommersielt realiserbart og gir større synergieffekter internasjonalt.



Tro på karbonfangst

GE Energy leverer utstyr til ”alle” aktører i energibransjen; fra kull, olje, naturgass, kjernekraft til fornybare energiformer som vind, sol og biogass.

De siste årene har fornybar energi seilet opp som et viktig satsingsområde for konsernet, som investerer milliarder av dollar i fornybar teknologi rundt om i verden.

Selskapet jobber blant annet med avansert gassifiseringsteknologi for kull. I denne prosessen kan CO 2 tas ut før forbrenning.

– Jeg tror sterkt at karbonfangst vil komme globalt. Hvis vi skal sloss mot klimaendringene, må vi få det på plass. Verdens energietterspørsel vil øke med 60 gigawatt (GW) i året, og kull vil derfor være en viktig energibærer i mange år framover, sier Cordoba.

Han understreker at karbonfangst har en pris og det er viktig at myndighetene bidrar.



Ikke rensing av gasskraftverk

GE-presidenten kan derimot vanskelig se for seg at det vil bli investert i CO 2-fangstanlegg på moderne gasskraftverk i Europa. Her er Norge i en særstilling, mener han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– De nordiske landene har kommet et skritt lengre. Det er måten dere kan gjøre det på i dag. Slik er det ikke i Europa. Her er det fortsatt mange gamle kullkraftverk med lav energieffektivitet. Hvis man bytter dem med moderne gasskraftverk, vil det gi store kutt i CO 2-utslippene, sier Cordoba, som føyer til:

– I Europa er synet på naturgass annerledes enn i Norge. Denne utviklingen må gå skritt for skritt.



Nordsjøen CO2-lager

Cordoba mener at det også er viktig å bygge opp en aksept for karbonfangst i befolkningen.

– Jeg tror ikke at det er noe risiko knyttet til karbonfangst, men det tar tid å bygge aksept, sier han, og legger til at GE Energy synes at Mongstad er et spennende prosjekt. Spesielt på lagringssiden.

– Det finnes flere interessante nordiske selskaper som jobber med lagring av karbon.

– Hvordan vurderer du Nordsjøen som et mulig CO 2-lager?

– Nordsjøen kan bli et CO2-lager, men det er ikke det eneste alternativet. CO 2 kan også lagres i underjordiske deponier, sier presidenten. Han er klar på at de nordiske landene er et viktig satsingsområde for det verdensomspennende konsernet, som har levert nær sagt alle gassturbinene som er i drift på norsk sokkel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.