MARITIM

FN pumper olje ut av oljetanker ved Jemen for å hindre miljøkatastrofe

Den nesten 50 år gamle oljetanekren inneholder over 1 million fat olje.

På grunn av krigen i Jemen har ikke den enorme oljetankeren blitt vedlikeholdt på åtte år.
På grunn av krigen i Jemen har ikke den enorme oljetankeren blitt vedlikeholdt på åtte år. Foto: Osamah Abdulrahman/AP/NTB
25. juli 2023 - 11:17

FN har begynt å tømme en rusten oljetanker utenfor kysten av Jemen for olje for å hindre at den renner ut i Rødehavet og forårsaker en enorm miljøkatastrofe.

Den 47 år gamle supertankeren FSO Safer inneholder over 1 million fat olje. Helt siden 1980-tallet har det ligget utenfor havnebyen Hodeida, der det har fungert som et flytende oljelager.

Men på grunn av krigen som brøt ut i Jemen for åtte år siden, er det ikke blitt vedlikeholdt, og de siste årene har faren økt for at skipet kommer til å kollapse slik at oljen retten ut i havet.

Tirsdag meldte FN at operasjonen med å tømme skipet for olje er i gang. Det er ventet at det vil ta cirka tre uker å overføre oljen til et annet skip.

Det er en risikabel operasjon. Faren for store utslipp er akutt, har FNs sjøfartsorganisasjon IMO tidligere uttalt.

 – Ingen andre til å gjøre jobben

Operasjonen er kompleks og et resultat av «nesten to år med politisk forarbeid, pengeinnsamling og prosjektutvikling», ifølge FN.

– Ettersom ingen andre er villig eller i stand til å gjøre denne jobben, har FN gått inn og påtatt seg risikoen det er å utføre denne svært kinkige operasjonen, skriver FNs generalsekretær i en pressemelding.

Operasjonen skal avverge en lenge varslet katastrofe som ifølge FN ville hatt enorme konsekvenser, både for miljøet og menneskene som bor langs kysten i Jemen. Samfunn som livnærer seg på fiske, ville gått dukken, hundretusener av jobber ville blitt borte over natten, og en rekke lokalsamfunn ville blitt eksponert for dødelige gifter.

Trenger mer penger

En oljekatastrofe ville ikke bare ha ført til omfattende skader på livet i sjøen, den ville også ha ført til full stans i skipstrafikken i Suezkanalen i ukevis.

I forbindelse med operasjonen har FN engasjert verdens ledende eksperter på en rekke områder. Men verdensorganisasjonen understreker at overføringen av oljen fra ett skip til et annet langt fra er slutten på operasjonen. For å fullføre prosjektet trengs det dessuten ytterligere 20 millioner dollar, ifølge pressemeldingen.

Uten handling ville fartøyet før eller senere ha eksplodert eller brutt sammen, hvorpå det ville ha rent ut fire ganger så mye olje i havet som da oljetankeren Exxon Valdez grunnstøtte utenfor Alaska i mars 1989.

FN har sikret seg en oljetanker som skal overføre over én million fat råolje fra en rusten oljetanker utenfor Jemens kyst, opplyste UNDP-sjef Achim Steiner på en pressekonferanse torsdag.
Les også

FN kunngjør gjennombrudd i innsatsen for å hindre oljekatastrofe fra skip

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.