BYGG

Fjelltopp med egen kabelbane til salgs

Det tidligere topphemmelige NATO-anlegget på Gaustatoppen skal selges.

En underjordisk kabelbane i et fjellanlegg på 5295 kvadratmeter følger med fjelltoppen som er til salgs.
En underjordisk kabelbane i et fjellanlegg på 5295 kvadratmeter følger med fjelltoppen som er til salgs. Bilde: Skisse fra Katalog Østlandet
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
29. jan. 2013 - 10:32

En 1040 meter lang kabelbane i en 39 graders sjakt inne i fjellet bygget etter samme lest som Fløibanen. En 855 meter skinnegang med egen batteridrevet trikk. Og 773 kvadratmeter grunn på en av Sør-Norges mest markante fjelltopper.

Alt tilhører Forsvaret - og skal nå selges.

Det en gang topphemmelige fjellanlegget dypt inne i Gaustatoppen, kan dermed ende på private hender.

Les også: Fjellhall på over 130.000 m3 skal bli togstasjon

Selger før nyttår

– Planen er å avhende eiendommen før nyttår, forteller Ivan Fjeldheim-Pettersen, kommunikasjonssjef i Skifte eiendom.

I løpet av første halvår i år skal de få den spesielle eiendommen taksert. Deretter kan eiendommen bli overført til staten til takst (forvaltningsoverføring).

Skifte eiendom er også i en avklaringsrunde med grunneierne som solgte grunnen til Forsvaret på 50-tallet. Deretter får fylket og kommunen muligheten til å kjøpe anlegget til takst.

Les også: Tidenes villeste hytteprosjekt

Blir neppe hyttepalass

Dersom staten, kommunen eller fylket ikke er interessert i å kjøpe anlegget, blir det lagt ut på det åpne markedet.

– Først hvis de takker nei er det aktuelt med private interessenter, forteller han.

At salget kan ende med at noen kjøper toppen for å lage en noe spesiell fritidseiendom avviser han muligheten for.

– Det vil nok aldri bli gitt noe byggetillatelse der oppe. Allmenheten kommer til å ha samme tilgang til Gaustatoppen uavhengig av om den får offentlig eller privat eier, sier Fjeldheim-Pettersen.

Han forteller at det har vært stor interesse blant de lokale myndighetene og ildsjeler om hva som kommer til å skje med eiendommen.

Spesielt salgsobjekt

Tinn kommune har meldt at de ønsker at staten skal kjøpe eiendommen. I desember uttalte formannskapet i Tinn kommune at anlegget bør forbli i offentlig eie, fordi anlegget både er i et viktig naturområde og er et kulturminne fra den kalde krigen. De håper at staten vil ta ansvar for eiendommen.

Selv for Skifte eiendom er det et spesielt salgsobjekt.

– Jeg har ikke vært borte i noe tilsvarende før. Vi selger mye spesielt , men har ikke solgt noe slikt som dette heisanlegget, sier han.

Andre store anlegg som Skifte eiendom forsøker å selge, er marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø. Verditaksten til anlegget er satt til 105 millioner kroner. Anlegget har blant annet et fjellanlegg på 25.000 kvadratmeter.

Unikt militæranlegg

Fjellanlegget som selges er på hele 5295 kvadratmeter. Arbeidet med fjellanlegget ble påbegynt i perioden 1954 - 1959.

Stasjonen på Gaustatoppen ble opprettet for å sikre gode radioforbindelser til Vestlandet. Den ble opprettet som et ledd i NATOs infrastrukturprogram, og fem amerikanske militærhelikoptre var involvert i byggeprosessen. Anlegget erstattet flere utsatte og vanskelig tilgjengelige radiolinjestasjoner på Hardangervidda.

Det enorme fjellanlegget ble bygget under den kalde krigen for å sikre adgang til kommunikasjonsanlegget på Gaustatoppen uansett vær.
Stasjonen på Gaustatoppen ble opprettet for å sikre gode radioforbindelser til Vestlandet. Den ble opprettet som et ledd i NATOs infrastrukturprogram, og fem amerikanske militærhelikoptre var involvert i byggeprosessen. Anlegget erstattet flere utsatte og vanskelig tilgjengelige radiolinjestasjoner på Hardangervidda.Det enorme fjellanlegget ble bygget under den kalde krigen for å sikre adgang til kommunikasjonsanlegget på Gaustatoppen uansett vær. Scanpix

For å kunne nå radiolinjestasjonen hele året, uansett vær, ble det bygget en omfattende tunnelsystem inne i fjellet. Da tunnelen ble bygget, var den Europas lengste uten tverrslag, ifølge Katalog Østlandet.

Arbeidet ble mer komplisert enn man tenkte seg. Dypt inne i fjellet støtte man på permafrost, og da det begynte å smelte her, raste deler av tunnelen sammen.

Forsvarets radiolinjestasjon på toppen av Gaustatoppen ble offisielt åpnet 1. juli 1960. Hele Gaustaanlegget kostet i sin tid syv millioner kroner.

Egen trikkelinje og heis

Inne i fjellet skjuler det seg et unikt militært transportanlegg. Gaustabanen, som det heter, består av en liten trikkelinje som går 855 meter inn i fjellet til en omlastingsstasjon. Derfra går det en skinnegående kabelbane i en 1040 meter lang og 39 grader bratt skråsjakt oppover mot 1800 meters høyde inne i fjelltoppen.

Kabelvognsystemet ble levert av samme produsent som laget systemet til Fløibanen.

I 1995 ble anlegget nedbemannet av forsvaret og i 2003 var det slutt på hemmelighetskremmeriet rundt det gamle NATO-anlegget. Da åpnet forsvaret for kommersiell prøvedrift av Gaustabanen. Siden den gang har banen fraktet turister og skikjørere opp til toppen av det mektige fjellet.

Les også:

Disse gigantbruene skal gjøre fjordene fergefrie

Her kommer verdens lengste tunnel under sjøen

Slik vil de lage en ny øy i Oslofjorden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.