KLIMA

Det nye observatoriet på Svalbard har fått en svært viktig oppgave

Står ferdig i dag.

NYTT: Det nye geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund står nå klart.
NYTT: Det nye geodetiske observatoriet i Ny-Ålesund står nå klart. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
6. juni 2018 - 08:08

NY-ÅLESUND: I dag åpner det nye jordobservatoriet i Ny-Ålesund på Svalbard. Observatoriet er det nordligste av et globalt nettverk som har en helt spesiell hovedoppgave: Å bestemme jordas nøyaktige plassering i verdensrommet. 

Ny-Ålesund er tidligere kjent for gruvedriften ved Kings Bay. Nå er det ulike forskningsmiljøer som preger stedet. <i>Foto:   Eirik Helland Urke</i>
Ny-Ålesund er tidligere kjent for gruvedriften ved Kings Bay. Nå er det ulike forskningsmiljøer som preger stedet. Foto:   Eirik Helland Urke

Oppgaven løses på spektakulært vis, ved å lytte til såkalte kvasarer opptil 13 milliarder lysår unna. Når flere observatorier lytter og måler avstand til den samme kvasaren, blir det mulig å beregne jordas plassering med stor presisjon.

Dette gir en referanseramme som brukes til en rekke viktige samfunnsoppgaver, som GPS-systemer og måling av landheving og havnivåer. 

En hjørnestein

– Anlegget i Ny-Ålesund blir en hjørnestein i den globale infrastrukturen, sier Per Erik Opseth, som leder Kartverkets geodetiske institutt.

Som det nordligste anlegget har observatoriet i Ny-Ålesund en spesielt viktig rolle.

Ny-Ålesund ligger nesten på 79 grader nord, med rundt 35 fastboende på vinterstid. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Ny-Ålesund ligger nesten på 79 grader nord, med rundt 35 fastboende på vinterstid. Foto:  Eirik Helland Urke

Rundt 100 forskere og studenter innenfor geodesi fra hele verden samles på Svalbard denne uka, og er gjester når det nye observatoriet åpner i Ny-Ålesund.

Det nye anlegget har et dobbelt sett av såkalte VLBI-antenner (Very Long Baseline Interferometry),  og skal erstatte det gamle antenneanlegget fra 1995. Samtidig introduseres ny teknologi som gir større presisjon og nøyaktighet. 

Millimeternivå

– Målet vårt nå er å gjøre målinger på millimeternivå, selv over store avstander på jordoverflaten, sier Halfdan Kierulf i Statens Kartverk.

Halfdan Kierulf i kartverket. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Halfdan Kierulf i kartverket. Foto:  Eirik Helland Urke

De doble antennene gir større presisjon ved å kunne følge flere objekter samtidig. De har også større kapasitet, samtidig som de er fysisk mindre enn den opprinnelige antenna.

I tillegg introduseres det flere nye instrumenter.

En ny fiberoptisk kabel til Ny-Ålesund er en del av den totale investeringen på rundt 300 millioner kroner. Dermed kan man sende ut observasjonsdata kontinuerlig, der man tidligere måtte bruke fysiske disker.

Samarbeid med NASA

I samarbeid med NASA blir det i 2022 satt opp en satellittavstandsmåler med laser. Den måler med stor nøyaktighet avstanden mellom jorda og satellitter i bane rundt den nordlige halvkule.

I praksis bidrar det til større presisjon på satellittmålingene, som blant annet måler klimaendringer som havnivå og issmelting. 

Nå står det nye observatoriet klart i Ny-Ålesund. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Nå står det nye observatoriet klart i Ny-Ålesund. Foto:  Eirik Helland Urke

Anlegget bruker også Global Navigation Satelite system (GNSS), som inkluderer GPS, i Ny-Ålesund og flere steder på Svalbard og fastlandet. Disse måler jordskorpebevegelser og landheving.

Utfordrende

Det var Veidekke Arctic som fikk oppgaven med å bygge observatoriet, en jobb som viste seg å være svært krevende i de arktiske forholdene.

Grunnsteinen ble lagt av daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i 2014. 

Over 100 forskere og studenter var til stede under åpningen onsdag ettermiddag. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Over 100 forskere og studenter var til stede under åpningen onsdag ettermiddag. Foto:  Eirik Helland Urke
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.