BYGG

Derfor går klokka på Oslo S «feil»

 

21. sep. 2012 - 18:53

Etter sommeren kunne Jernbaneverket vise frem en ny og oppgradert Oslo S.

I etterkant av åpningen etter det som skulle være den siste seks ukers sommerstengning av Oslos knutepunkt i togtrafikken, garanterte Jernbaneverket at Oslo S skulle være operasjonell over 99 prosent av tiden.

Den ene prosenten de skulle være ute av drift brukte de raskt opp da Oslo S måtte stenge noen dager senere fukt i en bryter. Denne bryteren lå riktignok utenfor området som ble fornyet, men rammet også Oslo S.

Kronen på verket: Ny tavle

Jernbaneverket var spesielt stolte av å presentere sin nye informasjonstavle som erstattet den 13 år gamle tavlen som hang midt i hallen før sommeren.

Den nye informasjonstavlen er sammensatt av 100 LCD-skjermer som gir skarpere skrift og tilpasset informasjon til ulike situasjoner som kan oppstå.

Teamleder for billettsalg i NSB Lene Kramer, som daglig står på Oslo S og hjelper passasjerer, er veldig fornøyd med den nye tavlen.

- Tavlen er klar og lettere for passasjerer å forstå. Tidligere fikk vi spesielt mange henvendelser fra folk som ikke fant informasjon om regiontogene, det gjør vi ikke nå lenger. Nå har man også mulighet til å skrive en tekst med detaljert informasjon og vise den på tavlen, det er en stor fordel, sier Kramer.

Les også: Derfor lammes togtrafikken av småfeil

Klokka stopper

Men for observante forbipasserende er det tilsynelatende noe som ikke tikker som det skal.

Etter tips fra en leser har vi tatt en titt på den analoge digitalklokken på informasjonstavlen og lagt merke til at «sekundviseren» på tavlen har et noe merkelig bevegelsesmønster:

Viseren bruker nemlig litt kortere tid enn 60 sekunder rundt skiven. For å kompensere for det stopper den opp øverst i omtrent et sekund før den starter på en ny runde.

I tillegg treffer ikke viseren merkene som markerer for sekunder, men ser heller ut til å stoppe litt tilfeldig på veien mot toppen.

Les også: – Det vil ta 40 år å få jernbanen opp på akseptabel standard

Med vilje

Kommunikasjonssjef i Jernbaneverket, Trude Isaksen, forteller at det er et bevisst valg de har gjort.

– Det er gjort slik for å etterligne det gamle urverket som var på Oslo S, hvor sekundviseren også stopper opp på toppen mens minuttviseren flytter på seg. Med dette ønsker vi å ta vare på et minne om den gamle klokken.

Feilen skyldes alså ikke slurv eller tekniske begrensninger.

- Det er rett og slett gjort for å bevare kulturminnet, forteller Isaksen.

Etter avdukingen av den nye klokken har Jernbaneverket hatt noen mindre problemer med tavlen.

- Det er et stort prosjekt og vi har hatt mindre "bugs" i softwaren, men vi har hatt tett kontakt med leverandøren, og de feilene som ble funnet er rettet opp fortløpende.

Feilene har blant annet vært ujevn blinking i visningen av tekst og tall.

Les også:

Disse tunnelene skal redde Oslo

Dette blir bedre med de nye Flirt-togene

30 prosent raskere tog om tre år

Her svever trikken over byen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.