OLJE OG GASS

Bruk av mobile enheter økte effektiviteten med 30-40 prosent

Nå kan teknologien endelig tas i bruk offshore.

Å bruke mobile enheter til å registrere og rapportere data fra vedlikehold i felten, kan øke effektiviteten. Med Bartec Pixavi's smarttelefon for eksplosjonsfarlige områder, kan teknologien nå også tas i bruk offshore.
Å bruke mobile enheter til å registrere og rapportere data fra vedlikehold i felten, kan øke effektiviteten. Med Bartec Pixavi's smarttelefon for eksplosjonsfarlige områder, kan teknologien nå også tas i bruk offshore. Bilde: Christian Rokseth
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. des. 2014 - 16:44

Høyt kostnadsnivå på norsk sokkel, sammen med en fallende oljepris, gjør at kostnadsbesparende tiltak er mer aktuelt enn på lenge. Koblingen av to teknologiske nyvinninger kan føre til nettopp det.

Den tyske programvaregiganten SAP har utviklet flere typer forretningsprogramvare for mobile enheter.

– Vi har en stor satsing på innovasjon, og hva mobile løsninger kan gjøre for å redusere kostnader, spesielt innenfor vedlikeholdssegmentet, sier Ole Einar Fosse, ansvarlig for mobile løsninger i SAP Norge, til Teknisk Ukeblad.

Denne typen programvare har imidlertid ikke vært mulig å bruke offshore, fordi det ikke har vært noen mobile enheter godkjent for eksplosjonsfarlige områder.

Tidligere i år lanserte norske Bartec Pixavi sin «Nordsjø-mobil», en smarttelefon sertifisert for eksplosjonsfarlige områder, og dermed kan teknologien også tas i bruk på oljeinstallasjoner.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Økte effektiviteten

SAP viser til sine resultater i landbaserte selskaper, og mener de har en løsning som kan gi store besparelser, spesielt innen timebruk på vedlikehold.

Jernbaneverket kan for eksempel vise til 30 til 40 prosent effektivisering, ved bruk av mobile løsninger. I tillegg har de redusert tiden det tar å få data inn i systemet fra tre-fire uker til noen timer.

Et godt eksempel på på selskaper som ønsker nettopp denne formen for innsparelser er Statoil, med sitt  effektiviseringsprogram Step (Statoil technical efficiency program). Det er et prosjekt for å spare inn nærmere åtte milliarder kroner årlig fra 2016, og her skal nettopp både timebruk og kostnadene brukt på vedlikehold og modifikasjon ned.

Programvaren er standardisert, med muligheter for tilpasning til de enkelte bransjenes behov.

Les også: Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør

– Unngår feilkilder

– I dag brukes mye penn og papir til å notere ned relevant informasjon når det blir utført vedlikehold og sjekk av utstyr. Ved å bruke en smarttelefon eller lignende enhet i stedet for, sparer du tid, og rapporteringen og kvaliteten på dataene blir bedre, forklarer Fosse.

Han påpeker at ved å føre informasjon rett inn i datasystemet unngår du feilkilder som oppstår når du må overføre fra papir til digitalt. I tillegg er dataene tilgjengelig for andre umiddelbart, slik at du kan ha sanntidskommunikasjon med dem som bearbeider informasjonen.

– Vedlikeholdsbehov som oppdages, kan også raskt registreres i systemet. Dersom du fanger opp feil når du er ute, kan du ta bilde, og legge inn hvor feilen er lokalisert. Det gir større nøyaktighet i planleggingen av vedlikeholdet, påpeker Fosse.

En annen fordel er besparelser i reisetid, spesielt på arbeidsplasser med store avstander. I stedet for å dra tilbake til utgangspunktet for å føre inn data og motta nye oppdrag, får du alt direkte via den mobile enheten.

– Distanser kan reduseres betraktelig. Enheten forteller deg hvor det neste arbeidspunktet er, utdyper Fosse.

Les også: Dette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuper

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Impaxt X er den første smarttelefonen som er sertifisert for bruk i ekjsplosjonsfarlige områder, for eksempel offshore. Den er utviklet av norsk Bartec Pixavi.
Impaxt X er den første smarttelefonen som er sertifisert for bruk i ekjsplosjonsfarlige områder, for eksempel offshore. Den er utviklet av norsk Bartec Pixavi.

Norsk teknologi

Løsninger for mobile enheter er aktuelt for flere industrier, og har også vært i bruk en god stund. Men for olje- og gass, og andre industrier som opererer i eksplosjonsfarlige områder, har ikke teknologien holdt følge med utviklingen.

Men etter at norske Bartec Pixavi tidligere i år lanserte sin «Nordsjø-mobil», den første smarttelefonen sertifisert for eksplosjonsfarlige områder, finnes det en mobil enhet som kan brukes også offshore.

– Det har vært økt interesse for å ta i bruk slike mobile løsninger på plattformer. Med Bartec Pixavi sin teknologi blir det mulig, det har det ikke vært før, siden vi ikke har hatt gode nok eksplosjonssikre, mobile enheter, forklarer Fosse.

SAP og Bartec Pixavi er nå i gang med å få mobilen sertifisert for bruk av klienten til SAP.

Det er flere aktører som er i gang med å utvikle lignende enheter som Bartec Pixavi's smarttelefon, og Fosse påpeker at de ikke er bundet til én spesifikk teknologi.

Les også: Dette betongbygget i Finnmark er fullstappet med Siemens' mest moderne teknologi

Gjøres håndfri

Bartec Pixavi jobber også med å videreutvikle sitt produkt, den eksplosjonssikre smarttelefonen, Impact X.

Smarttelefonen, som ble lansert tidligere i år, er eksplosjonssikker, langt mer robust enn en vanlig mobiltelefon, har ekstra­ batteritid og er ekstra lyssterk.

Selskapet har nylig laget et armbånd til å feste rundt underarmen, som gjør at mobilen nå også kan gjøres håndfri.

– Ved å feste mobilen på armen kan den brukes selv under operasjoner som krever at du har hendene tilgjengelig. Den kan i tillegg brukes med arbeidshansker. Samtidig vil mobilen være raskt tilgjengelig. Dette åpner opp for nye bruksområder, sier Pixavi-gründer Christian Rokseth, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Bartec Pixavi har utviklet et armbånd, hvor mobilen festes på underarmen, slik at den kan bli håndfri. I tillegg lanserer de i januar et håndfritt miniatyrkamera til bruk i eksplosjonsfarlige områder.
Bartec Pixavi har utviklet et armbånd, hvor mobilen festes på underarmen, slik at den kan bli håndfri. I tillegg lanserer de i januar et håndfritt miniatyrkamera til bruk i eksplosjonsfarlige områder.

– Dekker flere behov med én enhet

Blant de nye bruksområdene er muligheter for å bruke arbeidsrelaterte applikasjoner offshore.

– Bare det å kunne lese en e-post offshore eller i andre eksplosjonsfarlige områder har ikke vært mulig tidligere. Eller å ta et bilde, og sende det umiddelbart. Du kan få tilgang til skytjenester og lese dokumenter. Det finnes applikasjoner for ID-leser, som gjør at du kan lese av strekkoder. Du dekker med andre ord flere behov med én enhet, poengterer Rokseth.

Klienten til SAP er et konkret eksempel på en slik applikasjon.

– SAP kjører nå en verifikasjon på at programvaren deres fungerer på enheten vår. For oss vil dette være markedsmessig viktig. Det vil innebære at du kan ta med SAP-klienten ut i eksplosjonsfarlige områder. Det vil gi merverdi både for vår smarttelefon og deres klient. Tidligere har det ikke vært tilgjengelige EX-utstyr til denne type bruk, understreker han.

I tillegg lanserer Bartec Pixavi i januar et håndfritt miniatyrkamera til bruk i eksplosjonsfarlige områder. Dette kommuniserer med smarttelefonen, kan både ta opp og sende bilder og video, og vil supplere den tilgjengelige kommunikasjonsteknologien.

Fulle ordrebøker

Bartec Pixavi kan også melde at interessen for den første «Nordsjø-mobilen» har vært stor.

Kort tid etter at den ble tilgjengelig for markedet er ordrebøkene fylt opp, til et godt stykke ut i 2015.

– Det er mer et spørsmål om å dekke behovet enn å få inn ordrer, sier Rokseth.

Les også:

Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Se maskinen kutte 84 millimeter kjetting på ett sekund  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.