ONS

Beklager problemene ved Snøhvit-anlegget

Tormod Haugstad
26. aug. 2008 - 16:17


STAVANGER: Prosjektet skulle bli et utstillingsvindu for norsk teknologi, men er blitt et mareritt med stadig avbrudd i drift og nye investeringer.

- Vi må alle beklage de tekniske problemene som har oppstått, men dette minner oss også om at det er en krevende teknologi som må på plass for å utvinne olje og gass så langt nord. Men fortsatt er dette et lønnsomt prosjekt med store positive ringvirkninger, sa Stoltenberg på en pressekonferanse før han åpnet oljemessen ONS.

Følg ONS på TU.no: ONS 2008

Vil ikke spekulere

På spørsmål om han trodde det ville bli utbygging av eventuelle olje- og gassfelt utenfor Lofoten og Vesterålen, svarte statsministeren:

- Jeg vil ikke spekulere i det. Vi skal holde oss til de planene som foreligger i Soria Moria-erklæringen og i stortingsmelding om Barentshavet, sa Stoltenberg, som ikke var villig til å kritisere StatoilHydro som har satset mer på vindkraft i Storbritannia enn i Norge.

Les også: Den vanskelige havvinden

- Jeg er glad for all vindkraftsatsing og vi har fordoblet tilskuddet til fornybar energi fra 700 millioner til 1,4 milliarder, sa Stoltenberg.

Han slo også fast at det aldri vil bli aktuelt med kjernekraft i Norge så lenge man har nok vannkraft og gasskraft.

Konflikten i Georgia

Statsministeren mener konflikten i Georgia ikke vil påvirke samarbeidet med russiske myndigheter og selskaper som for eksempel Gazprom.

-Jeg tror ikke denne konflikten vil påvirke vårt samarbeid med Gazprom og Total når det gjelde Sjtokman. Det er viktig at Nato gjør det helt klart at man respekterer en nasjons selvstendighet, men vi haqr

Har jo samarbeidet med Russland også i den kalde krigens tid og derfor ser jeg ikke noen grunn til at dette ikke skal fortsette.

- Pass på russerne
Gazprom vil inn i Norge
Snille nordmenn sliter i Russland
Gazprom vil bli størst i verden

Teknologi

Statsministeren sa i sin tale til ONS at Norge skal være en ledende nasjon både når det gjelder energi og miljø.

- Det ligger et konstant dilemma i dette forholdet og det finnes bare et svar på dette og det er at vi må investere enda mer i teknologi.l

I talen trakk Stoltenberg fram sin berømte ”månelanding” ved å skryte av det fullskala CO2-renseanlegget som skal komme på Mongstad, samt behovet for å få en global prissetting på karbonutslipp. Hans håp var at man under klimakonferansen i København i desember neste år skulle kunne erklære følgende til nærngsliv og forbrukere:

Æraen for fri forurensing er over!

Færre SUV’er

Stoltenberg trakk også fram to eksempler på hvordan høye energikostnader påvirker og reduserer utslippene.

Det ene var det dramatiske fallet i salg av SUV-biler. Det andre var CO2-skatten som ble innført på kontinentalsokkelen fra 1991.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.