Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Mye usikkerhet rundt krav til fastmonterte stiger for inspeksjon

Del

Fagekspert på fastmonterte stiger, eller leidere som de kalles, merker mye usikkerhet i de ulike bransjene rundt hvilke krav og forskrifter som gjelder. Leidere behøves som regel alltid for inspeksjon og service på bygg og anlegg, eller som rømningsvei.

– Det er flere som uvitende om kravene bestiller fastmonterte leidere, og da blir de som regel ulovlige til sitt bruk der de blir montert, forteller Christoffer Veby, fra Grove Knutsen & Co.

Christoffer Veby i Grove Knutsen.
Christoffer Veby i Grove Knutsen.

– Det behøves mer bevisstgjøring i bransjene som bygg- og anleggsbransjen og industribransjen på at det finnes lovpålagte krav, hvilke forskrifter som regulerer dem, og hva kravene omfatter, mener Veby.

Siden 70-tallet har Grove Knutsen & Co levert adkomstløsninger til det norske markedet, men kravene har endret seg mye siden den gang. I dag stilles det, med god grunn, strenge krav fra myndighetene til sikre adkomstløsninger. Stigene eller leiderne som skal benyttes på en arbeidsplass må blant annet være testet og godkjent etter forskjellige standarder. I tillegg har utformingen av leidere for inspeksjon og rømningsvei ulike krav til feste på vegg, ryggbøyler, trinn-utforming, veksling og hvileplass, og mer.

– Ingen bygg er helt like. De består gjerne av forskjellige høydenivåer, platåer, takløsninger, og andre fasongsulikheter. Da er det viktig at veggstigen er utformet og passer til bygget, slik at de følger kravene fra forskriftene. Enten det er for inspeksjon eller service av anlegg på tak eller i andre høyder, eller om det er for rømning ut av bygget, forteller Veby.

Kravene som gjelder

På norske bygg og anlegg er det som regel Arbeidsplassforskriften som regulerer kravene. Det er Arbeidstilsynet som håndhever forskriften, og bøter og nedstengning av arbeidsplasser er noen av straffene som kan vanke dersom kravene ikke er tilfredsstilt. Ikke minst er det forbundet flere farer for skader og tap av liv når ulovlige produkter monteres.

– For å nevne noen av de enkle kravene så må leiderne som monteres først og fremst være CE-merket, og videre må de være testet og godkjent etter de ulike standardene som gjelder, nevner fageksperten.

Har du kontroll på hvilke regler som gjelder for veggmonterte stiger?
Har du kontroll på hvilke regler som gjelder for veggmonterte stiger?

Det er de europeiske standardene som gjelder. EN18799 for inspeksjonsstiger, EN14094 for rømningsveier og EN14122 for adkomst til maskiner. Alle disse standardene er relevante når det gjelder fastmonterte leidere/veggstiger.

Videre må stigen tilpasses bygget og bruken. Leidere på over 5 meter (fra bakkenivå) skal for eksempel ha ryggbøyler. Det skal være mellom 220-300 cm fra bakkenivået til første bøyle. Over 6 meter anbefales det veksling og hvileplass. Det er også krav om firkantformede og sklisikre trinn.

– Vi ser at løsningen alltid helt klart blir best og følger alle krav, når vi hjelper kunden å velge riktig stige. Noe vi i Grove Knutsen selvfølgelig alltid gjør, sier Veby med et glimt i øye.

Leidere fra Zarges

Grove Knutsen leverer både standard og spesialtilpassede leidere/veggstiger, fra den markedsledende produsenten Zarges.

– Leiderne fra Zarges er nokså enestående. De kan leveres i aluminium, både vanlig og eloksert. Dette gjør de lette og enkle å montere. De kan også fås i rustfritt, syrefast eller galvanisert stål. Ikke minst kan de skreddersys helt perfekt til alle slags bygg og behov, forklarer Veby videre.

Riktig materialkvalitet er avgjørende for å tåle vær og vind og unngå korrosjon.
Riktig materialkvalitet er avgjørende for å tåle vær og vind og unngå korrosjon.

Å velge riktig materialkvalitet er også viktig for at stigen skal holde seg intakt i det miljøet den monteres. Korrosjon i metallet på leideren/veggstigen gjør at den også selvfølgelig ikke er godkjent til bruk. Grove Knutsen har laget en enkel guide for å velge riktig metall for fastmonterte leidere/veggstiger. Den finner du her.

Zarges er en anerkjent tysk produsent av stiger og adkomstløsninger. De er kjente for sine lette kvalitetsprodukter i aluminium som ivaretar sikkerheten på arbeidsplasser, og som oppfyller krav og normer i forskjellige bransjer. De har 10 års garanti mot material- og fabrikasjonsfeil. Grove Knutsen lagerfører standard-stiger og -leidere for fastmontering i de forskjellige material-kvalitetene som er nevnt, og bestiller opp skreddersydde spesialløsninger ved behov.

Behov for 3D-tegninger

Veby får ofte henvendelser fra entreprenører og andre prosjekterende med behov for å planlegge og tegne inn fastmonterte leidere/veggstiger i 3D-modeller under prosjektering ved oppføring av nybygg.

– De skal som regel få de tegnet inn i 3D-prosjekteringen for bygget. Da er det gunstig å få en 3D-modell av akkurat den løsningen som blir aktuell, forteller spesialisten fra Grove Knutsen.

Prøv konfiguratoren på Veggstige.no.
Prøv konfiguratoren på Veggstige.no.

Zarges har utviklet en smart online konfigurator på veggstige.no som lar deg enkelt designe, bygge og bestille en skreddersydd veggstige – og få eksportert 3D-tegning av veggstigemodellen.

– Veggstige.no er like genial som den er enkel og gir deg et godt utgangspunkt for din neste veggstige. Du kan bygge, justere og gjøre alle tilpasninger du trenger. Hele prosessen går superraskt, og vi følger deg selvfølgelig opp om du trenger hjelp eller råd underveis, ƒforteller Veby entusiastisk.

Konfiguratoren ligger helt åpen tilgjengelig, og kan brukes gratis. Dermed er det bare å teste, prøve ut og leke seg frem. Du finner den her.

Med en skreddersydd løsning kan alle komponenter justeres individuelt til alle bruksformål og krav. Systemet har et bredt utvalg med en rekke ulike plattformer, festeløsninger og ryggbøyler. Du får også helt ferdige, komplette pakker med alt inkludert. Grove Knutsen hjelper deg gjerne med å finne den løsningen som fungerer best for deg og har et nettverk av montører tilknyttet seg.

– Vi er stolte av å kunne garantere rask levering. Standard-stigene er alltid på lager og gjør dermed bestillingstiden kort. Tiden fra tegnebordet til ferdig montert produkt har vist seg å gi store økonomiske fordeler, men også den korte leveringstiden er noe kundene setter stor pris på, forklarer Veby videre.

Grove Knutsen leverer veggstiger til alt fra skoler, flyplasser, vannrenseanlegg, næringsbygg og større boligprosjekter. Både store og små bedrifter benytter seg av de unike veggstigeløsningene.

– Styrken ligger i fleksibiliteten, vi finner alltid en løsning som dekker behovet for fastmonterte leidere/veggstiger, enten det er en adkomststige for vedlikehold og service eller en rømningsvei fra tak eller vindu som skal ivareta sikkerheten, avslutter Veby.

Har du spørsmål rundt krav og forskrifter, eller trenger råd for å bestille din spesialtilpassede leider/veggstige, stiller Grove Knutsen gladelig som sparringspartner. Du kan ta kontakt med dem og fageksperten Christoffer Veby her.

Les flere artikler fra Grove Knutsen