Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Ingeniør Akmar (42) kommer fra millionby, men valgte jobb i nordnorsk bygd. Nå kan du bli kollegaen hennes!

Trond Tomassen
Del

En stimulerende jobb, et rolig område, mektig natur og inkluderende folk var alle faktorer som gjorde at Akmar Winther (42) valgte å gå inn i stillingen som produktingeniør i Nexans på Rognan.

Luftetur på knasende snø i -13 grader, like ved Nexans fabrikk på Rognan i Nordland.&nbsp; <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
Luftetur på knasende snø i -13 grader, like ved Nexans fabrikk på Rognan i Nordland.  Foto:  Trond Tomassen

– Luna! Kom! Sitt! 

Akmar Winther sitter på huk ved siden av valpen Luna. Hun er bare 18 uker gammel, og har tålmodig ventet på Akmars kontor. Nå er det tid for en etterlengtet luftetur på knasende snø i -13 grader, like ved Nexans fabrikk på Rognan i Nordland. 

Luna sitter, får en godbit for jobben, og spretter videre på turstien. Akmar ler.

– Hun er litt vill enda!

Ikke kjent på Rognan? Her er alt du trenger å vite!

Fra millionby til bygd

Det siste halve året har Nexans vært produktingeniør Akmars arbeidsplass, og overgangen kunne knapt vært større. Hun kommer fra den malaysiske millionhovedstaden Kuala Lumpur, og veien derfra til lille Rognan er lang, og alt annet enn åpenbar. Men for Akmar har valget vært helt riktig.

– Jeg vokste opp i Kuala Lumpur, og da jeg var 22 år gammel flyttet jeg til Storbritannia for å ta en mastergrad innen pipeline engineering. Målet var å jobbe innen olje- og gass, forteller hun. 

INGENIØR: Akmar Winther kom til Nexans i fjor. Hun har utdannelse innen pipeline engeneering, og jobber nå som produktingeniør på Rognan. <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
INGENIØR: Akmar Winther kom til Nexans i fjor. Hun har utdannelse innen pipeline engeneering, og jobber nå som produktingeniør på Rognan. Foto:  Trond Tomassen

Etter endt utdanning jobbet hun flere år i det australske ingeniørfirmaet WorleyParsons, og var bosatt både i Singapore, Malaysia og Thailand. I 2011 flyttet hun til Oslo, ettersom det i Norge var behov for folk med kunnskap innen nettopp pipeline engineering. Der fikk hun jobb i Technip, en leverandør av utstyr til oljebransjen.

– Jeg jobbet der i ni år, og trivdes godt. Allikevel begynte jeg å kjenne på at det var på tide å bytte bransje, og gå videre. Da pandemien kom ble det ytterligere en grunn til å gjøre endringer, forteller Akmar.

Til Nexans i Nordland

Akmars mann jobber i kulturbransjen, og som for de fleste andre i samme bransje, ble arbeidshverdagen tøff under pandemien.

–  Han kommer fra Nordland, og har familie her, så da bestemte vi oss for at det var på tide å flytte til Nord-Norge! 

Paret valgte å flytte til lille Venset i Fauske kommune, omtrent tre kvarter fra Rognan. 

– På dette tidspunktet hadde Nexans på Rognan ei ledig stilling, men den passet dessverre ikke meg. Men så ringte Anja (Weissbach, personalsjef i Nexans, journ.anm.) meg, og sa at de kunne finne ei stilling som passet. Og sånn ble det!

Internasjonalt selskap

Akmar kjente godt til den internasjonale giganten Nexans fra tidligere. Nexans er et fransk selskap som via sin kabelproduksjon har som mål å bidra til en mer tilkoblet og bærekraftig verden. Nexans har kontorer og fabrikker i alle verdensdeler, og i mer enn femti land. Hovedkontoret ligger i Paris. 

TRENGER FOLK: Nå er Nexans på jakt etter prosessledere til fabrikken. Kanskje passer stillingen deg? <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
TRENGER FOLK: Nå er Nexans på jakt etter prosessledere til fabrikken. Kanskje passer stillingen deg? Foto:  Trond Tomassen

Kabelproduksjonen i Norge har røtter helt tilbake til 1915, da Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S ble etablert. Nexans Norway AS har hovedkontor i Oslo, og fabrikker på Rognan, i Halden og i Langhus. 

STOR ARBEIDSPLASS: Akmar er en av Nexans 270 ansatte på Rognan. Fabrikken er å regne som en hjørnesteinsbedrift i bygda, og har stor betydelse for lokalsamfunnet. <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
STOR ARBEIDSPLASS: Akmar er en av Nexans 270 ansatte på Rognan. Fabrikken er å regne som en hjørnesteinsbedrift i bygda, og har stor betydelse for lokalsamfunnet. Foto:  Trond Tomassen

Produksjonsenheten på Rognan ble opprettet allerede i 1972, og er en hjørnesteinsbedrift for bygda. Rundt 1 av 10 innbyggere på Rognan jobber i Nexans. 

– Per i dag har vi 270 ansatte på Rognan, og du kan si at arbeidsplassen gir en fin balanse til de ansatte mellom å bidra til lokalsamfunnet, samtidig som de jobber i et stort, internasjonalt selskap. De som ønsker, kan søke jobb over hele verden, sier fabrikksjef Karl Peter Johansen.

Søker prosessledere

Nexans på Rognan driver såkalt enstykksproduksjon, og leverer ferdige systemer til hele verden. 

– Vi har eksempelvis hatt et prosjekt der vi har lagt nettkabel opp gjennom Amazonas, for å gi nettilgang til landsbyene i regnskogen. Nettilgang har stor betydning for samfunnsutbygging, og for inkludering i det digitale samfunnet – og det får vi være med å bidra til, forteller Karl Peter. 

Nå er Nexans på utkikk etter en nye prosessledere til fabrikken på Rognan. Prosesslederne skal blant annet ha produksjonsansvar for syv produksjonslinjer, samt ha personalansvar for cirka 30 operatører hver. 

Vedkommende må ha en bachelorgrad, eller teknisk fagskole innen relevante fag, ha erfaring fra industri, samt inneha gode lederegenskaper. 

Per i dag er det seks prosessledere i fabrikken, som har ansvar for forskjellige deler av produksjonen. 

– Dette er en kompleks stilling, men også en variert, spennende og utfordrende én. Vi har en fin og sammensveiset gjeng i fabrikken, og her er mye humor, sier Karl Peter.  

– Dessuten er vi naturligvis opptatt av mangfold i Nexans, og vi oppfordrer kvinner til å søke.

Elsker naturen

For produktingeniør Akmar ble overgangen til den nye jobben, og den nye nordnorske hverdagen stor:

Om Nexans

  • I mer enn 100 år har kabler vært Nexans virksomhet, lidenskap og kunnskap.
  • Behovet for smarte tjenester, bærekraftige løsninger og pålitelige kabler er nå større enn noen gang, og Nexans er her for å gjøre hverdagen enklere, bedre og mer bærekraftig.
  • Nexans produserer alt fra kraftkabler til varmekabler, industrikabler, sjøkabler, fiberkabler og telekabler.
  • Nexans Norway har 1600 ansatte, og hovedkontoret ligger i Oslo.
  • Nexans er et fransk selskap, og har medarbeidere, fabrikker og kontorer over hele verden. 
  • Fabrikken på Rognan har eksistert siden 1972, og her har i dag 270 mennesker sin arbeidsplass. 

– Før jobbet jeg med rør og metall, nå jobber jeg med fiberoptiske kabler. Det var mye teknisk nytt å lære seg, men jeg opplever at jeg gjør en viktig jobb, og at vi i Nexans bidrar til vekst i samfunnet, sier Akmar. 

Overgangen fra by til bygd har hun opplevd som alt annet enn en ulempe:

– Jeg var lei av bylivet, og ønsket et roligere liv med en mer stabil hverdag. I tillegg er det utrolig vakkert her! Jeg liker å være ute, og synes det er nydelig å gå tur i naturen. Vi har hytte også, som vi liker å være på, og for tre måneder siden skaffet vi Luna, forteller hun.

– Jeg gleder meg faktisk til kjøreturen til jobb hver dag, rett og slett fordi utsikten er så fantastisk! 

Selv om hun iblant savner Oslo, er det mest folkene, og ikke stedet hun lengter til.

– Man må bygge nye relasjoner når man flytter, og det er ikke vanskelig her! Jeg opplever folk som veldig vennlige og inkluderende. Her hilser alle på deg i butikken, for eksempel!

Ønsker du mer informasjon, eller å søke på stillingene? Klikk her!