Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Fra lærling til leder – Patrick (32) landet drømmejobben i Nexans. Vil du jobbe med han?

Del

Som student flyttet Patrick Angler Johansen (32) til Trondheim. Planen var allikevel klar: han skulle tilbake til Rognan og jobb i Nexans.

LANG FARTSTID: Patrick Angler Johansen begynte i Nexans som lærling. I dag jobber han som prosessleder. <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
LANG FARTSTID: Patrick Angler Johansen begynte i Nexans som lærling. I dag jobber han som prosessleder. Foto:  Trond Tomassen

Prosessleder Patrick Angler Johansen (32) er både født og oppvokst på Rognan, og bestemte seg tidlig for at det var bygdas hjørnesteinsbedrift som skulle bli hans arbeidsplass. 

Kabelgiganten Nexans har siden 1972 hatt fabrikk på Rognan, og i dag jobber rundt 1 av 10 innbyggere i bygda der. En av dem er Patricks mor, som har jobbet i bedriften i 36 år, og Patrick fikk derfor tidlig et forhold til Nexans.

– Selv begynte jeg som lærling i Nexans i 2012, og avla fagprøve på fiberavdelingen. Etter det fikk jeg jobb som operatør på avdelingen, forteller han. 

Ikke kjent på Rognan? Her er alt du trenger å vite!

Stort, internasjonalt selskap

Nexans er et fransk selskap som via sin kabelproduksjon har som mål å bidra til en mer tilkoblet og bærekraftig verden. Nexans har kontorer og fabrikker i alle verdensdeler, og i mer enn femti land. Hovedkontoret ligger i Paris. 

Kabelproduksjonen i Norge har røtter helt tilbake til 1915, da Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S ble etablert. Nexans Norway AS har hovedkontor i Oslo, og fabrikker på Rognan, i Halden og i Langhus. 

– Per i dag har vi 270 ansatte på Rognan, og du kan si at arbeidsplassen gir en fin balanse til de ansatte mellom å bidra til lokalsamfunnet, samtidig som de jobber i et stort, internasjonalt selskap. De som ønsker, kan søke jobb over hele verden, sier fabrikksjef Karl Peter Johansen.

Kabelproduksjonen i Norge har røtter helt tilbake til 1915, da Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S ble etablert. <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
Kabelproduksjonen i Norge har røtter helt tilbake til 1915, da Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S ble etablert. Foto:  Trond Tomassen

Nexans på Rognan driver såkalt enstykksproduksjon, og leverer ferdige systemer til hele verden. 

– Vi har eksempelvis hatt et prosjekt der vi har lagt nettkabel opp gjennom Amazonas, for å gi nettilgang til landsbyene i regnskogen. Nettilgang har stor betydning for samfunnsutbygging, og for inkludering i det digitale samfunnet – og det får vi være med å bidra til, forteller Karl Peter. 

Ønsket videreutdanning

Etter å ha jobbet som operatør ved fabrikken en periode, begynte Patrick å kjenne på behovet for å skaffe seg flere bein å stå på. Han hadde lyst til å utdanne seg videre, og valget falt på logistikkingeniør-utdanningen ved NTNU i Trondheim. 

– Men jeg trivdes utrolig godt på Nexans, og ville veldig gjerne jobbe der også i framtiden, forteller han.

– Derfor søkte jeg permisjon, og fikk det innvilget. Jeg tror ikke jeg hadde turt å dra om jeg ikke hadde fått permisjon – jeg ville ikke risikere å miste arbeidsplassen jeg likte så godt, forteller Patrick.

Tilrettelegger og oppmuntrer

Nexans legger stor vekt på kompetanseutvikling, og er opptatt av å tilrettelegge for ansatte som ønsker å videreutdanne seg.

– Vi er opptatte av å ta imot lærlinger, og at våre ansatte kan videreutdanne seg. Vi har for eksempel en fagskolemodul innen digitalisering og automatisering som tilbud til de ansatte. Nexans på verdensbasis har også utviklingsprogrammer som ansatte kan nomineres til, der de møter andre talenter til samlinger, forteller fabrikksjef Karl Peter. 

Etter studiene vendte Patrick nesa hjemover igjen, til Rognan og Nexans <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
Etter studiene vendte Patrick nesa hjemover igjen, til Rognan og Nexans Foto:  Trond Tomassen

– Nexans er en kompetansebedrift, og skal i konkurranse med resten av verden. Da er det vinn-vinn å la de ansatte utdanne seg. At vi er på tilbudssiden gjør også at vi beholder kompetansen her på Rognan, legger produksjonssjef Arild Stava-Reinertsen til. 

– Noen av de ansatte tar ut full permisjon, slik Patrick gjorde, mens andre tar utdannelser ved siden av jobben. 

Kom tilbake – ble leder

Etter studiene vendte Patrick nesa hjemover igjen. Han savnet venner og familie, naturen som han bruker å fiske ørret og jakte ryper i, og ikke minst: jobben.

Vis mer

– Da gikk jeg inn i stillingen som prosessleder på fiber, ei stilling som både gir produksjonsansvar, og personalansvar. Å være leder kommer ikke uten utfordringer, men jeg synes det har gått over all forventning. Det er så mange flinke folk på fabrikken, med enorm erfaring, og de har gjort det veldig enkelt for meg, sier Patrick. 

Han beskriver arbeidsdagene sine som prosessleder som komplekse, varierte og utfordrende, og han kan fortelle om en bratt læringskurve.

– Men det aller beste er samholdet. Selv om det iblant kan «gå ei kule varmt», er alle sammen klar over hva som driver skuta. Vi har samme mål, som vi sammen jobber mot. 

Søker prosessledere

Nå er Nexans på utkikk etter ytterligere prosessledere til fabrikken på Rognan. Prosesslederne skal blant annet ha produksjonsansvar for syv produksjonslinjer, samt ha personalansvar for cirka 30 operatører hver. 

Nexans på Rognan driver såkalt enstykksproduksjon, og leverer ferdige systemer til hele verden. <i>Foto: &nbsp;Trond Tomassen</i>
Nexans på Rognan driver såkalt enstykksproduksjon, og leverer ferdige systemer til hele verden. Foto:  Trond Tomassen

Vedkommende må ha en bachelorgrad, eller teknisk fagskole innen relevante fag, ha erfaring fra industri, samt inneha gode lederegenskaper. 

Per i dag er det i tillegg til Patrick fem prosessledere i fabrikken, som alle har ansvar for ulike deler av produksjonen. 

– I denne stillingen er det en fordel å like å jobbe med folk, å kunne lytte til innspill, og kunne ta inn ulike perspektiver. Man skal kunne ha god dialog med både operatørene og ingeniørene, og på den måten være del av et solid, faglig team, sier Patrick. 

– Vedkommende får også gjerne være omgjengelig, tydelig, glad i å ta fatt på nye og komplekse utfordringer, og ha godt humør!

Lite, men stort sted

Prosessledernes nærmeste leder er produksjonssjef Arild Stava-Reinertsen. Han er selv tilflytter til Rognan, og skryter av området:

– Rognan er et inkluderende samfunn med tette bånd, der folk bryr seg. Trenger man noe, er det alltid noen som kan hjelpe, sier han.

I likhet med Patrick er Arild glad i friluftsliv. Det er ikke vanskelig på Rognan.

– Jakt, fiske, kajakkpadling – ja, dette er et eldorado når det kommer til friluftsliv. I tillegg har Rognan et koselig sentrum, og masse arrangementer gjennom året. Dette er et lite sted, som allikevel føles stort. Rett og slett et sted med stort hjerte!

Ønsker du mer informasjon, eller å søke på stillingene? Klikk her!