Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Møt mannen bak verktøyene som rydder havnene for plast

Trond Lindheim viser fram en robot som kan samle avfall i vannet.
Trond Lindheim viser fram en robot som kan samle avfall i vannet.
Del

Spilltech utvikler roboter, strandstøvsugere, automatiske hav-søppelbøtter med undervannspropeller og jobber for å lansere den første bunnrydderen av sitt slag. Dette er oppfinneren bak:

Lindheim er Product Manager og gründer av Spilltech. <i>Foto:  Bard Haug</i>
Lindheim er Product Manager og gründer av Spilltech. Foto:  Bard Haug

– En havets Reodor Felgen? Nei, det er vel noen som bruker slike navn. Vi bare prøver å bruke det vi kan for å løse utfordringer. Så bruker vi ny teknologi og nye teknikker etterhvert som det blir mulig.  

Trond Lindheim avskriver tvert parallellen til Flåklypas store oppfinner-sønn. Men ser man på listen over løsninger han og partnerne står bak, kan man forstå sammenligningen. 

Lindheim er Product Manager og gründer av Spilltech, et selskap som produserer og utvikler roboter, konstruksjoner og teknologi for opprydning av plast og søppel i havet. 

Han har krøllete, hvitt oppfinner-hår, og snakker raskt foran en Teams-bakgrunn med bilder og videoer som viser frem flere av Spilltechs innovasjoner. Nå viser han frem en innretning som hindrer søppel fra Akerselva å nå ut i Oslofjorden. 

En 3D-animasjon viser hvordan avfall samles på østsiden av elven, og hvordan elvestrømmen leder søppelet inn i en beholder på vestsiden. Dette for at trebåter, padlere og dyr skal ha fri ferdsel gjennom det trange elveløpet. For de uinnvidde ser det nesten ut som en Pinball-maskin, hvor søppel automatisk flippes over fra én side til den andre. 

– Denne samler opp alt som kommer flytende. For det meste sprøytespisser og hurtigmatavfall. Sånne ting er kortreist, så vi kan ikke skylde på kinesere eller noen andre når dette renner ned Akerselva. Dette er Oslo sitt eget søppel, fastslår Lindheim.

Godt gammelt ingeniørvett 

Selv har han bakgrunn som maskiningeniør, først og fremst innen maritime prosjekter. SpillTech vokste ut av et foretak som jobbet med oljevern og opprydding av oljesøl. Men det var først da Sandefjord havn utfordret bedriften til å utvikle en innretning som kunne plukke opp søppel fra vannet, at Spilltech utviklet seg til det bedriften er i dag: 

 Spilltech er en foregangsvirksomhet innen håndtering av maritim forsøpling.
 Spilltech er en foregangsvirksomhet innen håndtering av maritim forsøpling.

En foregangsvirksomhet innen håndtering av maritim forsøpling, som har utviklet de første ryddeløsningene av sitt slag. 

– Dette var før plasthvalen på Sotra, så i ettertid har det blitt mer fokus på plastavfall i havet. Etter det første pilotprosjektet har det ballet på seg, og vi har nå et mål om å prøve å lage en så komplett verktøykasse som mulig for håndtering av kystnær marin forsøpling, forteller Lindheim.

Produktene er et resultat av en kombinasjon av nybrottsteknologi som maskinlæring og selvstyrte båter, samt godt gammelt ingeniørvett – som det å bruke undervannspropeller til å hente inn plastavfall til søppelkurver. De aller mest avanserte produktene som skal hente sykler og handlevogner fra dypet er fortsatt i utviklingsstadiet, mens flere produkter har allerede lenge vært i bruk i havnebasseng og elver i flere land.  

– Avgjørende midler for å få liv laga 

 Plastposeavgiften som ble innført i 2017 utgjør etterhvert en anselig sum, som skal brukes til å redusere miljøproblemer knyttet til plast. 
 Plastposeavgiften som ble innført i 2017 utgjør etterhvert en anselig sum, som skal brukes til å redusere miljøproblemer knyttet til plast. 

SpillTech og Lindheim har fått støtte til å gjennomføre prosjekter helt siden dag én fra Norges største private miljøfond, som handelsnæringa står bak. 

Slik søker du om midler fra Handelens Miljøfond

Siden 2017 har 50 øre blitt lagt til i fondet for hver gang en plastpose er solgt i norske butikker - etterhvert en anselig sum, som skal brukes til å redusere miljøproblemer knyttet til plast. 

– Handelens Miljøfond er et prisverdig tiltak som har vært helt avgjørende for å få liv laga av våre løsninger. De har vært veldig viktige og står i en særstilling blant tilskuddsordninger, for de legger så til rette for å få realisert prosjekter, sier Lindheim, og legger til: 

– Nå har vi også fått ressurser fra Miljøfondet for å gjøre produktene våre mer bærekraftige, mer modulbaserte, for å bruke resirkulert materiale - og gjøre det lettere å plassere oppsamlerene ut i flere elver. 

Har du en god idé som kan passe formålet til Handelens Miljøfond? 1. september lyser fondet ut midler igjen. Ler mer om hvordan du søker her.

Støtte til miljøtiltak

110 millioner kroner til tiltak som reduserer plastens miljøproblemer.

Søk støtte »
Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Handelens Miljøfond