Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Pauline landet drømmejobben som nyutdannet ingeniør. Her er hennes og rekruttererens beste jobbsøkertips

Nyansatte Pauline Sundvor Opstad og hennes sjef Kent-Åge Solem deler sine beste jobbsøkertips.
Nyansatte Pauline Sundvor Opstad og hennes sjef Kent-Åge Solem deler sine beste jobbsøkertips. Foto: DNV
Del

Da Pauline Sundvor Opstad var ferdig utdannet som ingeniør ved NTNU for et år siden, var hun bevisst på at hun ønsket seg en jobb der hun kunne kombinere teorien fra utdannelsen med praktisk arbeid ute i felt.

Pauline Sundvor Opstad startet i en Graduate-stilling som surveyor i DNV etter sommeren. Hun deler sine beste jobbsøkertips til andre nyutdannede. <i>Foto:  DNV</i>
Pauline Sundvor Opstad startet i en Graduate-stilling som surveyor i DNV etter sommeren. Hun deler sine beste jobbsøkertips til andre nyutdannede. Foto:  DNV

– Da jeg så at DNV utlyste stillingene i Graduate-programmet synes jeg surveyor virket som en veldig spennende stilling med mange nye utfordringer. Jeg var også kjent med DNV, som hadde vært mye på campus og reklamert bra for seg selv der.

Pauline bestemte seg derfor for å søke på Graduate-stillingen som surveyorved DNVs kontor i Trondheim. Jobben går blant annet ut på å gjennomføre inspeksjoner på skip.

– Først sendte jeg inn en søknad på stillingen og kom med videre i søknadsprosessen. Neste steg ble da å sende inn en selvlaget video samt å svare på noen kognitive tester, forteller hun. 

– Videre i ansettelsesprosessen ble jeg invitert til et digitalt møte på to timer, som virket veldig voldsomt. En viktig del av intervjuet var imidlertid å fortelle meg hva jeg kunne forvente hos DNV, så tiden gikk egentlig veldig fort og det var langt fra så skummelt som det kan høres ut.

Les mer om DNV Graduates 2023 »

Paulines beste jobbsøkertips

Etter å ha imponert under DNVs omfattende intervjuprosess, var Pauline heldig og fikk jobben som hun startet i etter sommeren. Her deler hun sine erfaringer og tips til nyutdannede som søker etter sin første jobb.

1. Svar godt på kvalifikasjonskravene i jobbannonsen

DNV Graduates 2023 

Finn ut mer »

– Det er viktig å ha det formelle på plass, så les jobbannonsen nøye og svar opp så godt som mulig. Ikke glem å legge ved de vanlige tingene som CV, karakterer og lignende. Husk samtidig at du ikke nødvendigvis må oppfylle alle ønskede kvalifikasjoner i jobbannonsen for å være aktuell for jobben. Man er jo ikke ferdig utlært som nyutdannet, det er der opplæringen starter, poengterer hun. 

2. Skill deg ut fra søkerbunken

– Jeg oppfylte de fleste grunnkravene, så når man har det tekniske grunnlaget på plass så gjelder det å skille seg ut fra søkerbunken. Få frem hva du har gjort før, det trenger ikke å være relevant for stillingen du søker på. Selv hadde jeg holdt på med toppidrett og vært på landslaget i rugby, dette tror jeg var med på å gi inntrykk av at jeg kan balansere en hektisk hverdag med jobb og trening. Jeg hadde også erfaring med skip fra førstegangstjenesten, som er litt relevant for stillingen min som surveyor. 

3. Få frem motivasjonen din og forventningene til stillingen

 – Få fram hvorfor du søker på akkurat denne stillingen og vær så ærlig som mulig. Jeg tenker at man skal tørre å være seg selv, være avslappet, og ikke gjøre det vanskelig for seg selv ved å være stiv og anspent. Prøv å få en god tone fra start, og hvis ting går litt skeis i starten så husk at det er gode muligheter for å ro seg inn igjen. De på den andre siden av bordet er som regel veldig forståelsesfulle og vant til stressede og nervøse jobbsøkere.  

Rekruttererens beste karrieretips

Sjefen til Pauline, Kent-Åge Solem, var selv med i rekrutteringsprosessen hennes. Her deler han sine beste tips til nyutdannede jobbsøkere. <i>Foto:  DNV</i>
Sjefen til Pauline, Kent-Åge Solem, var selv med i rekrutteringsprosessen hennes. Her deler han sine beste tips til nyutdannede jobbsøkere. Foto:  DNV

Sjefen til Pauline, Kent-Åge Solem, leder surveyorene i DNV Norge, og var selv med i rekrutteringsprosessen til Pauline. Han forteller at de ikke bare sorterer på karakterer.

– Før intervju leser og ser vi på alle CV’ene. Vi ser på utdanning, karakterer og hvilke fag man har tatt, språkkunnskaper og litt hva man har gjort i tillegg til studier i sommerferier og så videre. Vi sorterer ikke bare på karakterer, understreker han.

Her er rekruttererens beste tips til nyutdannede jobbsøkere:

1. All erfaring er god erfaring

– I dette tilfellet er det snakk om Graduate-stillinger, der man kan ha litt erfaring, men for alle praktiske formål er dette for nyutdannede. Det er vanskelig å få relevant erfaring fra den maritime bransjen så tidlig i karriereløpet, så erfaringer fra for eksempel sommerjobber er viktig å få med. I Pauline sitt tilfelle hadde hun erfaring fra skip i førstegangstjenesten, som spilte positivt inn. All er erfaring er god erfaring!

2. Kort og konsis søknad

– De fleste CV’ene vi mottar er bra, så det er viktig at du skriver en kort og konsis søknad. Husk også å endre og tilpasse søknaden til den jobben du faktisk søker på. Det hender at noen glemmer å endre til selskapet eller stillingen de søker på i søknaden. Vi tar det ikke særlig tungt, men det er likevel et godt tips.

Vis mer

3. Vær punktlig og godt forberedt

 – Hvis man feiler på elementære ting som å møte tidsnok og være godt forberedt til intervjuet, er det naturligvis med på å påvirke førsteinntrykket. Ikke la drømmejobben glippe på slike unødvendige ting.

4. Vær modig

– Som nyutdannet har man ikke så mye å slå i bordet med. Husk at jobbannonsen beskriver drømmekandidaten, men det skal godt gjøres å treffe på alle punkter i utlysningen. Har du lyst på en jobb må du være litt modig og søke, og ha trua på deg selv om du får muligheten. En jobb må jo bli den første, poengterer han.

5. Soft skills og taus kunnskap

– I rollen som surveyor er det viktig å være god til å kommunisere og inneha visse soft skills. Vi er jo en tilsynsmyndighet, samtidig som man skal hjelpe bransjen til å bevege seg framover. Man kan ikke komme ombord og umiddelbart begynne å se etter hva som kan være feil, men heller jobbe med rederiet og bransjen på en konstruktiv måte slik at man sammen tilfredsstiller de regler som er satt for at for sikkerheten til mannskap, skip, last og miljø blir ivaretatt.

Alle i DNV får tilbud om kurs i kommunikasjon og soft skills.

– Det å være en god kommunikator og lære hvordan man skal samarbeide med rederier uten å bli sett på som en uvennlig kontrollør, er viktig for oss. Dette læres gjennom å være med erfarne kolleger på jobb, samt gjennom kurs. Det er veldig viktig for å lykkes i rollen som surveyor.

– DNV er et verdensledende selskap som har som formål å ivareta liv, eiendom og miljø, så det vil også være en stor fordel om du kjenner deg igjen i de verdiene.

Les mer om DNVs Trainee-program »

Rom for å vokse og videreutvikle din kompetanse

Pauline forteller at opplæringen og oppfølgingen etter at hun startet i DNV både har vært svært nyttig og velorganisert.

– Alt det grunnleggende begynner å komme på plass nå. Det er klart det kan være mye nytt og føles litt kaotisk i starten når man må finne ut av enkelte ting, men systemene til DNV har vært veldig gode. 

Etter at alle praktiske ting som adganger, PC og telefon var på plass, var det tid for å bli kjent med nye kollegaer, nye systemer og kartlegge behovet for opplæring.

– Opplæringsløpet i DNV blir tilpasset hver enkelt. Man får utdelt både en erfaren veileder som følger deg opp på det faglige, og en buddy som hjelper deg med mer praktiske ting. Ellers har alle på kontoret vært hjelpsomme, og det vært veldig greit å stille spørsmål uansett hva det er.

I DNV sin karrieremodell er alle karriereveiene like verdifulle. Modellen er fleksibel og det er fullt mulig å endre karrierevei for de som måtte ønske det underveis i karrieren. <i>Illustrasjon:  DNV</i>
I DNV sin karrieremodell er alle karriereveiene like verdifulle. Modellen er fleksibel og det er fullt mulig å endre karrierevei for de som måtte ønske det underveis i karrieren. Illustrasjon:  DNV

– Nå er jeg i full gang med å få på plass de første  sertifiseringene for å gjøre survey, men det er mye som skal læres, forteller Pauline. 

– Det kan ta opp mot ett år, men da er du såkalt General Surveyor. Deretter starter man med å kvalifisere  seg for ulike fartøystyper, notasjoner som for eksempel Dynamisk Posisjonering, sertifisering av ulike komponenter og så videre, skyter Kent-Åge inn.

I DNV sin karrieremodell er alle karriereveiene like verdifulle, enten det er en teknisk karriere eller en tradisjonell lederkarriere. Modellen er fleksibel, og det er fullt mulig å endre karrierevei for de som måtte ønske det underveis i karrieren.

– DNVs jobbmuligheter for nyutdannede består av mange ulike fagretninger innenfor  DNV’s virksomhetsområder. I tillegg har vi et stort internt arbeidsmarked, som åpner for at ansatte kan søke nye utfordringer ved ett av DNV’s over 80 kontorer rundt om i verden, så det er et fantastisk springbrett for nyutdannede, avslutter han.