Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Nye bedrifts-notebooks bygges for bærekraft og privatliv

Hans Petter Espelid, HP Norge
Hans Petter Espelid, HP Norge Foto: HP
Del

HPs bærbare PC-er med økt materialkvalitet og flere oppgraderingsmuligheter er designet for å vare lengre og beskytte mot nysgjerrige medpassasjerer.

I årevis har det vært vanlig å lease selskapets bærbare datamaskiner for en treårsperiode. Men hos HP opplever de at stadig flere av bedriftskundene ønsker å ha PC-er som varer i både fire og fem år. Nøkkelordet er bærekraft.

– Det økte fokuset på klima og bærekraft seiler opp som en av de aller største trendene når både private og offentlige virksomheter skal gjøre innkjøp. Som leverandør blir vi utfordret til å levere produkter som gjør mindre skade på miljøet og klimaet, sier Hans Petter Espelid, produktsjef i HP Norge.

Tradisjonelt har de fleste bærbare PC-er vært designet for en varighet på tre år. Da er gjerne batteritiden kraftig redusert, og bruksslitasje har for alvor begynt å sette sine spor på chassiset.

– AI-tjenester øker kravene til maskinvaren, siden mye av prosesseringen vil foregå lokalt.

Hans Petter Espelid, HP Norge.

Må ta i bruk bedre batteriteknologi

Hans Petter Espelid, HP Norge.
Hans Petter Espelid, HP Norge.

Det er særlig batterilevetiden som har kortet ned bærbare PC-ers livssyklus de siste årene.

– Vi innså at vi måtte heve listen, og benytter nå batterier i våre profesjonelle notebook-serier som har en levetid som er opptil 2-3 ganger lengre enn det typiske notebook-batteriet. HP-kundene får dessuten standard 3 års garanti på selve batteriet så lenge PC-en har 3 år eller lengre garanti, forklarer Espelid.

– Vi har også innført et dynamisk batteribuffer (min. 5%) som vesentlig bidrar til å holde batterikapasiteten høy gjennom hele livssyklusen. Her brukes AI til å analysere hvor ofte PC-er er tilkoblet strømnettet, enten via dokkingstasjon eller lader, og justerer det dynamiske bufferet deretter. Når bruksmønsteret forandrer seg og brukeren jobber på ren batteridrift vil det dynamiske bufferet justere seg opp til 95% igjen. I tillegg til å bidra til at batteriet degraderes saktere vil denne løsningen også være med på å motvirke at batteriene eser ut, forklarer han.

Å reservere en liten del av batteriet som ikke er tilgjengelig for brukeren er et velkjent tiltak i elbilverdenen.

Derfor slites HPs batterier langsommere

To andre faktorer som ble viktig da HP skulle designe fremtidens bærekraftige PC-modeller var at materialkvaliteten måtte bli bedre og vedlikeholdet enklere.

– Nå gjør vi det mulig for kundene å vedlikeholde, reparere og oppgradere PC-ene sine selv, slik at levetiden kan forlenges ytterligere. Kabinettene er ikke limt sammen, men kan åpnes med helt vanlig verktøy.

Metallkabinetter – et klokere valg

I kabinettene til HPs Probook- og Elitebook-serier er aluminium og magnesium valgt i stedet for plast eller komposittmaterialer. Grunnen er todelt. For det første styrker det PC-ens fysiske holdbarhet og utseende over tid. Dernest letter det gjenvinningen når datamaskinen skal skrotes.

– Metall er i utgangspunktet langt mer motstandsdyktig mot den daglige slitasjen. Samtidig kan en langt større del av PC-ens materialer resirkuleres enn dersom kabinettet hadde vært støpt i plast eller et komposittmateriale, sier Espelid.

Derfor er en bærbar pc i metall mer bærekraftig enn en enhet i plast

Enkel oppgradering forlenger PC-ens levetid

Det er nærmest en naturlov når man kjøper PC at selv de raskeste modellene før eller siden begynner å oppleves som tregere.

Dette skyldes at utviklingen av nye tjenester og programvare øker kravene til maskinvaren.

Skal PC-ene kunne vokse med økte fremtidige krav er det derfor avgjørende at det er enkelt for brukere og bedrifter å oppgradere noen av de delene som har spesielt stor betydning for ytelsen, nemlig minnebrikkene.

– Å kunne oppgradere minnet gir deg ikke bare en raskere PC, men gjør også at den kan imøtekomme fremtidige krav. Særlig innenfor AI-tjenester ser vi at kravene til maskinvaren øker raskt, siden mye av prosesseringen vil foregå lokalt. Og med en Probook eller Elitebook kan du veldig enkelt oppgradere minnet selv og gi enheten lengre levetid, sier han.

Så enkelt setter du inn mer minne i din HP-notebook

Lengre levetid resulterer i lavere leasingkostnader

Men hvordan kan det så ha seg at PC-modeller med mer påkostede materialer blir rimeligere for kunden? Hemmeligheten ligger i restverdien hos leasingselskapene.

– En PC der mer av batteriet er inntakt, der det er mindre spor av bruksslitasje, og det er oppgraderingsmuligheter fremstår som mer attraktiv i annenhåndsmarkedet, og derfor vil restverdien være høyere. Dette er ikke bare gode modeller for miljøet, men også for lommeboka eller bunnlinja, sier Hans Petter Espelid.

Smart skjerm gir mer privatliv på farten

Det største problemet med å kunne jobbe overalt er ofte innsyn. Derfor har man i HPs profesjonelle bærbare PC-er mulighet for å velge skjerm med SureView-teknologi.

– Har du en slik skjerm er du alltid bare ett tastetrykk unna å aktivere SureView og effektivt skjule sensitive opplysninger fra innsyn. Dette er veldig praktisk hvis du for eksempel jobber på et fly eller på en kafé og kanskje ikke har lyst til å dele din fortrolige e-post, bilder eller interne bedriftsdokumenter med den som tilfeldigvis sitter ved siden av deg, avslutter Hans Petter Espelid.

Slik sikrer du deg mot nysgjerrige blindpassasjerer

Les flere artikler fra HP Norge