Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Én maskin kan gjøre klasserommet ordentlig fremtidsrettet

Bård Steen-Hansen i HP viser frem HP Sprout
Bård Steen-Hansen i HP viser frem HP Sprout Delta V
Del

Skolegang og undervisning blir hele tiden modernisert, og det dukker ofte opp nye teknologiske verktøy som kan gjøre skolehverdagen mer spennende og mer lærerik.

Et høyteknologisk klasserom er en fordel både for elevene, som får en morsommere undervisning, og for lærere, som kan prøve ut nye måter å formidle kunnskap på.

Én smart løsning er Sprout-maskinen til HP - en alt-i-ett-PC, som fungerer som 3D-skanner, prosjektor, og kan kobles direkte til en 3D-skriver. 

Maskinen har en familiær utforming, den ser ut som en ganske vanlig stasjonær kontor-pc, men med en påmontert skanner, og en berøringsmatte foran.

For den digitale fremtiden

Prosessen med å skanne inn et objekt tar ikke mer enn noen minutter. <i>Foto:  Delta V</i>
Prosessen med å skanne inn et objekt tar ikke mer enn noen minutter. Foto:  Delta V

Bård Steen-Hansen, Partner Business Manager i HP, har jobbet mye med HP Sprout, og forteller med stor entusiasme om potensialet til maskinen:

– Den fysiske og den digitale verdenen smelter mer og mer sammen. 3D-printing, VR og AR er alle spennende verktøy, og de vil komme mer og mer i hverdagene våre. Derfor er det viktig at unge i dag lærer å beherske dette tidlig. De fleste av oss er vant til å jobbe i 2D, men en maskin som Sprout fjerner disse begrensningene, sier han.

Det unike med Sprout er først og fremst den innebygde 3D-skanneren. Objektet man vil skanne legges på matten foran, og deretter er det bare å aktivere relevant programvare. Det er to applikasjoner som kan brukes til skanning, der den ene er litt mindre kompleks og nybegynnervennlig, mens den andre gjør en mer nøyaktig jobb, men krever mer tålmodighet og tid.

– For enkel skanning trenger man først å legge objektet foran maskinen, og deretter flytter man det fysisk rundt, slik at det blir avbildet fra alle sider.

Prosessen går veldig raskt, etter noen minutter sitter man med en fullverdig - om noe enkel - 3D-modell av et objekt. Det er imidlertid noen kjøreregler:

– De fleste som setter seg foran en Sprout vil skanne mobiltelefonen sin. Men objekter som er sorte, med rette linjer og få detaljer, er krevende å få skannet riktig. Det er mye bedre med fargerike ting, som er geometrisk litt mer kompliserte, sier Steen-Hansen.

3D-modellering for alle

Etter at objektet er skannet, kan man ta flere bilder av det, for å få med de finere detaljene, teksturene og lignende. Deretter importeres objektet inn i programvaren, og man sitter igjen med en 3D-modell man kan leke med.

– Dette er ikke avansert nok for en ingeniør, men for vanlige brukere er det en glimrende mulighet til å eksperimentere med 3D-modellering.

Resultatene har ikke latt vente på seg. Det er allerede en rekke skoler som har tatt i bruk Sprout, og Steen-Hansen viser til flere gode eksempler på kreativt bruk:

– Jeg vet om en barnehage som gikk ut og samlet løv og kongler, for så å skanne de inn. De lagde hele sin høstutstilling med Sprout. På en skole i Sverige skannet barna inn ansiktene sine og lagt dem inn i Minecraft, slik at de kan møte hverandre i spillet. Hver gang jeg møter lærere som bruker Sprout, blir jeg fortalt at nøkkelen er å tenke langt utenfor boksen. Det er akkurat det de gjør.

Mange muligheter

Etter at objektet er skannet, kan 3D-modellen redigeres og sendes videre til andre enheter. Det er også enkelt å printe det ut. <i>Foto:  Delta V</i>
Etter at objektet er skannet, kan 3D-modellen redigeres og sendes videre til andre enheter. Det er også enkelt å printe det ut. Foto:  Delta V

Han presiserer at maskinen er veldig nyttig også for lærere. Siden både den vanlige skjermen og matten foran støtter berøring, er det svært enkelt å tegne og notere, eller bare peke på detaljer.

– Alt som foregår på Sprout kan deles ut til en storskjerm i klasserommet. En lærer kan dele ut begge skjermene, eller bare dele ut det som vises på matta. Det er også mulig å dele ut det kameraet viser. Du kan vise et objekt, zoome inn på det og vise frem detaljene. Du kan også tegne på matta, i forskjellige farger, og vise det til elevene.

– Til og med det å rette dokumenter og prøver kan gjøres mye mer praktisk på maskinen. Du kan jobbe med et word-dokument på matten, og det betyr at du har en stor arbeidsflate, samtidig som du har en komfortabel sittestilling, forteller Steen-Hansen.

Men en Sprout skal helst ikke bare brukes av én person, presiserer han. Det er i gruppeoppgaver at Sprout virkelig kommer til sin rett, åpner for en helt ny type interaksjon og gir elevene en helt ny opplevelse. 

– Du kan til og med søle brus på berøringsmatten! Det gjør ingenting, avslutter Bård Steen-Hansen.

Les mer om hvordan Atea og HP Sprout kan gjøre skolehverdagen mer digital og nyskapende:

Les flere artikler fra Atea