Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Uten riktig vedlikehold stopper samfunnskritiske funksjoner opp. Nå vil Ildfast ha deg på laget.

Hovedkontoret til Ildfast AS i Vestby: På baksiden av dette bygget planlegger Ildfast å bygge et nytt stort bygg for å støtte veksten til selskapet.
Hovedkontoret til Ildfast AS i Vestby: På baksiden av dette bygget planlegger Ildfast å bygge et nytt stort bygg for å støtte veksten til selskapet. Foto: Ildfast AS
Del
Produsert av TUM Studio

– Når man kjører forbi en typisk norsk industribedrift og ser det ryker av skorsteinen, så lurer mange på hva som befinner seg på innsiden. Jeg var selv en av dem før jeg begynte å jobbe her.

– Arbeidshverdagen min er veldig variert og det blir mye reising, sier Stefan. <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Arbeidshverdagen min er veldig variert og det blir mye reising, sier Stefan. Foto:  TUM Studio

Det sier Stefan Tsolakis i Ildfast AS, mens han viser oss rundt i deres nyoppussede lokaler i Vestby rett utenfor Oslo. Her planlegger de allerede å bygge et stort nytt bygg for å støtte veksten til selskapet, som utfører store og små oppdrag i hele Skandinavia.

– Vi pleier å si at fyringsanlegg er selve hjertet i mange bedrifter. Disse anleggene står for nødvendige prosesser som for eksempel avfallsforbrenning, energiproduksjon, produksjon av varer og oppvarming i form av nær- og fjernvarme. Riktig vedlikehold er helt avgjørende for å sikre trygg og stabil drift, og det er det vi jobber med, forklarer Stefan.

Siden 2015 har Ildfast AS bygd seg opp til å bli en ledende servicebedrift innen vedlikehold og service på ovner, fyringsanlegg og ildfaste konstruksjoner i produksjonsanleggene til industribedrifter. Selskapet leverer alt innen ildfaste materialer og installasjoner. Blant kundene deres er Statkraft, Equinor, Bir, Moelven og Tafjord Kraftvarme.

For å støtte den gode veksten ansetter Ildfast nå løpende innen en rekke fagområder, og tar imot åpne søknader.

God opplæring innen spennende nisje 

Som prosjektleder er Stefan primus motor i prosjektene fra A til Å, som innebærer alt fra innsalg til prosjektstyring og sluttrapportering.

– Arbeidshverdagen min er veldig variert og det blir mye reising, noe jeg trives veldig godt med. Jeg gjør aldri det samme to dager på rad. Særlig i sommerhalvåret tilbringer jeg mye tid ute hos kundene. Kombinasjonen av kontor, reising og at jeg får brukt teori i praksis var det som tiltrakk meg. 

F.V. Anna Björkdahl, Stefan Tsolakis og Trine Nøring i Ildfast AS. <i>Foto:  TUM Studio</i>
F.V. Anna Björkdahl, Stefan Tsolakis og Trine Nøring i Ildfast AS. Foto:  TUM Studio

Fra før hadde Stefan fagbrev som CNC-operatør og to bachelorgrader i henholdsvis petroleumsgeologi og som maskiningeniør. Han forteller at den faglige bakgrunnen hans ikke er direkte relevant til det han jobber med i dag. 

– Det Ildfast driver med er ikke noe du lærer noen andre steder. Anleggene vi jobber med varierer mye, og det er en spesiell nisje som det ikke finnes en skreddersydd utdanning for.

Men takket være god opplæring og mye ansvar fra start, tok det ikke lang tid før Stefan følte at han mestret rollen som prosjektleder.

– Det var mye å lære i starten. Du har jo et helt fag rundt ildfaste materialer, i tillegg til forskjellige installasjonsteknikker. Man trenger en del kunnskap om materialene og deres egenskaper. I tillegg er det prosjektlederbiten som innebærer inspeksjoner,  kalkulering, tilbudsskriving og å gjøre innsalg. Det blir også mye kundekontakt, og jeg har blitt kurset i HMS. 

Det gode og trygge arbeidsmiljøet i Ildfast bidro til at Stefan raskt vokste inn i rollen.

– Jeg ble møtt av et godt arbeidsmiljø med flat ledelsesstruktur, der du alltid kan spørre om hjelp hvis du møter på utfordringer. Samtidig som det settes høye krav og man får mye ansvar fra start, så er de i Ildfast er veldig flinke til å løfte deg opp og pushe deg fremover.

Fra anleggsgartner til teknisk tegner

Anna Björkdahl ble Ildfasts første tekniske tegner i 2018 da de satset på å ha kompetansen i eget hus. Det er noe også kundene ser verdien av og etterspør stadig oftere, så derfor ansatte de ytterligere en teknisk tegner tidligere i år.

– Før jeg begynte i Ildfast, tok jeg fagbrev og jobbet som anleggsgartner i noen år. Men med en bachelor i industridesign ønsket jeg å bruke den kompetansen jeg har på produktutvikling og var derfor på jakt etter en relevant stilling.

Anna forteller at biobrenselovner kan variere veldig i utforming, størrelse og effekt. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Anna forteller at biobrenselovner kan variere veldig i utforming, størrelse og effekt. Foto:  TUM Studio

I likhet med Stefan, var det også ukjent for Anna hva Ildfast drev med eller variasjonen av ovner som befinner seg under disse pipene. 

– Jeg tok kontakt og forhørte meg om jobben, og alt føltes riktig fra starten av. Jeg så at Ildfast har fine holdninger og tenker langsiktig, og det er viktig for meg. Nærheten til det praktiske arbeidsmiljøet fristet etter mine år i anlegg, men fremfor alt gledet jeg meg til å arbeide med 3D-modellering og visuell fremstilling.

Siden rollen var ny, kom den med mye ansvar og påvirkningskraft til å forme strukturen rundt.

– Læringskurven har vært bratt, men morsom, takket være gode kollegaer som vet at delt kunnskap er økt kunnskap. Det har blitt et omfattende tegningsarkiv som fortsetter å vokse stadig raskere. Å bli to tegnere var nødvendig, for behovet har økt mye i det siste, forteller Anna.

Hun forteller at de tekniske tegningene de lager oppfyller mange funksjoner for ulike interessenter. De utgjør en viktig kobling mellom en avtale og det praktiske håndverket.

– Tegningene er med på å forenkle kommunikasjon og skape enighet og forståelse mellom parter. Det kan være arbeidstegninger som støtter arbeidet for montører ved installasjon, beregninger for prosjektering, dokumentasjon for rapportering til kunde, eller tegning for bestilling av prefab-deler og former. Å se noe du tegnet komme inn på lageret i fysisk form er noe helt spesielt og veldig tilfredsstillende.

I tillegg til jobben som teknisk tegner, er Anna også miljøfyrtårnansvarlig i Ildfast.

– Det er veldig givende å jobbe for en bedrift som tar miljø på alvor. Selve jobben vi gjør i industrien har en betydelig miljøeffekt gjennom bedre energiutvinning, mindre utslipp, forlenget levetid på anleggene og det påvirker samfunnsøkonomien. Samtidig er det viktig for Ildfast å kunne vise til at vi jobber systematisk for å redusere miljøbelastningen vår. Vi deltar ofte i store anbud med profesjonelle kunder som er opptatt av dette.  

Ildfast AS er sertifisert i ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001.

– Disse handler om ledelsessystem for kvalitet, miljø og arbeidsmiljø. Det føles godt å jobbe et sted som faktisk tar disse tingene på alvor, og få lov til å bidra i det arbeidet.

På spørsmål om hva det beste med å jobbe i Ildfast er, svarer hun raskt og bestemt:

– Genuint gode kolleger med masse erfaring som virkelig brenner for Ildfast. Vi har et upretensiøst miljø der alle er like verdifulle. Men også variasjonen i jobben min fortsetter å overraske meg positivt.

Hjertet i bedriften 

Daglig leder i Ildfast, Marius Østlie, forteller at de har vokst mye de siste årene og rekrutterer løpende for å unngå voksesmerter. Personlig egnethet er det viktigste han ser etter når de rekrutterer.

– Mange viktige funksjoner og prosesser som stopper opp hvis vi ikke utfører vedlikeholdet, sier Marius. <i>Foto:  TUM Studio</i>
– Mange viktige funksjoner og prosesser som stopper opp hvis vi ikke utfører vedlikeholdet, sier Marius. Foto:  TUM Studio

– Vi jobber i en bransje der det er vanskelig å få en presis formell utdannelse, så derfor er vi også ute etter personlig egnethet. Jeg tenker at hvis du er positiv, entusiastisk og lærevillig av natur, så kan du få til det aller meste. Vi ønsker ansatte med en profesjonell holdning og som tilfører energi.

Han forteller at det også er en fordel at du motiveres av samfunnsoppdraget til Ildfast. 

– Vi jobber med hjertet i bedriftene, og det er mange viktige funksjoner og prosesser som stopper opp hvis vi ikke utfører vedlikeholdet. Mye stopper rett og slett opp om vi ikke gjør jobben vår, sier han og legger til:

– Veldig mange kan si det samme, men vi jobber innen en nisje der svært få kan utføre det samme arbeidet. 

Ildfast har som mål å være et naturlig førstevalg og foretrukken partner. 

– Derfor er vi opptatt av å være en fremoverlent og profesjonell aktør som tar miljø og sikkerhet på alvor. Vi ønsker også å ha et positivt og inkluderende miljø der alle ansatte får bidra og blir hørt. De er vår viktigste ressurs, så vi tror at god stemning og mye latter i hverdagen er viktig for å beholde dem, avslutter han. 

Les flere artikler fra Ildfast AS