Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Tung industri trenger høyteknologiske verktøy

Del
Powered by Intel® Core™.
Powered by Intel® Core™.

Norge har unik kompetanse innen havbruk, olje og gass, og annen tung industri. Vi er verdensledende på flere av disse feltene. Disse bransjene er samtidig avhengige av en rekke andre bedrifter som leverer løsninger som igjen gjør deres hverdag lettere.

For eksempel, når et verft jobber med å bygge et avansert tankskip, hadde det ikke vært greit å kunne gå gjennom deler av prosjektet virtuelt, i VR, og endre ting fortløpende? Sjekke om man er på rett vei?

Den bergensbaserte bedriften Nagelld spesialiserer seg nettopp på å utvikle denne typen løsninger for norsk shipping, energi, havbruk, og andre bransjer. Enten det er animasjoner, virtuell virkelighet, 3D-visualisering eller andre visuelle virkemidler.

Kan gjøre jobben hjemmefra

Fellestrekket er at dette er løsninger som krever mye datakraft og avansert maskinvare for å produsere. Og som så mange andre, har også Nagelld vært nødt til å ta størsteparten av dette arbeidet med seg hjem det siste året.

Helge Bjordal, salgssjef Nagelld.
Helge Bjordal, salgssjef Nagelld.

– Vi jobber mye med både animasjon og VR. Det som er unikt med å jobbe med animasjon, for eksempel, er at vi kan ofte jobbe med veldig store 3D-modeller. Og i forbindelse med det sitter vi med noen ekstremt kraftige HP-arbeidsstasjoner, der utviklerne bruker disse sammen med to eller tre skjermer. Alt dette er stasjonært, forteller Helge Bjordal, salgssjef i Nagelld.

Det sier seg selv at det ble vanskelig å få alt dette utstyret flyttet hjem til de ansatte da hjemmekontor ble innført.

– Vi la det opp slik at folk ikke trengte å ta med seg de aller største arbeidsstasjonene. De kan sitte hjemme med en bærbar maskin eller en annen form for terminal, og jobber over VPN mot arbeidsstasjonen sin. Skjermene og boksene står sikkert på kontoret, sier han.

HP leverer i alle sine arbeidsstasjoner en software kalt HP ZCentral Remote Boost, som har ingen lisenskostnader. Dette er en programvare som er ideelt tilpasset til å støtte opp om jobbing fra hjemmekontoret, og for å jobbe med tyngre filer utenfor din faste arbeidsplass. Nå kan krevende brukere jobbe med komplekse prosjekter fra hvor som helst. Arbeidsstasjoner fra HP leveres med neste generasjons Intel® Core™i9-prosessorer, som er designet for å håndtere komplekse, flertrådete apper, og tar fleroppgavekjøringen til neste nivå.

Satser tungt på VR

Vis mer

Han forteller at mye av reisen sammen med HP begynte på Aqua-Nor-messen i Trondheim. Det er verdens største utstillermesse for havbruk og Nagelld hadde vært tilstede der i flere år.

– Vi hadde alltid hatt god kjennskap til maskinvaren til HP, og noe av maskinvaren vår har alltid vært levert av HP. 

– For 4 år siden kom vi i kontakt med representanter fra HP, og fikk se enda flere gode hardwareløsninger for presentasjon av VR og interaktiv 3D. Vi fikk også presentert HP sin strategi på bærekraft, noe som passer Nagelld sine digitale løsninger perfekt, sier salgssjefen.

Han sier at HP på sin side manglet demo-programvare som viste havbruk.

– Siden den gang har Nagelld satset hundre prosent på HP-maskinvare, og HP bruker Nagelld sitt innhold innen VR, interaktiv 3D og animasjoner til å benchmarke hardware for nye kunder. Vi samarbeider tett på messer og konferanser. Det er en perfekt match mellom kvalitets-maskinvare, og krevende 3D innhold.

Bergen Holodeck, et showroom der VR-opplevelser for næringslivet og andre, kan testes ut på HP-maskinvare.
Bergen Holodeck, et showroom der VR-opplevelser for næringslivet og andre, kan testes ut på HP-maskinvare.

Virtuell virkelighet er en teknologi som er stadig mer i vinden, og Helge Bjordal er klar på at det er et område de satser mye på. Det er veldig aktuelt for industrikunder å kunne kurse sine ansatte gjennom VR, eller vurdere fremgangen i kompliserte byggeprosjekter.

– Utfordringen har vært at det å reise rundt til kunder og vise frem VR innebærer at du må ha med mye utstyr. Men nå har HP lansert sine nye VR-briller, kalt HP Reverb G2, som blant annet ikke behøver separate sensorer for sporing. Det gjør presentasjonene mye enklere.

I tillegg har Nagelld vært med og investert i det som heter Bergen Holodeck, som er et showroom for alle mulige teknologier, som omfavner virtuell eller blandet virkelighet. Der er også HP inne med utstyr, mens Nagelld bidrar med utformingen av presentasjoner og demonstrasjoner.

– Vi planlegger å åpne enda et Holodeck i løpet av høsten. Det som er fellestrekket med disse showroomene er at de alle bruker samme utstyr. De har superkraftige HP-arbeidsstasjoner som klarer å takle alt krevende innhold, uansett hva det består av. Og alle har HP Reverb G2-headsett, forteller han.

– Vi gleder oss til å følge utviklingen innenfor denne teknologien sammen med HP, som ligger helt i forkant på utviklingen av VR-briller og som holder en stø kurs i utvikling av sine arbeidsstasjoner.

Store prosjekter på gang

Velg den perfekte skjermen

Les mer her »

Fremtiden ser definitivt lys ut, til tross for at mye av arbeidet må gjøres hjemmefra. Arbeidsflyten er uansett ivaretatt, designere bruker de samme programmene, selv om de sitter hjemme, og det står mange kraftige arbeidsstasjoner på kontorene som rendrer alt innhold.

– Vi har vel ti slike stående inne, og trenger vi mer kapasitet, kan vi kjøpe det i skyen. Men det er viktig for oss å ha mye kapasitet i huset. Vi jobber med en del prosjekter som er hemmelige, for eksempel en del store oppdrag for større selskaper, som omhandler implementering av VR, som en forlengelse av deres BIM/CAD-modeller. Å ivareta sikkerheten i og rundt slike prosjekter i VR er noe vi også investerer i, sier Bjordal.

– Datafilene vi jobber med er gjerne på opptil fem til seks gigabyte, og da tikker klokken. Det er maskinvaren som må være kraftig nok, og vi har hele tiden tett dialog med HP på hva vi trenger. Mange av oss jobber faktisk med to maskiner, der én av dem er dedikert til tunge filer, mens den andre kan brukes til andre oppgaver. Vi har store ambisjoner om å kombinere 3D-modeller og VR ytterligere, og ser frem til å investere i enda bedre maskinvare, avslutter han.

Les flere artikler fra HP Norge