Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Fremtidsindustrien skapes på Herøya utenfor Porsgrunn

Herøya Industripark AS utvider og bygger Seidr, et større sted for industriell innovasjon og teknologi i Norge. Arkitektskisse av Børve Borchsenius Arkitekter AS og Arkitektgruppen Cubus AS.
Herøya Industripark AS utvider og bygger Seidr, et større sted for industriell innovasjon og teknologi i Norge. Arkitektskisse av Børve Borchsenius Arkitekter AS og Arkitektgruppen Cubus AS. Børve Borchsenius Arkitekter as
Del

Herøya Industripark AS har fått med seg sterke innovatører i sin offensive satsing på å utvide for mer industriell innovasjon på Herøya i Porsgrunn. Selskapet bygger et nytt sted som har fått navnet Seidr, norrønt for «der framtiden skapes».

Flytter inn

Første FabLab inn: Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef Industri og Ken André Myhra Kihle, leder av maskinselskapet Cody i Skien, åpner Innovation Hub med første FabLab inn i på Herøya i 2021. Her foran Codys ferske 3D-skisser.
Første FabLab inn: Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef Industri og Ken André Myhra Kihle, leder av maskinselskapet Cody i Skien, åpner Innovation Hub med første FabLab inn i på Herøya i 2021. Her foran Codys ferske 3D-skisser.

Her flytter kompetente forskere og erfarne teknologer inn. 

SINTEF flytter inn, og åpner en InnovationHub og DigiPro Center i en felles satsing med Herøya Industripark AS. Begge nye tilbud for gründere og industrielle innovatører i Seidr.

IT-giganten Bouvet flytter inn og Hydrogenpro etablerer testsenter i Seidr. Cody bygger FabLab sammen med SINTEF, og ser nye muligheter i det voksende innovasjonsmiljøet på Herøya.

Åpner Norges mest avanserte FabLab i Seidr

I løpet av året åpner Norges mest avanserte FabricationLab i InnovationHub for gründere og industrielle innovatører på Herøya.

SINTEF inviterte Cody inn i EU-forskningsprosjektet  DIY4U (Do It Yourself for You), og maskinselskapet fra Skien bygger nå avanserte FabLab, en modulbasert maskinvare med digital tvilling.

 – Målet er å gjøre spesialisert produksjon i mindre skala lønnsom og bærekraftig, forteller Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef. Han koordinerer 13 internasjonale partnere i DIY4U.

– Med Cody i spissen, utvikler vi digitalplattform og FabLab maskinen som skal produsere personlig tilpassede produkter miljøvennlig, i et åpent innovativt samarbeid, med forskjellige aktører i hele øko-systemet.  

Åpner for testing og rask prototyping

Vis mer

Prosjektpartnere i DIY4U, deriblant det multinasjonale varehandelskonsernet Procter & Gamble, skal i første runde bruke FabLab til å demonstrere muligheter for å produsere personlig tilpassede vaskemidler i flytende form og i pulver.   

– Så åpner vi for bedrifter, industri, gründere og innovatører i 2022. Alle som ønsker å bruke FabLab (maskinen) til å teste prosesser eller lage prototyper på andre produkter og idéer er velkommen. Vi er veldig interessert i innspill fra bedrifter på deres behov for produkttilpassinger, spesialproduksjon og rask prototyping, sier de. 

Mange muligheter

– FabLab-systemet gir mange muligheter for å teste, lage prototyper og produsere veldig forskjellige produkter, forteller Ken André Myhra Kihle, daglig leder i Cody.

– Maskinvaren er svært fleksibel, bygd i moduler og kan justeres eller utvides etter behov. Svært forskjellig produkter kan produseres uten at man trenger å gjøre store endringer, muligens ingen. Myhra Kihle nevner alt fra matvarer, drikke, kosttilskudd, farmasiprodukter og gjødsel.

Sirkulærøkonomi

Vis mer

– FabLab kan også bli svært nyttig i sirkulærøkonomi, for eksempel i tilfeller der man tar ut stoffer fra en produksjonsstrøm i mindre skala for å bruke dem til noe annet, kommenterer Ratnayake. – Et godt eksempel her fra Herøya-miljøet kan være Reetec, som produserer sjeldne jordarter med råstoff hentet ut fra Yaras produksjonsstrøm.

Vil samarbeide mer  

Chandana Ratnayake berømmer maskinekspertene i Cody:

– Cody imponerer! De er et godt eksempel på hvordan mindre bedrifter kan bidra inn i store FoU-prosjekter. Samarbeid med bedrifter, slik som Cody, er noe vi ønsker mer av, understreker sjefsforskeren i Sintef. 

Ser dere i Cody nye kundemuligheter?

– Ja, definitivt, sier Myhra Kihle. – Vi bygger spesialmaskiner for mange forskjellige kunder og vi tenker å bruke noe av modultankegangen i våre maskiner til andre kunder framover.

Satser på kompetanse 

Sverre Gotaas, Adm.dir. Herøya Industripark AS. <i>Foto:  Tom Riis</i>
Sverre Gotaas, Adm.dir. Herøya Industripark AS. Foto:  Tom Riis

– Seidr er et ledd i vår satsing på å få mer kompetanse til Herøya, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS og leder av regjeringens Teknologiråd. – Kompetanse er livsviktig i den prosessen vi er inne i nå for å utvikle industrien fra der den er i dag til dit den skal være om noen år. Vi er med aktivt hele veien for å finne ut mer om behovene, utfordre oss selv og industrien til å komme fram med de beste løsningene industri og samfunn trenger framover, sier Gotaas. 

Drive fram grønt skifte

Ved å utvide Seidr med et nytt bygg, regner Gotaas med å kunne tiltrekke mange viktige bedrifter og mange kloke hoder som sammen vil være med å drive fram det grønne skiftet.  

– Sammen med Sintef, som også ser på Herøya som et viktig sted å få til innovasjon sammen med industrielle innovatører, er også Universitetet i Sørøst-Norge, industriinkubatoren Proventia, Industriklyngen GIC og forskerne i forskningsparken viktige aktører i innovasjonsmiljøet. Det kan vi dra nytte av i Seidr. Vi jobber langs de linjene, for å få bedrifter og folk til å se at det er hit de må komme med en god idé eller et vanskelig problem som skal løses.

Les flere artikler fra Herøya Industripark