Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Fremtidsindustrien skapes på Herøya utenfor Porsgrunn

Herøya Industripark AS utvider og bygger Seidr, et større sted for industriell innovasjon og teknologi i Norge. Arkitektskisse av Børve Borchsenius Arkitekter AS og Arkitektgruppen Cubus AS.
Herøya Industripark AS utvider og bygger Seidr, et større sted for industriell innovasjon og teknologi i Norge. Arkitektskisse av Børve Borchsenius Arkitekter AS og Arkitektgruppen Cubus AS. Børve Borchsenius Arkitekter as

Herøya Industripark AS har fått med seg sterke innovatører i sin offensive satsing på å utvide for mer industriell innovasjon på Herøya i Porsgrunn. Selskapet bygger et nytt sted som har fått navnet Seidr, norrønt for «der framtiden skapes».

Flytter inn

Første FabLab inn: Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef Industri og Ken André Myhra Kihle, leder av maskinselskapet Cody i Skien, åpner Innovation Hub med første FabLab inn i på Herøya i 2021. Her foran Codys ferske 3D-skisser.

Her flytter kompetente forskere og erfarne teknologer inn. 

SINTEF flytter inn, og åpner en InnovationHub og DigiPro Center i en felles satsing med Herøya Industripark AS. Begge nye tilbud for gründere og industrielle innovatører i Seidr.

IT-giganten Bouvet flytter inn og Hydrogenpro etablerer testsenter i Seidr. Cody bygger FabLab sammen med SINTEF, og ser nye muligheter i det voksende innovasjonsmiljøet på Herøya.

Åpner Norges mest avanserte FabLab i Seidr

I løpet av året åpner Norges mest avanserte FabricationLab i InnovationHub for gründere og industrielle innovatører på Herøya.

SINTEF inviterte Cody inn i EU-forskningsprosjektet  DIY4U (Do It Yourself for You), og maskinselskapet fra Skien bygger nå avanserte FabLab, en modulbasert maskinvare med digital tvilling.

 – Målet er å gjøre spesialisert produksjon i mindre skala lønnsom og bærekraftig, forteller Chandana Ratnayake, sjefsforsker i Sintef. Han koordinerer 13 internasjonale partnere i DIY4U.

– Med Cody i spissen, utvikler vi digitalplattform og FabLab maskinen som skal produsere personlig tilpassede produkter miljøvennlig, i et åpent innovativt samarbeid, med forskjellige aktører i hele øko-systemet.  

Åpner for testing og rask prototyping

Om Cody's FabLabs

Cody utvikler og leverer to FabLab’er inn i EUs FoU-prosjekt DiY4U ledet av SINTEF. En FabLab plasseres i InnovationHub på Herøya og den andre i Storbritannia.

  • FabLab er en modulær maskinløsning som produserer, verifiserer, pakker og merker småserier av konsumvarer personlig tilpasset den enkelte forbruker.
  • En digital plattform spør via en nettside om kundens behov og genererer, ved hjelp av en digital tvilling og denne informasjonen, en skreddersydd oppskrift for kunden.

Prosjektpartnere i DIY4U, deriblant det multinasjonale varehandelskonsernet Procter & Gamble, skal i første runde bruke FabLab til å demonstrere muligheter for å produsere personlig tilpassede vaskemidler i flytende form og i pulver.   

– Så åpner vi for bedrifter, industri, gründere og innovatører i 2022. Alle som ønsker å bruke FabLab (maskinen) til å teste prosesser eller lage prototyper på andre produkter og idéer er velkommen. Vi er veldig interessert i innspill fra bedrifter på deres behov for produkttilpassinger, spesialproduksjon og rask prototyping, sier de. 

Mange muligheter

– FabLab-systemet gir mange muligheter for å teste, lage prototyper og produsere veldig forskjellige produkter, forteller Ken André Myhra Kihle, daglig leder i Cody.

– Maskinvaren er svært fleksibel, bygd i moduler og kan justeres eller utvides etter behov. Svært forskjellig produkter kan produseres uten at man trenger å gjøre store endringer, muligens ingen. Myhra Kihle nevner alt fra matvarer, drikke, kosttilskudd, farmasiprodukter og gjødsel.

Sirkulærøkonomi

I Seidr ser vi fremover

Hos oss finner du ivrige start-ups, kompetente forskere og erfarne teknologer som sammen skaper fremtidens grønne industri.

Vi har alle de fysiske fasilitetene på plass, men aller viktigst er det at vi har kompetansen, kulturen og engasjementet som skal til for at du kan lykkes.

Og ikke minst: Vi er en komplett klynge, med etablert industri, gründere og forskningsmiljøer vegg i vegg, universitet, finansielle miljøer – og Europa er ikke langt unna. Det er her fremtiden formes.

– FabLab kan også bli svært nyttig i sirkulærøkonomi, for eksempel i tilfeller der man tar ut stoffer fra en produksjonsstrøm i mindre skala for å bruke dem til noe annet, kommenterer Ratnayake. – Et godt eksempel her fra Herøya-miljøet kan være Reetec, som produserer sjeldne jordarter med råstoff hentet ut fra Yaras produksjonsstrøm.

Vil samarbeide mer  

Chandana Ratnayake berømmer maskinekspertene i Cody:

– Cody imponerer! De er et godt eksempel på hvordan mindre bedrifter kan bidra inn i store FoU-prosjekter. Samarbeid med bedrifter, slik som Cody, er noe vi ønsker mer av, understreker sjefsforskeren i Sintef. 

Ser dere i Cody nye kundemuligheter?

– Ja, definitivt, sier Myhra Kihle. – Vi bygger spesialmaskiner for mange forskjellige kunder og vi tenker å bruke noe av modultankegangen i våre maskiner til andre kunder framover.

Satser på kompetanse 

Sverre Gotaas, Adm.dir. Herøya Industripark AS. Foto: Tom Riis

– Seidr er et ledd i vår satsing på å få mer kompetanse til Herøya, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS og leder av regjeringens Teknologiråd. – Kompetanse er livsviktig i den prosessen vi er inne i nå for å utvikle industrien fra der den er i dag til dit den skal være om noen år. Vi er med aktivt hele veien for å finne ut mer om behovene, utfordre oss selv og industrien til å komme fram med de beste løsningene industri og samfunn trenger framover, sier Gotaas. 

Drive fram grønt skifte

Ved å utvide Seidr med et nytt bygg, regner Gotaas med å kunne tiltrekke mange viktige bedrifter og mange kloke hoder som sammen vil være med å drive fram det grønne skiftet.  

– Sammen med Sintef, som også ser på Herøya som et viktig sted å få til innovasjon sammen med industrielle innovatører, er også Universitetet i Sørøst-Norge, industriinkubatoren Proventia, Industriklyngen GIC og forskerne i forskningsparken viktige aktører i innovasjonsmiljøet. Det kan vi dra nytte av i Seidr. Vi jobber langs de linjene, for å få bedrifter og folk til å se at det er hit de må komme med en god idé eller et vanskelig problem som skal løses.

Denne annonsen er publisert av TUM Studio, en underavdeling av Teknisk Ukeblad Media. Journalistene og redaksjonen i Tu.no og Digi.no er ikke involvert i produksjonen.
Personvern
© TUM Studio 2022