Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne helautomatiserte fabrikken produserer gassbeholdere døgnet rundt

Helt siden starten Hexagon Ragasco hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken, som er bransjeledende med sin portefølje innen fabrikkautomasjon.
Helt siden starten Hexagon Ragasco hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken, som er bransjeledende med sin portefølje innen fabrikkautomasjon. Foto: Delta V
Del
DØGNET RUNDT: Her på fabrikken på Raufoss Industripark produserer Hexagon Ragasco gassbeholdere døgnet rundt, helt uberørt av menneskehender. Helt siden starten de hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken. <i>Foto:  Delta V</i>
DØGNET RUNDT: Her på fabrikken på Raufoss Industripark produserer Hexagon Ragasco gassbeholdere døgnet rundt, helt uberørt av menneskehender. Helt siden starten de hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken. Foto:  Delta V

På Raufoss Industripark produserer Hexagon Ragascos helautomatiserte fabrikk gassbeholdere i kompositt døgnet rundt. Med over 16 millioner gassbeholdere i kompositt levert verden rundt, er Hexagon Ragasco verdens største leverandør. 

­– For en drøy uke siden satte vi ny produksjonsrekord etter å ha redusert syklustiden til cirka 11 sekunder. Da vi startet produksjonen i år 2000 lå syklustiden på 73 sekunder, forteller Ronny Skjølås, som er produksjonssjef hos Hexagon Ragasco. 

Det vil si at industribedriften, som i 2015 ble kåret til Norges smarteste, har gått fra å produsere 180.000 i året til over 180.000 i måneden innenfor de samme veggene. For å komme dit har de jobbet kontinuerlige med forbedringer i oppetid og syklustid, samt investert i nytt utstyr. Helt siden starten de hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken.

Uberørt av menneskehender

For å være konkurransedyktige er de nødt til å kontinuerlig presse marginene.

NORGES SMARTESTE INDUSTRIBEDRIFT: I 2015 ble Hexagon Ragasco kåret til Norges smarteste industribedrift for effektiviseringen av produksjonen. <i>Foto:  Delta V</i>
NORGES SMARTESTE INDUSTRIBEDRIFT: I 2015 ble Hexagon Ragasco kåret til Norges smarteste industribedrift for effektiviseringen av produksjonen. Foto:  Delta V

– Det er ingen tvil om at dersom du skal konkurrere mot land som India og Kina, der det nesten ikke koster noe å ansette operatører, så må du automatisere i Norge. Vi har vært helautomatisert fra dag en, og under produksjon av standardproduktet har vi nå et tialls roboter i drift, forteller Skjølås.

Produksjonen blir styrt av syv operatører på hvert skift som har som hovedoppgave å følge med på prosessen og ta ut kvalitetsprøver. I tillegg er det med en ekstra ressursperson som bidrar med andre oppgaver.
 
– Operatørene utfører kvalitetskontroller, sørger for at maskiner og utstyr går, justerer prosess samt bidrar ved omstillinger og igangkjøring av nye ordre. Vi har også en elektriker og en mekaniker på hvert skift, for å bidra til at alt er oppe og går til enhver tid. 

– På dagtid har vi seks automasjonsingeniører her, som stort sett er tilgjengelige for å gjøre feilsøking og overvåke systemet for å holde produksjonen i gang, fortsetter han.

Strenge sikkerhetskrav

SIKKERHETSPRODUKT: – Robotene gjør jobben på samme måte hver gang, sier produksjonssjef Ronny Skjølås. <i>Foto:  Delta V</i>
SIKKERHETSPRODUKT: – Robotene gjør jobben på samme måte hver gang, sier produksjonssjef Ronny Skjølås. Foto:  Delta V

I Norge er vi mest vant til å se gassbeholderne under gassgriller og i campingvogner, mens i utlandet er de vanlige å finne på kjøkken, og de brukes til både matlaging og oppvarming. Hele 95 prosent av beholderne eksporteres ut av Norge.

– Dette er et sikkerhetsprodukt, og vi må være sikre på at produktet er av topp kvalitet. Det er utvilsomt kvalitetsutfordringer ved manuelle jobber, så her har vi et konkurransefortrinn. Robotene gjør jobben på samme måte hver gang, poengterer Skjølås.

De mer vanlige stålbeholderne veier dobbelt så mye som komposittbeholdere, som gjør at kompositt er mye enklere å håndtere. I tillegg unngår man også rust, og ved brann er komposittbeholdere betydelig tryggere enn stål.

– Der har beholderen i kompositt stor fordel mot stål. I en brann vil stålbeholderen kunne eksplodere og spre stålfragmenter rundt i huset, mens på kompositt vil det brennes hull før trykket innvendig blir så stort at det eksploderer, forteller produksjonssjefen.

Industri 4.0

FULL KONTROLL: Ved hjelp av sensorer har Ronny Skjølås full oversikt og kontroll over produksjonen. <i>Foto:  Delta V</i>
FULL KONTROLL: Ved hjelp av sensorer har Ronny Skjølås full oversikt og kontroll over produksjonen. Foto:  Delta V

Hexagon Ragasco jobber kontinuerlig med å øke kapasiteten, og senest på høsten 2018 ble det gjort betydelige installasjoner. Bosch Rexroth, som er spesialist på fabrikkautomatisering og Industri 4.0, er komplett leverandør av servo- og lineærmoduler i tillegg til transportbanen på løsningen deres.  

– Vi har hatt god erfaring med utstyret til Bosch Rexroth, som har vært robust og bra. Vi har helt siden starten hatt utstyr fra Bosch Rexroth på fabrikken, blant annet en god del servoakser og noen transportbaner. Det funker rett og slett svært godt til formålene. Vi har flere leverandører på tilsvarende utstyr, og alt fungerer bra sammen. 

Bosch Rexroth er bransjeledende med sin portefølje innen fabrikkautomasjon, som er bransjens mest komplette. Automasjonssystemene deres er skalerbare både i størrelse og funksjonalitet.

– Vi er avhengig av kvalitetsprodukter til fabrikken for å unngå nedetid. Ryker en maskin, sylinder eller giver, så stopper hele produksjonslinja ganske fort, og vi er avhengige av å komme raskt i gang igjen, avslutter han.

.

Les flere artikler fra Bosch Rexroth