Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Urolige tider. Tre tips til hvordan du bevarer verdiene 

UROLIGE TIDER: Formues rådgivere anbefaler en langsiktig plan og en bred portefølje. Det gjør at man står stødigere når kriser inntreffer, påpeker Karoline Elisabeth Lozowski og Vibeke Bryde Christensen som er rådgivere ved Formues kontor i Oslo.
UROLIGE TIDER: Formues rådgivere anbefaler en langsiktig plan og en bred portefølje. Det gjør at man står stødigere når kriser inntreffer, påpeker Karoline Elisabeth Lozowski og Vibeke Bryde Christensen som er rådgivere ved Formues kontor i Oslo. MARTINE KOLSTAD
Del

Det er urolige tider i finansmarkedet. Ole Andreas Bjerke, daglig leder for Formues kontor i Oslo deler sine tre beste tips til hvordan man bevarer og utvikler verdier i perioder med usikkerhet.   

Investerer bredt: Formues rådgivere Kjetil Haug og Vibeke Bryde Christensen mener et godt råd er å spre investeringene i mange ulike fond innenfor renter, aksjer og alternative investeringer. Da blir man mindre påvirket av enkelthendelser. <i>Foto:  MARTINE KOLSTAD</i>
Investerer bredt: Formues rådgivere Kjetil Haug og Vibeke Bryde Christensen mener et godt råd er å spre investeringene i mange ulike fond innenfor renter, aksjer og alternative investeringer. Da blir man mindre påvirket av enkelthendelser. Foto:  MARTINE KOLSTAD

– Det har vært god avkastning i finansmarkedet i mange år. Nå må vi være forberedt på større svingninger, sier Ole Andreas Bjerke som leder Formues kontor i Oslo. Med over 25 års fartstid som rådgiver for formuende privatpersoner og familier i Oslo og Bærum, har han god kunnskap om hvordan man bevarer og utvikler verdier i et langsiktig perspektiv.  

– Mange av våre kunder er entreprenører som ønsker å bruke tiden på å skape noe nytt eller utvikle virksomheten de eier. De vil ha hjelp til å utarbeide en solid investeringsstrategi som gjør at de kan stå støtt når det blir uro i finansmarkedet.  

Les mer om Formue her »

Tre gode tips 

Ingen investeringsportefølje vil være upåvirket når det kommer et stort børsfall. Men det er noen grep som kan bidra til at man beholder roen når finansmarkedet blir nervøst. Dette er Bjerke tre beste råd: 

1. Legg en langsiktig plan 

Hold deg til planen: Ole Andreas Bjerke, daglig leder for Formues kontor i Oslo råder kundene til å ikke la følelsene styre investeringsbeslutningene.
Hold deg til planen: Ole Andreas Bjerke, daglig leder for Formues kontor i Oslo råder kundene til å ikke la følelsene styre investeringsbeslutningene.

Som bedriftseier har man ofte lagt en god og langsiktig plan for selskapet. Man bør tenke likt rundt formuen. Planen bør inneholde hvilke mål du har med verdiene og ta høyde for hvilken risiko du tåler å ta. Typiske mål kan være å sikre et godt generasjonsskifte, skape noe nytt, kjøpe en fritidseiendom eller frigjøre tid til å gjøre noe du har drømt om. Når dette er avklart, har du bedre oversikt over kapitalbehovet fremover. Da kan du bygge en skreddersydd investeringsportefølje tilpasset dine mål og forutsetninger.  

2. Bygg en solid portefølje med mange ulike investeringer 

Ikke legg alle eggene i samme kurv! Spre investeringene i flere ulike byggeklosser, som renter, aksjer og investeringer utenfor børs (eks. private equity og eiendom), samt innad i hver byggekloss. Vår erfaring er at private equity-fond, som Formues kunder får tilgang til, er en byggekloss som historisk har skapt god avkastning og bidratt til å dempe kortsiktige verdisvingninger.  

Lavere kursfall betyr kortere vei tilbake til positiv avkastning når markedene snur – noe som gjerne skjer når man minst aner det. 

Last ned vår guide til hvordan du bygger en god portefølje »

3. Hold deg til planen som er lagt  

Vis mer

Når avkastningen har vært høy kan man bli fristet til å kjøpe mer, mens når verdiene faller kan man bli fristet til å selge i affekt. Denne adferden gjør at svært mange kjøper og selger på feil tidspunkt. Det reduserer avkastningen. Hold deg til planen du har lagt og sørg for at porteføljen er i tråd med den. Det betyr at man bør kjøpe mer av de byggeklossene som har falt i verdi og selge dem som har gått best. 

Skaper resultater utover avkastning 

Bjerke trekker frem at en formue handler om mye mer enn summen av de finansielle verdiene. I tillegg til å bygge en skreddersydd investeringsportefølje er det viktig at formuen er riktig skattemessig organisert, og at dokumenter som testament og fremtidsfullmakt er på plass. 

– Vår jobb er å hjelpe kundene med å ta ut det potensialet som ligger i hver formue. Ved å legge en god plan med konkrete mål skapes det resultater utover avkastningen fra investeringsporteføljen, avslutter Bjerke.  

Ønsker du mer informasjon. Ta kontakt med: 

Ole Andreas Bjerke, daglig leder Formue Oslo. Mobil: + 47 952 86 173

E-post: ole.andreas.bjerke@formue.no