Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

El-gründer Thommy Stenvik om topp 3 FinTech- trender i 2021

Del

Vi har sett det før: Når verden trues av katastrofer, setter den teknologiske utviklingen fart. Med COVID-19-pandemien, store klimaendringer og ikke minst den politiske uroen som preget 2020, har mange fått øynene opp for mulighetene innen finansteknologi.

Vi har tatt en prat med el-gründer og serieentreprenør Thommy Stenvik for å få et innblikk i FinTech-bransjen. Hvilke trender bør vi merke oss nå, og hvordan kan finansteknologi brukes til å fremtidssikre ulike forretninger?

Modning av nye teknologier

Den svenske el-gründeren Thommy Stenvik er godt kjent med trendene innen FinTech-landskapet. Han er styreleder for holdingselskapet Stenvik Power Group, og har startet en rekke suksessrike selskaper innen strømbransjen.

— I fjor ble mange spennende og nyttige innovasjoner tvunget frem, og flere teknologiske løsninger vokste av seg barnesykdommene, uttaler el-gründer Thommy Stenvik.

Ifølge Stenvik skapte fjoråret noen tydelige trender innen FinTech, og mange bedrifter tok til seg disse løsningene for å fremtidssikre forretningene sine. Dette er topp 3 FinTech-trender å følge med på nå:

1. Blomstring av nettbaserte banktjenester

 
 

Thommy Stenvik påpeker at det har skjedd en eksplosjon av nye og effektive bank- og betalingstjenester på nett det siste året. En av årsakene til dette er at mange har fått øynene opp for fondssparing - aldri før har nordmenn investert så mye i fond som vi gjorde i 2020

Vis mer

— Årsaken til dette er at fondssparing har blitt tilgjengelig og enkelt, forklarer Stenvik. Han påpeker at nye og effektive banktjenester gir flere muligheter for forbrukere å velge mellom enn noensinne — ikke bare innen investering, men også innen betalingsløsninger. 

Tjenester som Vipps, mobilbetaling, investeringsroboter og apper for overføring av kryptovaluta, er nå allemannseie. Ifølge Thommy Stenvik er dette en av de viktigste drivkraftene til FinTech-bransjens innovasjoner.

Det har aldri vært enklere og raskere å investere, betale for dagligvarer eller shoppe på nett som det er i 2021.

Les også: Thommy Stenvik om entreprenørskap i 2021

2. Innføring av PSD2

 
 

PSD2 er forkortelsen for Payment Services Directive nr. 2. Dette er den nyeste versjonen av EU-direktivet som regulerer betalingstjenester i EUs indre marked. Enkelt forklart åpner direktivet for at bankkunder kan benytte seg av andre aktører enn vanlige banker for å utføre finansielle transaksjoner. I Norge fikk kundene tilgang til de nye tjenestene som PSD2 åpner for 14. september 2019

Vis mer

Formålet med PSD2 er å modernisere regelverket for betalingstjenester, i tillegg til å øke brukernes valgmuligheter ved å fremme innovasjon. Land som har innført PSD2 har forpliktet seg til å overholde strenge regler for autentisering. Den skal være basert på to eller flere av følgende aspekter:

  • Kunnskap: Noe informasjon bare kunden kjenner til, som mors pikenavn, en PIN-kode eller et passord.
  • Besittelse: En fysisk enhet hos brukeren som genererer en signatur. Dette er for eksempel et bankkort, en app, QR-kodescanning, kodebrikke, en chip eller en privat nøkkel.
  • Unik egenskap: Noe som bare brukeren har, for eksempel fingeravtrykk, stemme- eller ansiktsgjenkjenning, hjertefrekvens eller lignende.

— Det er ikke lenge siden det bare var mulig å betale med kort og kontanter, og man måtte logge inn i nettbanken for å sjekke kontoene sine. I dag finnes det mange løsninger fra andre aktører enn den tradisjonelle banken, som tilbyr de samme tjenestene, sier Stenvik. 

Ifølge Stenvik er håndhevelse av disse reglene hovedprioriteten innen FinTech-bransjen i 2021. 

3. Skifte mot globalisering

 
 

Begge punktene over hinter til hva Thommy Stenvik mener er den aller største trenden å merke seg i 2021: globalisering. 

— Før COVID-19 så vi en enorm tilstrømning av teknologiske talenter til Vest-Europa og USA, fra land i Øst-Europa, Østersjøregionen og Sør- og Sørøst-Asia, forteller Stenvik. 

Storbritannia har mer enn 10 % av det globale FinTech-markedet, og nesten halvparten av FinTech-spesialistene deres kommer opprinnelig fra utlandet. 

Til tross for lite reisevirksomhet i 2020, ble landegrensene visket ut mer enn noen gang. Høyhastighetsinternett og mobile enheter gjorde det mulig for hvem som helst å kommunisere og samarbeide om oppgaver, hvor som helst. Dagens moderne næringsliv tjener penger på outsourcing av FinTech-løsninger og digital arbeidskraft, og e-handelsmarkedet følger etter.

Ifølge Thommy Stenvik har denne trenden vært så effektiv og fruktbar, at tanken nå er sementert hos bedrifter over hele verden. 

— Verden etter COVID-19 kommer til å preges av et digitalt, globalisert åpent marked, der både arbeidskraft og ideer flyter fritt mellom landegrensene, mener Stenvik.

Hva bør vi ta med oss?

 
 

I løpet av samtalen med Thommy Stenvik, påpekte han at 2021 kommer til å bli et travelt år for FinTech-industrien. Han mener at året vil preges av høy konkurranse, med ulike banktjenester som konkurrerer om markedsandeler, samtidig som de møter strengere forskrifter og høyere krav til sikkerhet. 

— De teknologisk anlagte ser at globalisering er mer enn en trend, det er en logisk utvikling av teknologi som har vokst frem over lang tid, og som virkelig skjøt fart i 2020, avslutter Thommy Stenvik. 

Les flere artikler fra Stenvik Power Group