Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Energieffektivisering kan virke komplisert. Det trenger det ikke å være, med riktig veiledning

Et eldre hus kan moderniseres ganske enkelt, takket være innovasjonene til Glava®
Et eldre hus kan moderniseres ganske enkelt, takket være innovasjonene til Glava® Foto: DeltaV
Del
Produsert av TUM Studio

Det er fremdeles mellom 800.000 og en million eldre, norske boliger som ikke er tilstrekkelig isolert. Dette fører til at energi lekker, og det koster mye å varme opp slike boliger som ikke holder på varmen. Dette slår ut på strømregningen hos mange av oss. Dagens energipriser er skyhøye, og det er svært uøkonomisk å bo i en lite energieffektiv bolig.

En 80-talls bolig på 125 kvadratmeter bruker kanskje 25.000 kWh i året på oppvarming. En godt isolert bolig i tilsvarende størrelse bruker rundt 6000 kWh. Modernisering betyr altså mindre utgifter til oppvarming, noe enhver lommebok vil være glad for.

Glava® kurser håndverkere og boligeiere

Helge Aschjem foran et hus i Skien under oppgradering. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Helge Aschjem foran et hus i Skien under oppgradering. Foto:  TUM Studio

Helge Aschjem, prosjektleder i Glava®, har jobbet med denne problemstillingen i mange år, og holder blant annet kurs for både forbrukere og bransjen.

Det er tross alt viktig å forstå fordelene med etterisolering, de økonomiske rammene rundt det, samt hvilke Glava-produkter som egner seg best til hvilke formål. Derfor reiser Helge rundt om i Norge og holder kurs for bransjen.

– Vi har to forskjellige typer kurs. Det ene tar for seg oppgradering av eksisterende bygg. Jeg går gjennom hva som bør gjøres, hvordan det bør gjøres, og med hvilke produkter. Vi setter alt dette i en helhetlig sammenheng.

– Den andre typen kurs er energirådgiverkurs, og den begynner med de allerede nevnte delene, men vi går også dypere inn på hvordan man skal bruke verktøyene til Enova for å bli sertifisert energirådgiver, forklarer Aschjem.

Han forteller at det er flere aktører i byggebransjen som takker ja til kursene, enten det er forhandlere eller entreprenører eller leverandører. Og det er minst like viktig å bevisstgjøre de som faktisk utfører jobben, som håndverkere. 

– Vi har kurset folk siden 2013, og interessen i løpet av de siste ti årene har gått litt opp og ned. Men i tråd med at energiprisene er blitt som de er blitt, er det igjen blitt et veldig aktuelt tema. Boligeiere og utbyggere må skjønne at det er viktig å redusere energibehov i bygg, sier Helge.

Estetikk er også viktig

Et eldre hus som lekker energi, før modernisering.
Et eldre hus som lekker energi, før modernisering.

Dagens økonomiske usikkerhet og høye priser gjør at det bygges færre nye boliger for tiden. Dermed blir det enda viktigere med mer fokus på hvordan eksisterende bygg som kan oppgraderes og utnyttes best mulig.

Aschjem påpeker at næringssektoren er også opptatt av å redusere energiforbruk. De som er leietakere i næringsbygg stiller høye krav til eierne av disse byggene. De forventer tiltak for effektivisering og reduserte kostnader, for eksempel bedre isolasjon og smartere løsninger for energibruk.

Skal man energioppgradere boligen sin, vil man kanskje se enda flere håndfaste fordeler. Mer enn bare god isolasjon i veggene. Dagens boligeiere er også opptatt av estetikk.

– Ja, vi reduserer energibehovet i boligen din. Men idet man oppgraderer huset, må det også gjøres visuelt slik at du sitter igjen med en 2023-bolig. Ikke bare teknisk sett, men også designmessig. Dette vil man tjene på når man selger, sier Helge Aschjem.

– Derfor fokuserer vi mye på både bokomfort og oppgradering av husets uttrykk når vi utvikler nye produkter, forklarer han.

Hvorfor etterisolere?

En eldre, trekkfull bolig lekker gjerne energi. Det er klare fordeler med etterisolering:

  • Huset holder bedre på varmen
  • Det trengs mindre energi for å holde en god innetemperatur
  • Etterisolering av et hus fra 60- eller 70-tallet kan halvere energibehovet
  • Du får et moderne uttrykk og utseende, som igjen kan øke verdi på boligen

Produkter skreddersydd for enkelthet

Et ferdig oppgradert hus er både moderne og stilig, samt langt mer energieffektiv. <i>Foto:  OTTO A PRESTMO</i>
Et ferdig oppgradert hus er både moderne og stilig, samt langt mer energieffektiv. Foto:  OTTO A PRESTMO

Glava har i løpet av de siste årene jobbet intenst med to spesifikke produkter som skal gjøre det enklere og rimeligere å gjennomføre slik energioppgradering. Det er snakk om Glava Driv og Front.

Glava Front er et komplett fasadeelement. Det består av utvendig kledning, lufting og isolasjon, i ett og samme produkt. Fasaden er en høytrykkslaminatflate. Det gir en tilnærmet så vedlikeholdsfri fasade som det er mulig å få, ifølge Helge Aschjem.

Glava Driv er et ventilert system for rask og effektiv isolering. Det har få elementer og er raskt å montere. Det har også store muligheter til å tilpasse type panel som benyttes.

– Begge løsningene komplementerer hverandre og passer inn i hverandre. De er enkle å transportere og montere, og håndverkerne bruker betydelig mindre tid på montering enn tradisjonelle løsninger. Resultatet er rask og effektiv etterisolering, et moderne og stilig uttrykk på boligen, og penger spart, ser Aschjem.

Glava tilbyr også flere tradisjonelle løsninger for energieffektivisering, som Glava Proff 34, Veggplate 31 og Glava Pluss System.

Jobber kontinuerlig med innovasjon

Front og Driv er utviklet for norske forhold, og Glava har en egen innovasjonsavdeling utenfor Askim der det jobbes med å planlegge, utvikle og teste fremtidens isolasjonsløsninger. 

Dette huset oppgraderes med Glava Front-systemet. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Dette huset oppgraderes med Glava Front-systemet. Foto:  TUM Studio

– Produktene vi utvikler kommer fra konkrete behov. Driv kommer fra et ønske om at Glava ville selge mer isolasjon til eksisterende bygg. Da er det viktig å få opp bevisstheten rundt det. Kundene må lære om prosessen rundt isolering og vindtetting av eldre hus, forteller Helge Aschjem.

– Vi har fått lov å bruke godt med tid og ressurser på å jobbe med produktene, og har testet dem mye. Vi har fått teknisk godkjenning hos Sintef. Vi har hatt flere pilotprosjekter gående over den siste tiden, slik at Driv og Front ble prøvd ut i praksis. Så nå begynner vi å bli klare for full kommersiell lansering utover våren, sier han.

Aschjem er tydelig stolt over nyvinningene, og minner igjen på at det er viktig med kunnskapsøkning, slik at de nye produktene utnyttes best mulig. 

Gratis videokurs om etterisolering »

– Det er viktig å få opp kompetansen om energieffektivisering i alle ledd. Det er mange dyktige folk der ute, men mange fokuserer på å bygge nytt, og kan ikke så mye om rehabilitering. Våre kurs vil sørge for at du har den kompetansen som trengs, og våre isolasjonsprodukter gjør gjennomføringen enkel, avslutter Helge.