Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Flere boligprosjekter enn noen gang

Utviklingsdirektør Morten Austestad og adm.dir. Jon-Erik Lunøe foran boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika.
Utviklingsdirektør Morten Austestad og adm.dir. Jon-Erik Lunøe foran boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika. Foto: Terje Borud
Del

Bane NOR Eiendoms utviklingsportefølje omfatter stadig flere boligprosjekter. Ved mange knutepunkt over hele landet bygges leiligheter som gjør det enklere for folk å velge toget.

Bane NOR Eiendom bygger kontorer, hoteller og andre næringsbygg på og ved togstasjoner i hele landet. Men at de også bygger boliger, er ikke like kjent. Siden 2011 har Bane NOR Eiendom utviklet og solgt over 3.000 boliger, ofte sammen med en partner, men også alene.  

– Vi bygger over hele Sør-Norge, forteller Morten Austestad, utviklingsdirektør i Bane NOR Eiendom. Vi rår over en stor tomtebank langs hele det norske jernbanenettet, og denne er utgangspunktet for det aller meste som bygges og utvikles i vår regi.

Potensialet avgjør

Grefsen Stasjon. <i>Foto:  Terje Borud</i>
Grefsen Stasjon. Foto:  Terje Borud

– Hva avgjør om dere skal bygge kontor, hotell, næring eller bolig på en tomt?

– Vi tar alltid utgangspunkt i potensialet den enkelte eiendommen har. Vi ønsker å bygge opp under stedets kvaliteter, og gjør grundige markedsanalyser. I større byer kan det være mer å hente på å bygge næringsrelatert, mens på mindre steder er bolig det mest lønnsomme for oss, sier Austestad.

Bane NOR Eiendom har en stor tomtebank og gode finansielle muskler. Når selskapet utvikler boligprosjekter sammen med en partner, er det gjerne for å få tilgang til kapasitet og kompetanse om de lokale forholdene. I mange tilfeller kan også partneren ha tilliggende eiendom.

Beliggenhet

Som regel er beliggenhet avgjørende for kjøp av både bolig og næringsbygg, og da er spesielt nærhet til sentrum og et godt kollektivtilbud i gangavstand viktig. 

– Jeg tror beliggenhet ofte er mest avgjørende for folk, og det kan være del av forklaringen på suksessen vår flere steder. Et godt eksempel er boligprosjektet Grefsen Stasjon som ligger i umiddelbar nærhet til et godt kollektivtilbud. Siden 2011 har vi og JM Norge gjort det gamle godsområdet ved Grefsen stasjon om til et sted der folk kan leve og bo. Leilighet nummer 1000 er solgt og når prosjektet ferdigstilles i 2023, vil nærmere 1100 leiligheter i ulike størrelser fordelt på 21 boligblokker være bebodd, forklarer Austestad.

Les om boligprosjektet Grefsen Stasjon her

Hvert prosjekt sin byggestil

Paradis Brygge. <i>Foto:  Terje Borud</i>
Paradis Brygge. Foto:  Terje Borud

– Mange boligbyggere utvikler etter hvert sin egen stil, slik Block Watne-boliger var et begrep tidligere. Hva slags boliger bygger Bane NOR Eiendom?

– Vi utvikler prosjektene våre ut fra forutsetningene for eiendommene. Dermed vil det ikke nødvendigvis være en rød tråd gjennom våre prosjekter. Men vi er opptatt av at materialene vi bruker skal være bestandige og byggene skal ha lang levetid, sier utviklingsdirektøren. 

I Paradis like utenfor Stavanger transformeres et annet tidligere godsområde til et attraktivt boligområde. Ghilardi + Hellsten Arkitekter har gitt det første prosjektet Paradis Brygge en flott arkitektur som samspiller godt med beliggenheten ved sjøkanten. De første beboerne flyttet inn i 2019 og utbyggingen av området vil fortsette. Prosjektet utvikles i samarbeid med K2 Bolig og Solon Eiendom.

Les om boligprosjektet Paradis Brygge her

Mange prosjekter fremover

– Vi går nå inn i en fase med lansering av mange nye boligprosjekter. I løpet av 2021 vil vi sammen med partnere ha salgsstart i nærmere ti nye prosjekter. Dette er resultat av mange års arbeid med prosjektutvikling og regulering - og mange flere er på beddingen. Så boligutvikling blir en stadig viktigere del av vår totale eiendomsutvikling, avslutter Austestad.