Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Er du en ekte ingenørd? Ta testen

Del

Interessen for Star Wars og romskip fikk toppsjefen i COWI til å hoppe av jusstudiene og heller bli sivilingeniør. Nå vil han hylle nerdene i bransjen.

Du kjenner de helt sikkert. Kanskje er du en slik selv. Personene du alltid kan pirke på skuldra når du lurer på noe eller bare vil diskutere et tema med. De som har bunnløs kunnskap om tematikken og som lyser opp når de deler av den. Det er ingenørden.

Ingenørd m1 [inʃənøːɖ] En hedersbetegnelse for personer med dyptgående kunnskap om spesifikke tema, som (ofte) deler denne med kolleger. Er ofte ingeniør av utdanning, men ikke alltid.

TA TESTEN: ER DU EN EKTE INGENØRD?

– Det indre drivet vi har til å lære noe nytt, dele kunnskap med andre og konstant forbedre oss, er en viktig egenskap å dyrke. Det gir oss energi og glede. Det gir avkobling og inspirasjon. Det gir egenart, men også fellesskap, sier Marius Weydahl Berg, administrerende direktør i COWI.

Hedersbetegnelsen innføres nå som en ny uoffisiell ærestittel i COWI for å hylle spesialistene som virkelig brenner for å lære mer om sin interesse – være seg fag eller hobby. Topplederen har selv erfart hvor viktig det er å ha noe eget man kan dyrke.

Avkobling

– Jeg har en krevende jobb og synes derfor det er viktig å koble helt av med noe helt annet på fritiden. For meg er det science fiction generelt og Star Wars spesielt.

Hvis du er ingenørd som Weydahl Berg, kan du lese mer om hans legoromskip Super Star Destroyer, hvilke science fiction-serier han liker best og hva han lærte på sine mange besøk hos NASA.

– Det er viktig at folk har noe som er sitt eget. Hvis man skal prestere både på hjemmebane og på jobb, må man ha en balanse i livet. Jeg vet at man blir bedre på begge arenaer hvis man finner den balansen, forteller Weydahl Berg.

LES MER:  MØT SCI-FI OG STAR WARS-NØRDEN MARIUS

Spesialistene

I årene fremover må byggenæringen løse store samfunnsoppgaver. Det krever spesialkompetanse – og en evne til både å endre seg og lære nye ting fort.

– Vi skal realisere elektrifiseringen av samfunnet og overgangen til fornybare og effektive energiløsninger. Vi skal bidra til å stoppe de negative klimaendringene, og samtidig utvikle klimatilpassede løsninger for morgendagens vær. Den nye digitale verden utfordrer også måten samfunnet fungerer på, hvordan vi jobber, bor og lever, sier Weydahl Berg.

LES OGSÅ: MØT MILJØNØRDEN VIBEKE SOM HAR UTVIKLET EN LØSNING FOR Å INTEGRERE MILJØKRAV I BIM

Lederansvar

Toppsjefen er tydelig på at kompetanseutvikling er et lederansvar, selv for den erfarne spesialisten.

– Man er aldri ferdig utlært. Selv den mest seniore spesialisten motiveres av å lære noe nytt. Som ledere er det vår oppgave å tilrettelegge for at hver enkelt medarbeider utvikler seg, får nye perspektiver og impulser. Det vi planlegger vil leve i mange tiår, kanskje hundre år fremover. Det betyr også at vi har et stort ansvar overfor både kundene våre og brukerne, sier Weydahl Berg.

LES OGSÅ: MØT KUNDENERDEN NILS-ROE SOM ER BESATT AV Å LYKKES MED GOD SAMHANDLING OG KUNDERELASJONER, MEN SOM IKKE LIKER KAFFE

Møt noen av ingenørdene

COWI har intervjuet noen av sine egne ingenørder, om hva de brenner for, hvordan de finner inspirasjon og hva som driver dem. Her er noen av historiene:

MØT RENSETEKNIKKNØRDEN EILEN SOM LÆRTE Å STÅ PÅ SNOWBOARD SOM 60-ÅRING OG SOM UTVIKLER NYE RENSEPROSESSER VERDEN IKKE HAR SETT FØR

MØT MULTINØRDEN RUNE SOM HAR BRUKT 1000 TIMER PÅ DESIGN AV EGEN SYKKEL OG FORTELLER OM HVORFOR NAVGIR ER SÅ TØFT

MØT MODELLNØRDEN SIGNE SOM DEDIKERER ALL SIN TID TIL VDC OG BIM OG HAR STARTET EN EGEN PODCAST OM TEMAET

MØT KONTAKTLEDNINGSNØRDEN PÅL SOM SLET MED DYSLEKSI PÅ SKOLEN, MEN SOM NÅ ER EN AV NORGES FREMSTE I SITT FAG