Vi blir stadig eldre, stadig flere, og stadig mer digitaliserte. Denne cocktailen av faktorer stiller helsevesenet overfor helt nye krav. Med ny teknologi, nye behandlingsformer og nye måter å leve på må også sykehusene fornye seg.
I Norge skal det derfor bygges nye sykehus for 750 millioner kroner hver eneste måned frem mot 2020. Det er et enormt volum, og kvalitetskravene er strenge – sykehus er noen av de viktigste bygningene i samfunnet vårt. Samtidig må kostnadene holdes nede. En av COWIs oppgaver er å balansere alle disse kravene.
For å komme i mål med både volumet og alle tiltakene er en gjennomdigitalisert byggeprosess helt nødvendig. COWI legger en fremtidsrettet BIM-strategi til grunn for alle sykehusprosjektene de er involverte i i dag. Samtidig skjer utviklingen raskt: Mens prestisjesykehuset Nytt Østfold Sykehus ble ferdigstilt som Norges første trådløse sykehus i 2014, jobber de i dag med å lage Norges første papirfrie sykehusprosjekt ved Barne- og ungdomssjukehuset i Bergen. Digitaliseringen har for lengst nådd selve prosjekteringen. Ofte krever dette både spesialtilpassing av programvare og nybrottsarbeid.
Et eksempel er det nye sykehuset i Stavanger. Der planlegges det å bygge mest mulig industrialisert, med prefabrikkerte elementer som monteres på byggeplassen. Å dra industrialisering inn i selve BIM-modellen for sykehuset er komplisert, og dette fantes ikke som en del av programvaren til Autodesk, en av de ledende leverandørene av 3D-programvare.
– Derfor valgte vi å heller løse det selv. Kristoffer Tungland og Frederik Tegnander, to av våre dyktige fagfolk innen BIM, kodet løsningen på noen dager og kunne meddele prosjektteamet at utfordringen var løst. Denne løsninger har vi brukt i prosjektet siden, forklarer Alvin Wehn, prosjektleder for COWI på blant annet Stavanger Universitetssykehus.
Selv om BIM-teamet ved Stavanger Universitetssykehus fikk heder for sin innsats på Autodesk University 2017, understreker BIM-manager i COWI, Ingrid Alvsåker, at målet alltid er å gi kunden et best mulig sluttresultat.
– Målet er ikke digitalisering i seg selv, men at digitaliseringen skal gi besparelser i form av tid og kostnader for prosjektet og videre drift. Vi har brukt mye tid på å finne ut hvordan vi kan gjøre all informasjonen tilgjengelig gjennom BIM-modellen, uten å skape omveier. Målet er at byggherren mottar en funksjonell digital tvilling av bygget, som skal benyttes aktivt i driftsfasen, sier Alvsåker.
– Fremtidens sykehusanlegg er noen av det mest komplekse, tverrfaglige byggeprosjektene man kan ha. Det er en utfordrende oppgave som stiller store krav til både nytenking og erfaring fra tilsvarende prosjekter. Det å ha en så stor portefølje innen helsebygg som COWI har, gjør at vi har svært mange medarbeidere som er så trygge i det fundamentale i prosessene, at de derfor tør å se fremover og utforske faget, sier Birgit Farstad Larsen, Senior Vice President Bygninger i COWI.
Blant annet skal sykehusene fremover bli mer trådløse, slik at de er bedre forberedt på fremtiden. Digitaliseringsbølgen kommer for fullt, også innen helsevesenet, og det må tas med i betraktningen når nye sykehus skal føres opp.
– På Nytt Østfold Sykehus økte vi antallet aksesspunkter fra 800 til 1400 for å muliggjøre mer nøyaktig pasientsporing. I tillegg valgte man å gå bort fra trådløse datanett til telefon. Vi bygde heller ut 900 antenner for mobildekning for å gi full 4G-dekning for alle operatører på hele sykehusområdet. Jo flere digitale arbeidsverktøy sykehuspersonalet bruker, dess viktigere blir sikker trådløs- og mobildekning. Og selv om omstillingen til en digital arbeidshverdag noen steder tar litt tid, er vi ikke i tvil om at fremtidens sykehus vil være digitale, sier Ole Johnny Solberg, som var disiplinleder for IKT- og sikkerhetskontraktene ved Nytt Østfold Sykehus.
Samtidig som alt skal bli mer trådløst og mer digitalt, må også sykehusene bli grønnere for å forberede seg på fremtiden. Bruk av energibrønner, som kan ta opp varme i sommerhalvåret for så å spre den ut i løpet av vinteren, eller vinduer med gjennomsiktige solceller, som både genererer elektrisitet og fungerer som solskjerming, er noen av løsningene COWI står bak.
Når det nye barne- og ungdomssykehuset ved Haukeland sykehus i Bergen står ferdig i 2023, vil de sørvendte vinduene i tekniske rom og på gangbruene mellom nybygget og den gamle bygningsmassen, bestå av transparente tynnfilmsolceller – totalt rundt 1000 kvadratmeter. Det er første gang solcelleteknologi av denne typen tas i bruk i Norge.
Samtidig kan miljøvennlige bygg gjøre det mer komplekst å bygge heldigitalt. Miljøklassifisering som BREAAM – og andre energibesparende byggemetoder – rommer gjerne tykkere vegger og avanserte typer glass som reduserer varmetap. Disse kan samtidig blokkere trådløse signaler, som derfor krever et høyt antall nøye plasserte aksesspunkter i bygningen.
Jo mer miljøvennlig, desto mer krevende blir IKT- og sikkerhetsprosjekteringen. Et hinder er det likevel ikke – i dag jobber COWI blant annet med prosjekteringen av ny Storbylegevakt i Oslo, som ikke bare skal BREEAM-sertifiseres til "Very Good", men som også vurderes bygd som plusshus.
– Vi har funnet utrolig mange svar på hvordan fremtidens sykehus vil se ut og fungere. I tillegg har vi kommet lenger i prosjekteringsmetodikken vår i dag enn jeg kunne ha forespeilet for ti år siden, sier Alvin Wehn, prosjektleder i COWI.
– Med den digitale verktøykassen vi har med oss i dag bedrer vi medvirkningsprosessene, effektiviserer prosjekteringen, hever kvaliteten og sikkerheten, og vi forenkler og systematiserer det videre arbeidet for entreprenør og byggherre. Dette gjør det mulig å levere bærekraftige sykehus som er tilpasset fremtidens digitale arbeidshverdag, i sykehus og helsebygg som vil leve i mange, mange år, avslutter han.
COWI søker nå en rekke rådgivere, spesialister, seniorstillinger og prosjektledere.
Se ledige stillinger her »Vil du jobbe faglig og videreutvikle deg innen ledelse? Ta en uforpliktende og fortrolig prat med rekrutteringsrådgiverne i Headvisor.
Les mer her»COWI er en ledende rådgiver innen planlegging av sykehus, flyplasser og komplekse funksjonsbygg. Les mer om noen av våre prosjekter.
Dette har Cowi gjort »