Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Innred et hjemmekontor for både kroppen og toppen

Del

Pandemien har forandret nordmenns hverdag i over et år, og mange har jobbet hjemmefra siden. Usikker på om hjemmekontoret ditt holder mål? Få råd til enkle grep som kan løfte din hverdag på hjemmekontoret flere hakk.

Prosjektselger i AJ Produkter, Christina Valencia.
Prosjektselger i AJ Produkter, Christina Valencia.

– Hjemmekontor er for mange kommet for å bli. Noen liker bedre å jobbe hjemmefra, mens andre synes det kan være utfordrende, sier Christina Valencia, prosjektselger i AJ Produkter.

Hun peker på at det fysiske skillet mellom jobb og hjem oppheves, noe som kan være krevende. Hva kan du gjøre for å legge til rette for en så bra arbeidsdag hjemmefra som mulig?

– Det første du bør gjøre er å få et bevisst forhold til arbeidsmiljøet ditt. Finn smertepunktene som hindrer deg i å ha en god arbeidshverdag på hjemmekontor, og gjennomfør tiltak for å minimere dem. Det er viktig at du har det bra på jobb, uansett hvor arbeidsplassen er, sier prosjektselgeren.

Ikke glem stolen

Kjøkkenbordet ble den nye arbeidsplassen for mange på denne tiden i fjor, og kanskje er den det fortsatt. Selv om det kan fungere ypperlig i mange tilfeller bør man ikke ta viktigheten av et godt sittemøbel for gitt.

– Det er mye du ikke tenker over som du med fordel kan bli mer bevisst på. Det første er hvilken stol du sitter på når du jobber hjemmefra. Hvis det er et møbel du aldri skal glemme viktigheten av, så er det kontorstolen, råder Valencia.

STOR GUIDE: Hvilken kontorstol passer deg egentlig best? »

Det kan være fristende å velge sofaen eller godstolen, og i følge prosjektselgeren kan stuemøblene fint brukes – så lenge man bruker de smart.

Kontorstolen KINGSBURY fra AJ Produkter har mange innstillingsmuligheter. <i>Foto:  AJ Produkter</i>
Kontorstolen KINGSBURY fra AJ Produkter har mange innstillingsmuligheter. Foto:  AJ Produkter

– Jobber du mye hjemmefra er det optimalt å ha et avgrenset arbeidsområde. Det gir et tydelig skille mellom arbeid og fritid. Har du begrenset med plass må du tenke smart, men en god regel er å kun bruke sofaen og kjøkkenbordet som kreative soner, så langt det går, sier hun og utdyper:

– Vi ser mange eksempler på at «nødløsningen» har blitt til den permanente løsningen på hjemmekontoret. Tenk over hvor skoen trykker og finn et bedre oppsett sammen med arbeidsgiver.

Valencia forteller at arbeidsgivere bør ha en særlig interesse av at de ansatte sitter godt på hjemmekontoret:

– Å sitte feil kan medføre mange problemer. Derfor er det viktig å ha stoler som hjelper de ansatte med å sitte riktig. En ergonomisk kontorstol kan gjøre en stor forskjell for de ansattes helse og presentasjoner. Fornøyde kolleger og ansatte er ofte mer produktive.

Det finnes mange typer kontorstoler å velge mellom og et godt tips er å tenke på mer enn bare stolens utseende, den bør også oppmuntre til bevegelse.

Osteopatens råd: Tenk over sittestillingen

 Ofte hever vi skuldrene ubevisst og synker sammen i ryggen, noe som kan føre med seg både nakkesmerter og hodepine.

– Det stemmer at feil sittestilling kan ha dårlig innvirkning på helsen. Det er derfor viktig at du varierer arbeidsstilling med jevne mellomrom for å forebygge belastningsskader. For mange er det også lettere å holde konsentrasjonen om man varierer arbeidsstillingen, sier osteopat Jan-Andreas Fosnæs hos Nemus Kløfta.


Osteopatens beste tips til deg på hjemmekontor:

Jan-Andreas Fosnæs i Nemus Kløfta. <i>Foto:  Schibsted Partnerstudio</i>
Jan-Andreas Fosnæs i Nemus Kløfta. Foto:  Schibsted Partnerstudio

– Varier belastningen gjennom dagen, det er viktig for både kroppen og toppen. Du aktiverer ulike muskelgrupper, øker blodsirkulasjonen og hjernen blir mer produktiv. Sofaen, vinduskarmen og kjøkkenbordet kan med fordel brukes til å variere arbeidsstilling og arbeidsmiljø.

– Dataskjermen bør optimalt være en armlengdes avstand fra ansiktet og toppen av kanten på høyde med øynene. Det skåner nakke og rygg mot ugunstig belastning og det minsker tretthet i øynene.

– Gå og snakk i telefonen, og bruk skritteller. Treningsøkter på kveldstid kompenserer ikke for en stillesittende hverdag.

– Ta korte pauser for aktivisere kroppen og øke hjerterytmen. Det er godt for din fysiske helse og det bedrer konsentrasjonen. Bevegelse stimulerer hjernen og gjør deg mer våken og opplagt, senker stressnivået og gir deg mer energi.

Jobb stående

Å variere arbeidsstilligen er godt for både kroppen og toppen. <i>Foto:  AJ Produkter</i>
Å variere arbeidsstilligen er godt for både kroppen og toppen. Foto:  AJ Produkter

En god kontorstol hjelper deg å bedre sittestillingen din på hjemmekontoret. Det samme gjelder for et høydejusterbart skrivebord.

– Skal du først innrede et komplett hjemmekontor, bør et hev- og senkbart skrivebord stå høyt på listen. Da blir det lett å få inn variasjon i arbeidsdagen, og du kan bytte mellom å sitte og stå så ofte du vil, sier Valencia.

Stående arbeid aktiverer musklene, bedrer holdningen og øker blodsirkulasjonen. Finn deg et skrivebord du liker som også passer rommet og oppgavene dine. Tenk over hvor mye tid du jobber hjemmefra.

– Hvis det er snakk om en times tid, er det ikke nødvendig med et bord som tar mye plass. Jobber du derimot nærmere en full arbeidsdag ved skrivebordet, må du tenke over format, kvalitet, design og funksjonalitet, råder hun.

Tenk på rommet du jobber i

En annen faktor mange ikke tenker over er belysningen på hjemmekontoret.

– Dårlig belysning kan utløse fysiske plager som blant annet spenninger i nakke, skuldre og hodet. Bruk lyskilder som gir jevn belysning i rommet og arbeidsområdet du bruker. Og bruk helst lyskilder hvor styrke og lystemperatur kan justeres, sier Valencia.

Videre anbefaler hun å slippe inn så mye dagslys som mulig. Dagslys får oss til å føle oss bedre, så prøv å plassere arbeidsplassen så nær vinduene som mulig.

– Husk også at inneklima er kjempeviktig. Kjøp gjerne inn planter, invester i en god kaffemaskin og pass på at du slipper inn frisk luft med jevne mellomrom.

Les flere artikler fra AJ Produkter