Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne maskinen har reddet norsk industri fra ulykker siden 50-tallet

Del

Midt i hjertet av Østfold, på Rygge, skjuler det seg et laboratorie få kjenner til. Likevel er det fullastet med avansert utstyr som kan redde en bedrift fra katastrofale feil, og finne ut hva skjedde når uhellet først er ute.

Vi møter representanter fra tre ulike avdelinger og laboratoriemiljø i Kiwa Norge. Dørene åpnes, og vi blir tatt imot av Elin Langaker som leder teamet for materialtesting i Rygge. Hun leder oss rett inn på laben som ved første øyekast mest likner et metallverksted.

– Det vi hovedsak driver med her, er materialtesting av metaller, og vi har konstruert laben rundt den prosessen, sier hun idet hun tar oss med på starten av et unikt besøk. – Alle plasseringene av arbeidsstasjonene er nøye planlagt, legger hun til.

Gjør enhver fagekspert misunnelig

 Stor, større, størst. Båndsagene på verkstedet er første steg i prosessen og brukes for tilpasning av prøvene som sendes videre nedover i bygget.
 Stor, større, størst. Båndsagene på verkstedet er første steg i prosessen og brukes for tilpasning av prøvene som sendes videre nedover i bygget.

En analyse av materialene starter med det grove arbeidet som kutting og fresing på verkstedet. Etterhvert som materialene beveger seg videre i prosessen, blir det mer og mer finarbeid. 

Nøyaktighet er svært viktig i hele prosessen, fra start til slutt.

–Vi er så heldige at vi har et helintegrert verksted. Dette gir oss en fordel når det gjelder leveringstid, sporbarhet på prøvestykker og i utviklingsprosjekter. På verkstedet er det alltid veldig mye aktivitet i forbindelse med oppdragene, sier Langaker.

Hun viser frem en park av båndsager, fresemaskiner og andre maskiner, som kan gjøre nær sagt enhver metallarbeider misunnelig. På rekke og rad står de, nøye arrangert for å gjøre prosessen mest mulig effektiv.

– Når vi får inn et veldig stort rør eller en diger plate, så begynner vi å kappe på den største sagen lengst unna og kapper mindre og mindre biter etterhvert som vi kommer nærmere til laboratoriedelen, roper Langaker mens en av sagene er i full sving med å gjøre klart et rør til testing.

Knuser, strekker og klemmer i stykker

Som perler på en snor ligger de ulike rommene med verkstedet først, deretter et rom for strekk, kompresjon og slag, et rom for korrosjonstesting- og til slutt mikroskopirommet.

Tross moderne og kraftige strekkmaskiner, hvor store metallemner ødelegges, er det ikke dette som er det mest interessante for en besøkende i strekkrommet. I enden står et stort, ærverdig tysk instrument laget for strekktesting. Like mye i bruk nå, som da det ble laget i 1959. Langaker er stolt av klenodiet, som for flere år siden fikk noen praktiske moderne oppgraderinger.

– Maskinen er koblet opp mot vårt serverbaserte system som resten av laben, og er enkel å bruke. Den har vært trofast siden oppstarten for mange år tilbake, forklarer hun.

I daglig drift, og tilkoblet datasystemet. Skiltet på maskinen sier «Laget i 1959», men godt utstyr kjenner ingen alder.
I daglig drift, og tilkoblet datasystemet. Skiltet på maskinen sier «Laget i 1959», men godt utstyr kjenner ingen alder.

I resten av laboratoriet tas det i tillegg hardhetsprøving, sjekking av strukturer og analyser av bestanddeler for å avsløre egenskapene til materialene.

Fra makroprøver til mikroskopi

–En stor del av oppdragsmengden til våre laboratorium her i Norge er skadeundersøkelser, sier Langaker og tar oss med inn på laboratoriet med mikroskoper. –Ulike tester og analyser kan også gjøres ute hos kundene, legger hun til.

På en av stasjonene er en metallurg i full sving med å betjene elektronmikroskopet for å finne historien bak et stykke brukket metall.

– En del av styrken i laboratoriene våre, er det brede spekteret av tjenester. Det gjør at man kan sette sammen flere forskjellige metoder, tester og analyser. Slik får vi frem mest mulig detaljer om hva som har skjedd, til bruk i en skadeanalyse. Dette er et økende område, fra alle typer bransjer. Kundene kommer hit med alt mulig rart av skader, og vi dokumenterer funn i materialene etter at skadene har skjedd, forklarer hun.

Etterhvert som industrien og leverandører henter materialer og redskap fra en stadig mer internasjonal økonomi, kommer også behovet for å sikre at varene som videreselges leverer det som står i dokumentene. På Kiwa-laben avdekkes sannheten som skjuler seg i materialene.

– Med elektronmikroskop kan vi se helt ned på de aller minste nivåene, og spektrografen (kjemisk analyse) avslører hva som egentlig befinner seg i materialene som du importerer. Det kan for eksempel være at du som leverandør av rør sitter på et gammelt lager med emner som ikke har opprinnelsesgaranti lenger. Da kan vi teste styrke og analysere dette, sier Tore Groseth som leder på Kiwas laboratorier for materialtesting, miljøtesting og kalibrering på Kongsberg.

 En runde innom bordelektronmikroskopet er ofte et av stegene på veien til en endelig rapport for kundene.
 En runde innom bordelektronmikroskopet er ofte et av stegene på veien til en endelig rapport for kundene.

Slik vokste de gjennom oljekrisen

Den store kompetansen og kapasiteten til Kiwas laboratorier, kombinert med et bredt spekter av tester og erfaring fra alle bransjer, har lagt grunnlaget for suksessen med små bedrifter og til de store industrikonsernene.

– Som så mange norske industribedrifter hadde vi høy aktivitet mot olje- og gasskunder helt opp til 2016. Så kom nedturen. Heldigvis er det mye annen industri og bransjer i Norge som gir oss flere ben å stå på sier Langaker.

Sammen med laboratoriet i teknologiparken på Kongsberg, der Groseth jobber, har Kiwa blitt Norges største leverandør av laboratorietjenester for norsk næringsliv.

– Vi ser en økning i oppdragsmengden for andre materialer, som kompositt og plast. Dette jobber vi mye med på Kongsberg-laben, der vi for eksempel tester sveiser i trykkutsatte vannrør, forteller Groseth.

– Nå som flere kjente aktører i norsk industri har blitt slått sammen under Kiwa-navnet, blir det lettere for våre kunder å forholde seg til tjenestene vi samlet tilbyr innenfor testing, inspeksjon, sertifisering og kurs. Våre kunder kan da forholde seg til én leverandør som har et stort tjenestespekter med mye kompetanse samlet på et sted, forteller Groseth.

 Ved å svi metallprøver og analysere røyken, kan metallets bestanddeler avsløres.
 Ved å svi metallprøver og analysere røyken, kan metallets bestanddeler avsløres.

Bygger seg store på byggtesting

Ett av de voksende områdene i Kiwa er testing innenfor bygg- og anleggsbransjen. De avanserte laboratoriene gir entreprenører og leverandører av byggemateriell muligheten til å dokumentere egenskapene til materialene. Både for pålagt testing, og for ekstra dokumentasjon til byggherren.

– Vi opprettet nylig en betonglab, og i februar fikk vi godkjenningen fra Kontrollrådet. Dermed er det mulig for oss å utføre flere ulike tester av betong med dette kvalitetsstempelet. Vi utfører også feltarbeid som blant annet mottakskontroll av betong på byggeplasser, sier Jens Gjerde Jensen som er leder for Kiwas materialavdeling i Oslo.

– Da samler vi inn data på byggeplassen samtidig som vi henter inn en betongterning for trykkprøver. Kontrollering mot resept er også en mulighet, der vi analyserer betongens sammensetning og bekrefter at den er laget etter den resepten som er oppgitt, forklarer han og legger til: – Vi samler også inn data fra ferdigstøpte betongkonstruksjoner og andre byggematerialer, og analyserer disse til bruk i tilstandsrapporter og skadeanalyser. Kiwa er også ganske alene i Norge om å utføre ultralydscanning av betong med MIRA.