×
Annonse fra TUM Studio for

Trodde du elektriske varebiler slet med rekkevidden? Ikke nå lenger

ANNONSE: Trodde du elektriske varebiler slet med rekkevidden? Ikke nå lenger
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Elektriske personbiler er noe vi etter hvert er veldig vant til å se på norske veier. Gode insentiver, interesse fra befolkningen og stadig bedre rekkevidde har ført til at mange har gått over til elektrisk når det gjelder den daglige transporten.

Det er imidlertid ett bruksområde der elektriske biler foreløpig ikke har fått spesielt stort fotfeste, og det er mindre varebiler.

Varebiler er litt mer krevende enn personbiler. Sjåfører som bruker slike i yrket sitt er svært avhengige av at kjøretøyet er pålitelig og lettkjørt, samtidig som det er enkelt å laste varer av og på, eller ha med seg et team av kolleger.

Ikke minst har det vært én betydelig utfordring innen segmentet, og det er rekkevidden på bilene. Dette er i ferd med å bli løst med den nye versjonen av Renault Kangoo Z.E.

Her er grunnene til at det er mer relevant enn noensinne for bedrifter å gå til innkjøp av elektrisk varebil:

1. Rekkevidden er ikke lenger et problem

Den første utgaven av Kangoo Z.E. hadde en rekkevidde på mellom 80 og 125 kilometer, avhengig av forhold og kjørestil. Nå er rekkevidden nesten doblet, og bilen kan realistisk kjøre oppimot 200 kilometer. Den maksimale rekkevidden i henhold til NEDC-normen er 270 km.

Det oppgraderte batteriet er på 33 kWh, og det finnes teknologier som sørger for optimal rekkevidde under alle forhold. En tilleggsvarmer sørger for at rekkevidden er lengre når det er kaldt, og det finnes en Eco-modus som kan redusere ytelsen og dreiemomentet når det ikke trengs så mye kraft. Dette fører også til lengre rekkevidde.

Rekkevidden blir heller ikke nevneverdig redusert med mye last. Selv med 300 kilo last ombord påvirkes kjørelengden bare med 8 prosent. Dette er blant annet takket være smart gjenvinning av energi, der strømmen regenereres når man slipper gasspedalen.

Resultatet er en lett varebil som kan holde det gående lenge nok for de fleste håndverkere eller transportarbeidere som skal bevege seg mye i bybildet. 

2. Mye lavere utgifter

Det er billigere, ofte mye billigere, å bruke en elektrisk varebil i jobbsammenheng. Mange korte småturer frem og tilbake til kundene, leveranser eller transport, innebærer at varebiler slites mer enn vanlige personbiler.

Derfor passer det ypperlig at serviceutgiftene til en el-bil er merkbart lavere. I tillegg gjør slitedelene på biler med forbrenningsmotor at regnestykket blir enda penere for elbiler. Elbiler har tross alt en mindre komplisert motor, og færre deler som kan gå i stykker.

Drivstoffutgifter er lavere, det koster en god del mindre i året å lade bilen med strøm, versus å fylle på diesel. Enda mer penger spart for bedriften.

Det vesentligste for de som bruker en varebil i jobbsammenheng er at man gjerne passerer bompengeringen mange ganger i løpet av en dag, mens i distriktene tar man kanskje ferger ofte. Dette er gratis for elbil, i hvert fall i de fleste kommunene.

3. Enklere parkering

Det er tilsvarende fordeler når det gjelder parkering. Det er stort sett gratis å parkere elbil på de fleste kommunale parkeringsplasser. Igjen, en fordel for håndverkere som må kunne sette fra seg bilen ofte.

For å komme raskere frem har elbiler enn så lenge også lov å bruke kollektivfeltet. Dette betyr at man deler veien med busser, taxier og motorsykler. Det betyr også at veien inn til for eksempel storbyene gjøres mer effektiv for varetransport og lignende.

4. Miljøet

Man skal heller ikke glemme de miljømessige fordelene ved å bruke elbil. Igjen, de som bruker varebiler i jobbsammenheng kjører mye småturer og står mye på tomgang. En elektrisk varebil betyr mindre utslipp, mindre forurensning og mindre støy. Man er rett og slett snillere med omgivelsene når man bruker elbil i jobben.

Det er liten tvil om at det er både lønnsomt og miljøvennlig med elektriske varebiler, men nå som rekkevidden er betydelig økt begynner det å bli skikkelig praktisk også. På toppen av dette har Kangoo Z.E. gode kjøreegenskaper, bra med lasteplass og mange praktiske løsninger som vil gjøre livet lettere for alle som trenger lett transport i arbeidssammenheng.

Kommentarer (26)

Kommentarer (26)