×
Annonse fra TUM Studio for

Byggeplasser som dette
kan bli styrt av deg

Entreprenører som Solid leter dag og natt etter prosjektledere, som er gira på en ekte utfordring.

  • Delta V Dette er en annonse. Journalistene i TU.no er ikke involvert i produksjonen.

Byggeplasser som dette kan bli styrt av deg

  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

Byggebransjen opplever gode tider, og i gode tider er det viktigere enn noensinne å levere kvalitet over hele linja. Firmaene som lykkes best, er de med sterkest samhold.

På en krystallklar solskinnsdag i februar møter vi Runar Oustorp og Joakim Hovde på byggeplassen. Runar strekker ut en solid neve, og ønsker velkommen på klingende Frækkstadialekt.

Sammen sørger de for suksessen til et stort byggeprosjekt i Oslo, en folkehøyskole som rehabiliteres og utvides. Joakim er i felten og leder de kompliserte betongarbeidene, og Runar har ansvaret for at Joakim til enhver tid har de ressursene han trenger for å lykkes. 

På folkehøyskolen skal et stort idrettsanlegg sprenges ut 15 meter under fjellet, annekser skal rives, og boligfelt bygges. Alt på samme sted. Alt samtidig. Mens skolen driftes som vanlig i underetasjen.

Dette er Solid

Stiftet av John Yngvar Johansen i 1975

Over 310 ansatte

Delt i to selskap; Solid Entreprenør og Solid Prosjekt, som til sammen utgjør Solid Gruppen

Satser på faste ansatte og egeneid verktøy

Skiller seg ut ved å ta ansvar fra første spadetak til nøkkel gis ny eier

Var tidlig ute med å industrialisere byggevirksomheten, med egen elementfabrikk på Rolvsøy

– Dette er det som nok kalles et stort prosjekt, ja, sier Runar. Han har vært i Solid siden 1984 og har fulgt med i alle svingene i den norske boligboomen. Nå står han og ser ned i et stort hull som etterhvert skal bli en idrettshall med en kunstgressbane på toppen, vegg i vegg med den eksisterende skolen.

Siden starten i 1975, har Solid gått andre veier enn mange byggefirma. I tider der andre har kuttet på kvaliteten for å maksimere profitten, har Solid stått fast på det som kanskje best beskrives som 'godt gammeldags håndverk'.  Til tross for en filosofi der ekte oppfølging av kunder er i sentrum, og et kameratslig arbeidsmiljø, har ikke firmaet tenkt gammeldags.

Der andre selskaper slet med å lykkes med prefabrikering av vegger, lykkes Solid. De tok over en fabrikk for produksjon av elementer på Rolvsøy og snart snekret de prefabrikerte vegger til hele østlandet. Dermed var overgangen til en industrialisert produksjon fullt i gang for Solid.

Miljø å være stolt av

Den viljen til fornyelse Solid har anvendt i utviklingen av firmaet har ført til et arbeidsmiljø Runar er synlig stolt av. Når de nå, som mange andre byggefirma, leter etter gode hoder til å jobbe for seg tar de det med stoisk ro.

Det gjelder ikke bare å finne en formann, det gjelder å finne den rette personen som deler verdiene til Solid. Når de nå vil ha folk til å lede et helt nytt kontor på Romerike, leter de etter den rette personen, som tilfeldigvis også er kvalifisert til å være formann. Eller prosjektleder. Eller kanskje tømrer. Stillingene kan du lese mer om nederst i denne artikkelen.

Samhandling er nøkkelen, understreker Runar Oustorp (t.h.). Her sammen med betongformann Joakim på det store prosjektet Rønningen Folkehøgskole. Foto: TU Story Labs

– Vi trenger flere sånne som Joakim. – Hadde du kunnet klone han, hadde jeg blitt veldig glad, ler Runar.

Det er nok av prosjekter å ta av, og Joakim kan ikke være alle steder samtidig.

Derfor ekspanderer Solid ved både å dyrke frem eget talent, og rekruttere nye til laget fra utsiden. De som får bli med på team Solid er elitespillerne.

Joakim på sin side, er fornøyd med hvordan arbeidsdagen hans er inndelt.  En leder er tross alt person som ikke bare skal sjefe, men være en del av laget på byggeplassen og puste og ånde for at de ansatte trives på jobb. I bitende kulde og stekende sol.

– Det er veldig greit slik vi har lagt opp inndelingen av ukene her, forklarer Joakim. Vi har en inndeling som gjør at storparten av våre arbeidere har fri i perioder, da kan jeg sette meg ned i ro og planlegge neste arbeidsperiode, sier han.

– Når den arbeidsperioden kommer, har jeg mer tid til å være ute på plassen og gjennomføre det jeg planla.

Da byggeboomen for alvor skjøt fart i Norge, tok firmaet noen grep. Som mange andre, tok de inn ansatte fra utlandet, men til forskjell fra de fleste gjorde Solid de nye arbeiderne til en sentral del av selskapet. 

Nå teller Solid mer enn 310 ansatte, en stor andel av dem er fra Polen. Det har bare gjort Solid sterkere, mener Runar.

– Vi har gjort det klart til våre polske arbeidere, at de ikke trenger å flytte til Norge for å jobbe i Norge, sier han.

Legger til rette for alle

Det kan være en utfordring å drive tunge arbeider på byggeplassen når elevene har time rett under. Allikevel har Solid klart å legge en etasje på bygget, og fullfører nå verket. Foto: TU Story Labs

I begynnelsen av året lager ledelsen i Solid en kalender, der turnusen er tydelig merket for de polske arbeiderne: Seks uker på i Norge, og to uker av hjemme i Polen. Litt lenger i høytidene. Det fungerer fantastisk og skaper svært motiverte ansatte sier Runar.

– Vi legger forholdet til rette for at de også skal lykkes, og da blir de lenge.

De polske arbeiderne er faste ansatte, ikke underentreprenører. Det gir ekstra forutsigbarhet og trygghet i en sterkt voksende bransje.

– I tillegg krever det noe ekstra av oss i ledelsen, det krever et utrolig sterkt samarbeid, sier Runar. Han er svært opptatt av å bygge og drive fra verdiene, som danner et sterkt fundament for tankegangen i selskapet.

– Menneskene skal kunne lese verdiene i hvordan jeg jobber, om vi mislykkes med å leve opp til verdiene, ja da har jeg mislykkes. Og det er jo ikke hver eneste dag man lykkes, men Joakim skal være trygg på at han får de gutta han trenger til å gjøre jobben riktig.

Slik lykkes de

Under besøket på byggeplassen er det ett ord Runar nevner mer enn andre; samhandling. – Jeg vil få det frem hvor viktig det er for oss, at alle i bedriften brenner for samhandling internt, i tillegg til faget. Det er limet som knytter oss sammen.

– Det å se verdien i hverandre, at jeg får lov til å være god der jeg er god og så skal han andre få lov til å være god, der han er god. Det er slik vi lykkes. 

Foto: TU Story Labs

Når hele den polske arbeidsstyrken drar tilbake på hjemreise, må alt være i rute til rørleggerne og elektrikerne kommer inn. Det krever en evne og vilje til planlegging som mangler sidestykke i norske byggefirma.

– Vi har ikke holdt tilbake en arbeider fra å reise hjem siden vi startet med dette, men det krever god planlegging, sier Runar. – Å planlegge har du igjen i bøtter å spann for. Men det er ikke bare å legge planer, men man må hige etter å følge dem. Man må justere dem så de kan følges, og det er morsommere for alle som jobber på et prosjekt, for da får man noen seiere underveis. 

– Når dere målene dere setter? 

– Ja, det gjør vi, sier Runar.

Joakim skyter inn; – Det er jo logisk, en fremdriftsplan man ikke kan følge er jo ikke verdt noen ting.

– Vi har levert på sluttdato, med unntak av én gang, da røk vi på noen leiligheter, innrømmer Runar. 

Dyrker frem talentet

I Solid er utvikling av ansatte regnet som en del av suksesskriteriene til bedriften. En bred kunnskapsbase med alt fra betongarbeidere til bilmekanikere jobber under samme tak. 

– Vi er litt motstrøms, forklarer Runar. – I bedriften har vi mye utstyr som vi eier, og til og med et eget bilverksted i et nedlagt Nike-anlegg. Det er jo slik vi lager et lag, som med et fotballag. Du kan ikke ha bare elleve spisser, du må ha vinger og forsvarsspillere også.

Betongformann Joakim nikker anerkjennende til det. Han har vært tre år i Solid, og trives godt så langt. Det er helt annerledes enn den forrige jobben han hadde hos en annen norsk entreprenør. 

Foto: TU Story Labs

– Der var du litt mer spikra til akkurat den posisjonen du hadde, sier Joakim. – Men her er det om å være mest mulig nysgjerrig, vise interesse og utfordre deg selv mye mer.

De viktigste tre egenskapene

Talentstallen i Solid består av mange unge spillere som har blitt dyrket opp siden starten i 1975. Nå ønsker de å finne nytt talent til elitelaget, spesielt i utvidelsen på Romerike.

– Vi søker jo den skapergleden og nysgjerrigheten man kan ha når man driver med egenproduksjon. Å fremdeles tenke spisskompetanse og at mennskene er den viktigste ressursen. Vi ser at det er viktig med håndverkerbakgrunn på formannsnivå og anleggsledernivå. For prosjektlederjobben, er det viktig med erfaring fra ledelse, men ikke fullt så viktig med håndverkerbakgrunn.

– Sammen skal vi bygge dette her, og få det til å fungere. Det er veldig enkelt for meg å si det, men du verden så vanskelig det er å få til å fungere, sier Runar.

Dette er jobbene du kan søke hos Solid nå

flyplass videocall meeting

Anleggsleder: Romerike

Prosjektleder: Romerike

Formann tømrer: Romerike

Se stillingen her Se stillingen her Se stillingen her

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)