Likevel enighet om nytt klimamål på Stortinget
Den historiske St. Sofia-katedralen i sentrum av Ukrainas hovedstad er skadet i et russisk angrep. Katedralen står på Unescos verdensarvliste.
– I natt angrep fienden igjen selve hjertet av vår identitet, skriver den ukrainske kulturministeren Mykola Totsjytskyj på Facebook, og kalte den tusen år gamle katedralen «hele Ukrainas sjel».
– Sofiakatedralen i Kyiv, en helligdom som har overlevd i århundrer og symboliserer fødselen av vår statsdannelse, ble skadet, skrev han videre.
Skadet av trykkbølge
Skadene er imidlertid ikke alvorlige. En trykkbølge skal ha ødelagt gesimsen på hovedapsisen av landemerket. Biter av gips falt til bakken og avdekket et synlig gap i en del av gesimsen. Men det er første gang siden krigens start at katedralen har blitt skadet, forteller Vadym Kyrylenko, som har ansvar for helligdommen.
Han forteller også at russiske droner utgjør en stadig trussel mot katedralens klokketårn, som rager 76 meter over bakken.
– Våre sikkerhetsvakter sier at dronene nesten berører korsene på klokketårnet, legger han til.
Truet verdensarv
Katedralen ble oppført på Unescos verdensarvliste i 1990 for sin arkitektoniske betydning. Den ligger midt i Kyivs historiske sentrum.
I september 2023 satte Unesco Sofiakatedralen, sammen med gamlebyen i den vestukrainske byen Lviv, på listen over truet verdensarv.
– Disse stedene trues med ødeleggelse. Det har vært angrep på buffersonene rundt disse stedene, og vi vet ikke hva som vil skje i framtiden, sa Lazare Eloundou den gang. Nå er altså de første skadene på Sofiakatedralen et faktum.
Gamlebyen i Lviv ble utsatt for et russisk angrep i fjor høst. Angrepet resulterte i store ødeleggelser av historiske bygninger – og mange drepte og skadede.
Unesco har registrert ødeleggelse på flere hundre kultursteder i Ukraina siden Russlands fullskala invasjon av nabolandet startet 24. februar 2022.
Netanyahu: Venter flere runder med iranske angrep
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er forberedt på at Iran kommer til å gjennomføre flere angrep mot Israel etter at Israel angrep Iran natt til fredag.
Han mener Israel ikke hadde noe valg da de valgte å gå til angrep mot Iran.
– Vi måtte stanse Irans planer om å skaffe atomvåpen, noe som hadde betydd slutten på Israel, sier Netanyahu i en videomelding fredag.
Mens Netanyahu sier at de venter flere iranske angrep, har også han selv varslet at Israel kommer til å fortsette med angrep mot Iran.
FFI-forsker: Iran har ikke atomvåpen av politiske årsaker – ikke tekniske
Iran har hatt den tekniske evnen til å utvikle kjernefysiske våpen i mange år, sier sjefforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
– Det er politiske grunner til at Iran ikke har utviklet kjernevåpen til nå, det er ikke tekniske grunner. De har hatt den evnen i ganske mange år, og vi vet ganske mye om hva de har forsket på når det gjelder den tekniske opsjonen på å utvikle selve våpenmekanismen. Der har Iran vært nærme lenge, sa Kippe til NRK fredag ettermiddag.
FFI-forskeren mener likevel Iran nå i det siste har vært nærmere å kunne anskaffe atomvåpen enn tidligere. Den tidligere flaskehalsen har vært mengden uran som holder våpenkvalitet – som er 90 prosents anrikingsgrad.
– Før kunne det gå måneder eller over et år fra man tok en politisk beslutning til man faktisk kunne gjennomføre en prøvesprenging. Nå har man flere hundre kilo 60 prosent anriket uran. Det kan man i prinsippet bruke til en prøvesprenging, eller eventuelt et ikke spesielt kompakt kjernevåpen, om man får hastverk.
Ettersom Irans anrikingsanlegg og gassentrifuger i stor grad ligger under jorda, tror ikke Kippe det er stor risiko for at Israel har truffet dem, og dermed ført til utslipp av stråling eller gass. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har heller ikke meldt om dette.
– Men hvis disse fortsatt er i drift kan det jo hende at Israel er fristet til å forsøke igjen med flere angrep, for de har antydet at de skal gjøre dette over flere dager.
Finnmarksbrigaden etableres 20. august
Nå er datoen satt for etableringen av Finnmarksbrigaden: 20. august.
Det ble i fjor kjent at Forsvaret vil opprette nye brigader i tillegg til å utvide den eksisterende Brigade Nord. De to ny brigadene blir Brigade Sør og Finnmarksbrigaden.
Antall brigader går dermed fra én til tre.
Tirsdag ble det også kjent at oberst Jon Olav Fuglen blir ny sjef for Finnmarksbrigaden, som er planlagt å være på plass innen 2032.
Finnmarksbrigaden tar utgangspunkt i dagens landforsvar av Finnmark. Brigaden vil kunne bestå av 3500–4500 soldater stasjonert i Sør-Varanger og Porsanger.
IAEA: Anrikingsanlegget i Fordo ikke rammet av israelsk angrep
Anrikinganlegget i Fordo, sør for den iranske hovedstaden Teheran, ble ikke rammet av Israels angrep fredag, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).
IAEA-sjef Rafael Grossi har vært i kontakt med iranske myndigheter, som melder at heller ikke atomkraftverket i Bushehr eller et kjernefysisk senter i Ishafan er rammet.
Grossi har tidligere bekreftet at anrikingsanlegget i Natanz, nord for Ishafan, ble angrepet. Iranske myndigheter uttalte senere at angrepet ikke førte til radioaktiv forurensing eller kjemiske lekkasjer.
IAEA meldte også at det ikke er observert økte nivåer av radioaktivitet.
Iranske myndigheter har hele tiden hevdet at deres atomprogram ikke har som mål å utvikle atomvåpen.
Enstemmig i Stortinget: 98-oktan bensin skal forbli etanolfritt
Vårens bensindrama er i havn på Stortinget: 98-oktan bensin skal også i fremtiden være etanolfritt.
Det er klart etter votering i Stortinget fredag ettermiddag.
Saken har vekket enormt engasjement. Småbåteiere, motorsyklister og folk i veteranbilmiljøet er blant de mange som har vært bekymret for om de vil få tak i bensinen de trenger.
Nå vil Stortinget sørge for at 98-oktanten garantert blir etanolfri.
– Det har vært et grasrotopprør. Jeg tipper 2 millioner nordmenn har sittet og ventet spent på denne avgjørelsen, sier stortingsrepresentant og amcar-entusiast Johan Rud (MDG).
Lite egnet for motorene
Flere energistasjoner tilbyr bare blandingsbensin, og det skaper trøbbel for mange. Det er en rekke typer kjøretøy og motorer som ikke egner seg for bensin med etanolblanding – spesielt veterankjøretøy, vinterlagrede motorene som motorsykler, snøscootere og fritidsbåter, samt ulikt småmotorisert utstyr som strømaggregater, motorsager, pumper og forskjellig annet.
Regelverket tillater at det kan blandes inn bioetanol – ikke bare i 95-oktan men også i 98-oktan bensin. Myndighetene tok dette grepet for å gjøre drivstoff mer miljøvennlig.
MDG og Frp gikk i bresjen for at 98-oktanten burde unntas fra dette kravet slik at folk kan være sikre på at bensinen er etanolfri og slippe at det blir skade på motorene. Det utgjør uansett bare en veldig liten andel av drivstoffet som omsettes, og klimagassutslippene er neglisjerbare, argumenterte MDG.
Etter hvert ble også Høyre med på tanken, men la fram egne forslag med noe varierende ordlyd. Også Sp har støttet at 98-oktan skal være etanolfritt.
Ap og SV snudde i siste liten
Klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har derimot vært skeptisk til å sette ned krav om dette. Han mente at regjeringen ikke burde gripe inn i drivstoffmarkedet og bestemme hva aktørene skal tilby.
Bare timer før Stortinget skulle behandle forslagene, snudde likevel Arbeiderpartiet og SV. I siste liten erklærte de to partiene sin støtte til et forslag fra Senterpartiet, som ble lagt fram samme morgen.
Senterpartiets forslag gikk ut på å sikre at 98-oktanene skal forbli etanolfri – uten forbehold.
På bordet lå også et forslag fra Høyre, som gikk ut på at folk skal være sikret tilgang på drivstoffet, men forslaget presiserer at det skal skje uten at det skaper uheldige pris- og etterspørselsforskyvninger i markedet.
Lang og kronglete vei til målet
MDG er litt oppgitt over at det tok 13 år før gjennomslaget kom. Rud er glad for at det er et samlet Storting som nå omfavner etanolfri bensin, men peker på at flere av partiene hittil har slept beina etter seg eller aktivt motarbeidet initiativet.
– Vi er veldig glade for at det endelig blir en løsning, men det blir mer omstendelig enn det vi først foreslo. Dette blir en omvei, sier Rud.
Feirer med motorsykkeltur
Frps Marius Arion Nilsen skal feire med en lengre motorsykkeltur i helgen for å markere gjennomslaget. Det blir tuting og jubel på amcar- og veterantreff og på sjøen over hele landet, tror han.
– Det vil være en god måte å markere at fornuften seiret etter mange års kamp, sier han.
Frp ønsket seg at det settes krav til at 98-oktan bensin skal være å få tak i over hele landet og at folk ikke skal behøve å reise mer enn 50 kilometer for å kunne tanke. Nilsen sier de ikke har gitt opp målet om å få nedsatt krav om tilgjengelighet.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 49,10 øre per kWh lørdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 49,1 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 58,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 9,1 øre lavere enn fredag og 4,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,64 kroner per kWh og snittprisen var 1,49 kroner.
Maksprisen lørdag på 58,4 øre per kWh er mellom klokken 20 og 21. Den er 5,3 øre lavere enn fredag og 8,4 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 95,4 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 26,2 øre per kWh mellom klokken 15 og 16.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,60 øre per kWh lørdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,6 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 5,5 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 2,6 øre lavere enn fredag og 40,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,7 øre per kWh og snittprisen var 11,5 øre.
Maksprisen lørdag på 5,5 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 7,3 øre lavere enn fredag og 44,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 23,4 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på -0,6 øre per kWh mellom klokken 15 og 16.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 11,50 øre per kWh lørdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 11,5 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 25,4 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 6,3 øre lavere enn fredag og 31,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,7 øre per kWh og snittprisen var 11,5 øre.
Maksprisen lørdag på 25,4 øre per kWh er mellom klokken 19 og 20. Den er 1,3 øre lavere enn fredag og 24,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 54,2 øre.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 3,1 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 54,90 øre per kWh lørdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 54,9 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 99,1 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 10,3 øre lavere enn fredag og 7,2 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 2,31 kroner per kWh og snittprisen var 1,84 kroner.
Maksprisen lørdag på 99,1 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 22 og 23. Den er 15,8 øre høyere enn fredag og 40,7 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,46 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 99,1 øre, dekkes 21,6 øre.
Minsteprisen blir på -0,01 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 46,90 øre per kWh lørdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,9 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 86,3 øre.
Lørdagens snittpris per kWh er 14,7 øre lavere enn fredag og 2,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,64 kroner per kWh og snittprisen var 1,49 kroner.
Maksprisen lørdag på 86,3 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 12,2 øre høyere enn fredag og 36,3 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,3 kroner.
90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 86,3 øre, dekkes 10,1 øre.
Minsteprisen blir på -8,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.