16:22:41Nyhetsstudio
Millionbot til Norled for å bygge uten konsesjon

– Dette er et alvorlig brudd på en viktig bestemmelse i energiloven, og noe NVE vil ha økt fokus på framover, heter det videre.

Bakgrunn for gebyret er at selskapet har bygget elektriske anlegg i Vestlandet fylke uten å ha nødvendig tillatelse, ifølge meldingen.

– Alvorlig brudd

Det norske rederiet Norled eier 78 fartøy som er i rutetrafikk på en rekke ferje- og hurtigbåtsamband langs store deler av Norges kyst.

Norled har fått et overtredelsesgebyr på to millioner kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Det melder sistenevnte i en pressemelding tirsdag.

For å sikre at bygging av elektriske anlegg skjer på en samfunnsmessig rasjonell måte, stiller energiloven tydelige krav om at aktører må ha konsesjon.

– Det er et alvorlig brudd på energiloven å sette i gang bygging av elektriske anlegg uten tillatelse. Dette undergraver hele konsesjonsordningen, og er noe vi vil slå hardt ned på fremover, sier Anne Johanne Kråkenes, seksjonssjef i NVE.

Startet bygging før konsesjon

I Vestland fylke satte Norled i gang byggingen av fergeladeanlegg på Årvika fergekai i Sande kommune før de hadde fått tillatelse av NVE, står det i meldingen

Fergeladeanlegget er en del av elektrifiseringen av fergesambandet Årvika-Koparnes.

NVE oppdaget det ulovlige forholdet i forbindelse med behandlingen av konsesjonssøknaden i mars 2022. Selskapet fikk nødvendig tillatelse fra NVE i samme måned.

NVE informerte samtidig om at hendelsen ville bli fulgt opp nærmere i en egen reaksjonssak. I september 2023 fikk Norled varsel om at NVE vurderte å ilegge dem gebyr for den ulovlige byggingen.