22:33:15Nyhetsstudio
Scholz' regjering i hardt vær etter at elbil-støtten ble droppet

Den tyske regjeringen får skarp kritikk etter at elbil-støtten brått og uventet ble droppet i budsjettet.

Budsjettkuttet ses som et hardt slag for bilindustri som allerede sliter.

Årsaken til at subsidiene er fjernet, er en budsjettkrise utløst av en dom i den tyske forfatningsdomstolen i november. Domstolen slo fast at ubrukte midler som skulle brukes til å bekjempe koronakrisen, ikke kunne settes av til klimaprosjekter.

Dermed manglet statsminister Olaf Scholz og hans regjering brått 17 milliarder euro for å få budsjettet til å gå opp. Jobben med å stramme inn ble ikke lett, men onsdag kom regjeringspartiene i mål med en avtale.

En av utgiftspostene som ble kuttet, er ordningen som har gitt tusenvis av euro i støtte til dem som kjøper elbil. En talsperson for det tyske næringsdepartementet innrømmer at det har oppstått det han kaller en uheldig situasjon.

– Men det var ikke noe valg, det er ikke lenger penger tilgjengelig, sier vedkommende.

Beslutningen vekker bekymring – både for den tyske regjeringens ambisjoner om utslippskutt og for den viktige tyske bilindustrien.

– Konkurranseevnen til bilprodusentene vil nå bli alvorlig skadd, sier analytikeren Ferdinand Dudenhöffer fra forskningssenteret Center for Automotive Research (CAR) til Rheinische Post.

Avisen Handelsblatt advarer om at den tyske planen om å få 15 millioner elektriske biler på veien innen 2030 vil bli rammet.

– Målet var fra før sett som ekstremt urealistisk. Nå virker det helt illusorisk, skriver den.