TU Live

Følg nyhetsbildet

12:39

Nå er det klart for havvindparker i Norge

Stortinget vedtar onsdag at det skal bygges ut anlegg for flytende havvindkraft i Norge.

Det skjer fordi Høyre, Frp, KrF og Venstre under behandlingen av statsbudsjettet på Stortinget bestemte seg for å gå et skritt lengre enn de gjorde i budsjettforhandlingen

– Vi i energi- og miljøkomiteen mente at forslaget i statsbudsjettet ikke var offensivt nok, forteller nyvalgt stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle, til Dagbladet.

De borgerlige partiene legger derfor inn et tillegg som slår fast at det skal åpnes ett til to områder for flytende havvindkraft i norsk farvann. Det skal også følge med støtte fra Enova slik at et fullskala pilotanlegg kan komme på plass.

Målet er ikke å få mer fornybar energi inn i det norske kraftmarkedet, men å legge til rette for at dette kan bli en lønnsom næring for Norge.

– Det finnes to typer havvindmøller. De vindmøllene som står fast på havbunnen og de som er flytende i havoverflaten. De som står fast er det mange som er gode på, men det er ikke tilfellet for flytende vindmøller. Her har Norge et fortrinn. Statoil har akkurat åpnet verdens størst flytende vindpark utenfor kysten av Skottland, påpeker Westgaard-Halle. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
08:44

Oljefagforening kan miste en tredel av medlemmene

 

Statoil-ansatte vurderer å trekke seg ut av Safe på grunn av en interessekonflikt. I så fall mister fagforeningen en tredel av medlemmene sine.

De ansatte i Statoil hevder at Safe ikke lenger representerer medlemmene som jobber i oljeselskap godt nok, skriver NRK.

Ifølge de Statoil-ansatte NRK har pratet med, representerer Safe først og fremst interessene til de ansatte i leverandørindustrien, heller enn dem i oljeselskapene. De to har ofte ulike interesser, for eksempel når oljeselskapene må kutte i leverandørkostnader for å bevare egne ansatte.

Konflikten blusset særlig opp etter Safe-kongressen for noen uker siden. Der tapte de Statoil-ansattes kandidat kampen om nestledervervet og deretter trakk de Statoil-ansatte seg fra alle sentrale verv i Safe.

Statoil-klubben har satt ned et utvalg for å utrede alternativer til fortsatt medlemskap i Safe.

Hvis de Statoil-ansatte melder seg ut, mister Safe 2800 medlemmer, en tredel av medlemmene. Leder i Safe, Hilde-Marit Rysst er kjent med utvalget og sier at det vil være dramatisk å miste Statoil.

– Dette henger nok sammen med valget på kongressen, for det har ikke vært noe tema tidligere. Jeg skal selvfølgelig sjekke med Statoil-klubben en ekstra gang om det er noen saker vi ikke har svart godt nok på når det gjelder deres behov, sier Rysst til NRK.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
08:43

Produksjonen på Tambar-feltet har startet igjen

Produksjonen på Tambar-feltet, hvor en ulykke 7. desember førte til at én person omkom og én ble skadet, har nå startet opp igjen. Det melder Faroe Petroleum, som er lisenshaver på feltet. Produksjonen ble stanset så fort det lot seg gjøre etter at ulykken ble kjent.

Selskapet melder også at en full granskning av ulykken er i gang på Maersk Interceptor, med myndighetene og operatør på feltet AkerBP.

Ina Andersen
08:15

Aker Solutions med milliardkontrakt

Aker Solutions har fått i oppdrag å modifisere produksjonsmodulen på den oppjekkbare riggen Mærsk Inspirer, melder E24. Kontrakten har en verdi på én milliard kroner, og omfatter ingeniørarbeid, innkjøp, konstruksjon, installering og oppkobling.

– Vi ser frem til å jobbe med Mærsk Drilling for å sikre suksessfull og kostnadseffektiv modifikasjon av den halvt nedsenkbare riggen, som skal brukes i den nye utviklingen av Yme-feltet, sier konserndirektør Knut Sandvik i Aker Solutions i en kommentar. 

Fredrik Dyrnes Svendsen
07:18

Statoil på verstingliste over utslipp

En gruppe investorer har plassert Statoil som eneste norske selskap på en verstingliste for klimagassutslipp.

Gruppen har plukket ut rundt 100 av de selskapene i verden som har størst utslipp av klimagasser, eller som bidrar mest til klimagassutslipp gjennom produktene de selger, skriver Dagens Næringsliv.

Selskaper som BASF, Chevron, Shell, Coal India, ExxonMobil, Nestlé, Toyota og Volkswagen er i likhet med Statoil på listen.

225 investorer har sluttet seg til kampanjen «Climate Action 100+» og skal i utgangspunktet vare i fem år. Gruppen forvalter til sammen 26.000 milliarder dollar. Investorene har tre krav til selskapene de har pekt ut, men det er foreløpig ikke gjort noen vurdering av i hvilken grad selskapene oppfyller dem per i dag. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
14:09

Verdensbanken stopper støtte til olje- og gassprosjekter fra 2019

Verdensbanken opplyser at den skal slutte å finansiere olje- og gassproduksjon etter 2019.

Kursendringen ble presentert på klimatoppmøtet som Frankrikes president Emmanuel Macron arrangerer i Paris tirsdag.

Formålet er å bidra til at land når sine mål om kutt i utslippene av klimagasser. Unntak fra olje- og gass-stansen kan bli gjort for gassprosjekter i svært fattige land hvis disse er i tråd med landenes klimamål. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
12:11

Spår fall i oljeinvesteringene om tre år

Aktiviteten i olje og gass faller merkbart fra 2021, ifølge konjunkturrapporten fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Oljeinvesteringene vil stige til 2020 etter en liten dupp neste år. Men deretter er næringen helt avhengig av nye funn for å unngå fall i investeringene fra 2021 og utover, heter det i investeringsprognosen som legges fram tirsdag.

Økte investeringer i 2019 og 2020 skyldes en lang rekke nye prosjekter som nå blir startet. Anslaget for neste år viser en liten nedgang fra 151 milliarder i 2017. Deretter stiger investeringene fram til 2020. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
07:34

Helsedirektoratet: Økt fare for atomulykker - kommunene bør skaffe jodtabletter

Staten mener faren for atomulykker har økt. Helsedirektoratet ber kommunene skaffe seg et jodtabletter som kan motvirke kreft etter utslipp av radioaktivitet.

Større trafikk med atomdrevne fartøyer, eldre kjernekraftverk og økt terrorfare har gjort utslipp av radioaktivitet mer sannsynlig enn før, mener norske myndigheter, ifølge NRK.

– Vi vil at kommunene skal bestille tabletter slik at de er nær befolkningen, dersom det skulle bli behov for dem, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Tablettene kan hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og unge.

– Men de må tas med en gang og seinest innen fire timer etter man er utsatt for radioaktivitet, sier Lie.

Det er Kriseutvalget for atomberedskap som mener at faren for atomhendelser har økt.

– Det er mer trafikk på kysten med reaktordrevne fartøy nå enn for noen år siden, sier Ole Harbitz, direktør i Statens strålevern og leder for

I en orientering til fylkesmenn og kommuner skriver Helsedirektoratet, Statens strålevern og Statens legemiddelverk blant annet:

«Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker. Ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er sterkt økende og en ulykke med et slikt fartøy kan gi radioaktive utslipp som rammer Norge. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt.»

Etter hvert skal jodtabletter selges på apoteket, men i mellomtiden ber Helsedirektoratet kommunene om å bestille tablettene fra lageret i Oslo.

(©NTB)

Jannicke Nilsen