TU Live

Følg nyhetsbildet

14:40

Svenske eksperter mener de fant ukjent undervannsfartøy

Avtrykk på havbunnen og ekkolodd-funn i Sverige kan ifølge svenske eksperter tyde på at det har vært et ukjent undervannsfartøy i havnebassenget i Gävle.

By ligger drøyt 20 mil nord for Stockholm.

29. juni ble det utført en undersøkelse i Gävle havn, skriver Dagens Nyheter , som har fått innsyn i en rapport utarbeidet av to svenske eksperter. Et ekkolodd registrerte en 3 meter bred og 13 meter lang gjenstand på bunnen i havnebassenget. Da de timer senere kom tilbake med dykkere for å inspisere det nærmere, var det forsvunnet.

Dykkerne fant imidlertid parallelle, rektangulære avtrykk som stakk noen centimeter ned i havbunnen.

– Ut ifra ekkoloddbildene og personalets utsagn dras slutningen at et fremmed undervannsfartøy har befunnet seg i Gävle havn, slås det fast i en rapport som er utarbeidet av ekspertene Nils-Ove Jansson og Nils Engström.

– Hendelsen bør klassifiseres som grov, bevisst krenking, heter det videre.

Jansson har arbeidet i marinens analysegruppe og sittet i ledelsen for den militære sikkerhetstjenesten MUST. Engstöm er tidligere sjøoffiser. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
07:42

Australia får eget romfartsselskap

Australia får sitt eget nasjonale romfartsselskap, kunngjorde landets regjering mandag.

Australia er det eneste OECD-landet, og ett av de siste industrialiserte landene, som ikke har et eget statlig romfartsinstitutt.

– Den globale romfartsindustrien vokser raskt, og det er avgjørende at Australia er en del av denne veksten, heter det i en uttalelse fra forsknings- og innovasjonsminister Michaelia Cash.

Den australske romfartssektoren er for tiden konsentrert rundt satellittproduksjon, mottaksutstyr på bakken og oppskytningsmekanismer.

Kunngjøringen kommer etter at The International Astronautical Federation, som holder sin årlige kongress i Adelaide på den australske sørkysten, ba Australia om å etablere sitt eget romfartsselskap.

Den tidligere lederen for den australske forskningsorganisasjonen CSIRO, Megan Clark, skal lede en referansegruppe som skal tegne opp det nye nasjonale selskapet. Skissen vil bli presentert i mars neste år. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
07:38

ABB med storkjøp fra General Electric

Det svenske industrikonsernet ABB kjøper GE Industrial Solutions, melder E24. Selskapet betaler i overkant av 20 milliarder kroner for denne delen av General Electric.

Ifølge svenske Dagens Industri så produserer GE Industrial Solutions ulike komponenter til strømnettet. GE selger unna denne enheten for å bedre en nedadgående trend på børsen siden starten av året.

Fredrik Dyrnes Svendsen
14:32

Tidligere Telia-topper tiltalt for omfattende korrupsjon

Tidligere Telia-sjef Lars Nyberg er en av tre tidligere ledere i Telia som er tiltalt for korrupsjon i forbindelse med selskapets etablering i Usbekistan.

Den svenske Riksenheten mot korrupsjon opplyser at tre tidligere sjefer i teleselskapet Telia er tiltalt for grov korrupsjon og bestikkelser. En av dem er tidligere administrerende direktør Lars Nyberg.

–Lars Nyberg har hatt gode muligheter til å stanse denne virksomheten, og må ha innsett at det foregikk korrupsjon, sier påtaleansvarlig Gunnar Stelter til TT.

Videre opplyser han at en annen tidligere toppsjef, Anders Igel, og ordførerne i styret, Tom von Weymarn og Anders Narvinger, ikke er tiltalt. De visste ikke hva som foregikk, ifølge Stelter.

Telia har selv erkjent at de har opptrådt uetisk og feilaktig i Usbekistan. Torsdag gikk selskapet med på et forlik der de betaler 7,7 milliarder svenske kroner til myndighetene i USA og Nederland i forbindelse med bestikkelsene i Usbekistan.

Selskapet betalte en sum tilsvarende 2,6 milliarder kroner i bestikkelser i Usbekistan, slo USAs finanstilsyn SEC nylig fast. Torsdag erkjente Telias nye toppsjef at selskapet hadde betalt dette beløpet i bestikkelser til usbekiske tjenestefolk. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
10:58

En rekke selskaper politianmeldt for dårlig sikring av sprengstoff

Sju av 23 firmaer som håndterer sprengstoff hadde såpass dårlig sikring på anleggene sine at DSB reagerte med politianmeldelse og bøter etter tilsyn.

DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, utførte i fjor høst tilsyn med 23 bedrifter som oppbevarer eksplosiver. Sju av tilsynene førte til politianmeldelse og forelegg opp til 50.000 kroner. De fleste anmeldelsene skyldes at bedriftene ikke hadde sikret sprengstoffet med alarm.

Hittil er seks av sakene avgjort. Fire virksomheter har fått forelegg på fra 14.000 kroner og opp til 50.000 kroner. Bedriftene som ble anmeldt holder til i Nordland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. (NTB)

Fredrik Dyrnes Svendsen
10:10

Firmaer bøtelagt for dårlig sikring av sprengstoff

Sju av 23 firmaer som håndterer sprengstoff hadde såpass dårlig sikring på anleggene sine at DSB reagerte med politianmeldelse og bøter etter tilsyn.

DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, utførte i fjor høst tilsyn med 23 bedrifter som oppbevarer eksplosiver. Sju av tilsynene førte til politianmeldelse og forelegg opp til 50.000 kroner. De fleste anmeldelsene skyldes at bedriftene ikke hadde sikret sprengstoffet med alarm.

Hittil er seks av sakene avgjort. Fire virksomheter har fått forelegg på fra 14.000 kroner og opp til 50.000 kroner. Bedriftene som ble anmeldt holder til i Nordland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– Tilstanden ved flere av lagrene denne gangen var så alvorlig at vi valgte å politianmelde flere bedrifter. Vi må forvente at eksplosivlagrene har alarmer som fungerer som forutsatt og at de testes jevnlig, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

I en egenvurdering av tilstanden i 2015, meldte 93 prosent av virksomhetene at tilstanden i eksplosivlagrene var god. DSBs tilsyn viser at dette ofte ikke stemmer.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
10:08

800 evakueres fra boligblokk i Tyskland

 

Rundt 800 personer må evakueres fra over 400 leiligheter i en boligblokk i Dortmund i Tyskland på grunn av bekymring rundt brannsikkerheten.

Myndighetene i den vesttyske byen opplyser at evakueringen av beboerne i høyblokka Hannibal II «er uunngåelig for å beskytte beboerne».

I byen Wuppertal like sørvest for Dortmund ble beboerne i en elleve etasjer høy bygning evakuert i juni. Begrunnelsen var at bygningens fasade var brannfarlig og inneholdt et materiale som lignet på det som var blitt brukt i Grenfell Tower i London.

Minst 80 personer mistet livet da det brøt ut brann i den kommunale boligblokka i den britiske hovedstaden tidligere samme måned.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
09:18

Tidligere Telia-sjefer tiltalt for korrupsjon i Usbekistan

 

Tre tidligere sjefer i teleselskapet Telia er tiltalt for korrupsjon i Usbekistan, ifølge en pressemelding fra den svenske påtalemyndigheten.

Den svenske Riksenheten mot korrupsjon opplyser at de vil holde en pressekonferanse om tiltalen mot tre tidligere ansatte i Telia Sonera klokken 13 fredag.

Det svenske nyhetsbyrået TT erfarer at tidligere Telia-toppsjef Lars Nyberg er blant de tre tiltalte.

Det svenske teleselskapet etterforskes for å mulig ha bestukket Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans nylig avdøde president Islam Karimov, for å få telelisenser i landet.

(©NTB)

Jannicke Nilsen