TU Live

Følg nyhetsbildet

07:01

Grønt lys for oljerørledningen Keystone XL i Nebraska

Myndighetene i delstaten Nebraska gir grønt lys for traseen til den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

Avgjørelsen var det siste store hinderet for prosjektet, som etter planen skal koste 8 milliarder dollar.

Miljøorganisasjoner, urbefolkningsgrupper og enkelte grunneiere har vært sterkt imot rørledningsprosjektet, som selskapet TransCanada står bak. Forretningsinteresser og enkelte fagforeninger har støttet prosjektet i håp om at det skal skaffe arbeidsplasser. President Donald Trump ga prosjektet føderal tillatelse i mars, etter at tidligere president Barack Obama satte foten ned.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
06:59

Volvo skal levere titusenvis av selvkjørende biler til Uber

Volvo skal selge opp mot 24.000 førerløse biler til skysstjenesten Uber. 

Avtalen om kjempesalget ble gjort kjent mandag. Så langt har ikke Volvo, som er eid av kinesiske Geely, laget et system for selvkjørende biler. De har likevel lovet å levere kjøretøy til Uber mellom 2019 og 2021.

De finansielle detaljene om salget er så langt ikke kjent.

– Ny teknologi presser på og forstyrrer bilbransjen, og Volvo Cars velger å være en aktiv del i den forstyrrelsen, sier administrerende direktør Håkan Samuelsson i Volvo Cars i en pressemelding mandag.

De nye selvkjørende bilene skal være basert på Volvos XC90-modell.

Ifølge Dagens Industri er det snakk om opptil 24.000 biler, men Volvo Cars vil ikke si noe om hvor mye de kommer til å koste.

– Vi har valgt å ikke gjøre det. Men det er klart at det er en viktig handel for Volvo, av mange grunner, sier kommunikasjonsdirektør Katarina Adamson i Volvo Cars til nyhetsbyrået TT.

– Vi får blant annet støtte i utviklingen av våre egne selvkjørende biler, og så er det selvfølgelig også en stor kommersiell ordre, sier hun.

(©NTB)

 

Jannicke Nilsen
16:00

DN: Kampen om Hafslund ender i retten

Over ti prosent av aksjonærene i Hafslund har takket nei til tilbudet fra Oslo kommune, som ønsker å kjøpe kraftselskapet, skriver DN. Det kan i verste fall bety en ekstra milliardregning for kommunen.

 

Aksjonærene hadde tilbud om å selge aksjene for 96,76 kroner aksjen.

 

Oslo kommune og det finske kraftselskapet Fortum, som sammen kontrollerer rundt 90 prosent av Hafslund, lanserte i april at de to hovedaksjonærene vil dele selskapet mellom seg og løse ut minoritetsaksjonærene. Styret i Hafslund mente budet var altfor lavt og et enstemmig styre anbefalte i sommer småaksjonærene å takke nei til budet, skriver DN.

Jannicke Nilsen
12:29

Krav på 555 millioner kroner i boet til renovasjonsselskap

 

To måneder etter at det ble åpnet konkurs i renovasjonsselskapet Renonorden er det kommet inn krav på 555 millioner kroner til boet.

Mandag ettermiddag holdes første skiftesamling etter at konkursen ble meldt 20. september. Da var det klart at den tidligere ledelsen i selskapet hadde påført selskapet en rekke avfallskontrakter som ville medføre store tap. De siste to månedene har bobestyrer Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale forsøkt å rydde opp i restene, melder Dagens Næringsliv.

Så langt er det kommet inn krav på 555 millioner kroner til Renonorden AS. I tillegg venter bobestyreren på lønnskrav fra tidligere ansatte på 55 millioner kroner. Saldoen på boets kontoer er drøyt 117 millioner kroner.

– Det ser ut til at de ansatte vil få alle sine krav knyttet til lønn, feriepenger og pensjon dekket. I tillegg vil alle offentlige krav bli dekket. Resten vil bli fordelt på de gjenværende kreditorene, sier Ottesen.

I det børsnoterte konsernet Renonorden ASA er så langt kommet inn krav på 111 millioner kroner.

Ottesen har beskriver prosessen som krevende og komplisert. Foruten avvikling av selskapet i Norge jobbes det også med salg av virksomhetene i Sverige, Finland og Danmark.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
12:25

Aibel vil inn i oppdrettsnæringen

Oljeserviceselskapet Aibel har begynt å snuse på muligheter innen fiskeoppdrett.

 

– Jeg kan bekrefte at Aibel ser på muligheter innenfor fiskeoppdrett offshore. Det er et spennende område hvor vi ser for oss å kunne bidra som et prosjektgjennomføringsselskap, sier konserndirektør for fornybar energi, Erling Matland, til Sysla.

 

Så sent som i september måtte Aibel sende ut sine siste varsler om nedbemanning. Den gang var det omkring femti ansatte ved prosjektkontoret i Kristiansund som fikk beskjeden. Selskapet har 1200 færre ansatte enn for et par år siden. Etter tre år med minus, fortalte imidlertid Aibel-sjefen i august at han regner med overskudd i år.

Matland tror at eventuelle oppdrag i oppdrettsbransjen kan bli et positivt tilskudd til driften, skriver Sysla.

Jannicke Nilsen
07:09

Argentinas marine kan ikke bekrefte ubåtsignaler

Den argentinske marinen kan ikke bekrefte at satellittanropene som ble fanget opp lørdag stammer fra den savnede ubåten med 44 besetningsmedlemmer om bord.

En ubåt fra den argentinske marinen med et mannskap på 44 om bord ble savnet fredag etter at ingen har fått livstegn fra den på to dager.

 

Ubåten San Juan, av typen TR-1700 hadde vært på et rutinemessig oppdrag i Ushuaia nær sørspissen av Argentina og var på vei tilbake til marinebasen ved Mar del Plata, om lag 400 kilometer sør for Buenos Aires.

– Vi har ikke klare bevis på at signalene kom derfra. Vi analyserer dette nærmere for å kunne si med sikkerhet at anropene ikke kom fra ubåten, sa admiral Gabriel Gonzalez søndag.

Gonzalez sier marinen har intensivert søket fra luften utenfor landets sørlige Atlanterhavskyst etter at dårlig vær med opp til 8 meter høye bølger vanskeliggjorde leting i sjøen.

En talsmann for marinen sa at satellittsignalene som ble fanget opp lørdag varte i bare noen få sekunder og at de ikke var koblet til noen base, delvis på grunn av uvær. Det ble først antatt at signalene tydet på at ubåtmannskapet prøvde å gjenopprette kontakt.

Letemannskapene som var aktive søndag brukte i stor grad informasjon fra den britiske marinens polarskip Protector, som er utstyrt med en søkesonde og følger kursen til ubåten San Juan.

Gonzalez bekreftet også at den amerikanske marinen deltar i letingen sammen med fly fra Argentina, Brasil og USA og elleve overflatefartøy.

Blant de 44 besetningsmedlemmene er Eliana Krawczyk, den første kvinnelige ubåtoffiseren i Argentina.

Myndighetene hadde sist kontakt med den tyskbygde, dieselelektriske ubåten på onsdag da den seilte ut fra den sørlige havnen Ushuaia med kurs for Mar del Plata.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
06:59

Kommunene: Dyrere og dårligere uten maskinskatt

 

Dersom regjeringens forslag om å skrote maskinskatten går gjennom, må det kompenseres med andre skatter eller dårligere tjenester, advarer flere kommuner. 

Regjeringen vil fase ut den såkalte maskinskatten, som kommunene i dag kan kreve inn fra industrien. Ifølge regjeringen vil det gi industrien 800 millioner kroner i skattelette. For kommunene betyr det like mye – eller mer – i tapte inntekter, noe som vil merkes på de lokale budsjettene.

En oversikt Nationen har fått fra kommuneorganisasjonen KS viser at 348 kommuner i dag har maskinskatt. 67 av disse har ikke annen eiendomsskatt, mens rundt 270 har eiendomsskatt i varierende grad. Mange kommuner kan dermed øke eiendomsskatten for å kompensere for pengene som blir borte med maskinskatten.

– Vi vil måtte innføre eiendomsskatt i hele kommunen, og vi er mer bekymret for de små bedriftene enn statlig eid verk og bruk, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) i Lindås. Kommunen som huser Mongstad, kan tape over 148 millioner dersom maskinskatten fjernes. I Porsgrunn er det boligeierne som må belage seg på en ekstraregning, ifølge ordfører Robin Kåss (Ap). Naboordfører Hallgeir Kjelldal (Ap) i Bamble varsler «ganske tøffe kutt» i sin kommune dersom forslaget fra regjeringen blir vedtatt.

– Vi har sett på forslag fra rådmannen. Det innebærer å legge ned sykehjemsplasser, kutte i tilbudet til frivillige lag og organisasjoner og ungdomsklubber, forteller han.

(NTB)

Jannicke Nilsen
14:07

To omkomne funnet etter eksplosjonsartet brann i Toten

To personer er funnet døde etter en eksplosjonsartet brann hos Metallco AS på Eina tidlig fredag morgen, bekrefter politiet.

To menn hadde status som savnet etter brannen, men politiet kan foreløpig ikke bekrefte at det er de savnede som er funnet.

– De to omkomne er ikke identifisert, sier Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politihus, til NTB.

Det var tidlig fredag morgen at en eksplosjon fant sted og en påfølgende brann brøt ut ved Metallco Aluminium AS i Vestre Toten kommune. De to savnede var menn på henholdsvis 30 og 50 år.

(NTB)

 

Jannicke Nilsen