TU Live

Følg nyhetsbildet

14:00

NSM advarer om ny versjon av WannaCry-viruset

En ny versjon av skadevaren WannaCry risikerer å angripe IT-systemer i Norge de neste dagene, advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Skadevaren EternalRocks, også kjent som MicroBotMassiveNet, spres ved at infiserte maskiner leter tilfeldig på nett etter samme sårbarheter som ble utnyttet av WannaCry-viruset for kort tid siden, opplyser NSM til NTB.

Når en maskin først er infisert, vil den laste ned ytterligere skadevare som etablerer en bakdør på datamaskinen.

–Så langt har vi konkludert med at Eternal Rocks stoppes av ordinær oppdatering slik vi så etter WannaCry, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i NSM.

Sikkerhetsmyndighetens operative senter NorCERT følger utviklingen fortløpende og vil varsle dersom situasjonen forverres.

(NTB)

Ina Andersen
13:09

IMF: Norsk økonomi sakte i ferd med å innhente seg etter oljesmellen

Veksten i norsk økonomi nådde en bunn i 2016, men er sakte på bedringens vei, sier Det internasjonale valutafondet (IMF) i sin årlige vurdering.

En delegasjon fra IMF overleverte onsdag sin årlige vurdering av norsk økonomi og økonomisk politikk til finansminister Siv Jensen (Frp).

Valutafondet anslår at BNP Fastlands-Norge vil vokse med 1,45 prosent i år og 2,25 prosent i neste år. De forventer også at arbeidsledigheten avtar til 4 prosent innen årsskiftet.

De skryter samtidig av norsk finans- og pengepolitikk etter oljesmellen i 2016, og er blant annet positive til nedjusteringen av den forventede realavkastningen i Statens pensjonsfond utland fra 4 til 3 prosent

– IMF gir støtte til regjeringens finanspolitikk og mener at oljepengebruken er riktig inntil den økonomiske veksten har fått godt feste, sier finansministeren.

Samtidig trekker valutafondet fram at utenlandske forhold kan true den spirende oppgangen. Dersom veksten i verdensøkonomien blir svakere enn ventet, eller det oppstår ny uro i EU-landenes banker, svekkes vekstutsiktene.

Delegasjonen påpeker også at innenlandske forhold kan true utviklingen. De konkluderer med at det norske bankvesenet er motstandsdyktig, men påpeker samtidig at høy gjeld i husholdningene og sterk boligprisvekst utgjør en sårbarhet for den finansielle stabiliteten.

IMF kommer også med en rekke anbefalinger. Blant annet mener de det er behov for ytterligere reformer av arbeidsledighets- og uføretrygd, og at det fortsatt er et potensial for å øke kvinners deltakelse i arbeidslivet.

(NTB)

Ina Andersen
12:17

SSB: Lavere oljeinvesteringer neste år

Statistisk sentralbyrå anslår et fall i oljeinvesteringene på tre prosent i 2018. 2017 ser ut til å være noe sterkere enn ventet, mener analytiker.

De samlede investeringene i olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning blir i årets første anslag for 2018 beregnet til 196,2 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en nedgang på tre prosent.

Anslaget for olje- og gassinvesteringene er 144 milliarder kroner. I fjor var tallet 155 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet at tallet skulle være mellom 150 og 155 milliarder kroner.

Prosjekter som Johan Castberg og utvidelsen av Snorre-feltet inngår ikke i tallene. Det vil kunne løfte tallet for neste år.

– Oljeinvesteringene i 2018 kan ende opp mot 2017-tallet eller litt lavere, sier sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Johannes Bruce.

– Det var en solid oppjustering for 2017, så samlet sett ser tallene greie ut, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

– Det kan se ut til at vi er på vei tilbake til det vanlige sesongmønsteret der de første tellingstallene er svake, og så tar de seg opp etter hvert, sier han.

(NTB)

Ina Andersen
10:57

Fiat Chrysler saksøkes for utslippsjuks

Amerikanske myndigheter har anlagt sivilt søksmål mot Fiat Chrysler Automobiles (FCA) for å bruke programvare som gjør det mulig å omgå utslippstester, skriver Reuters.

Programvaren skal være brukt i 104.000 dieselkjøretøy siden 2014, hevder det amerikanske justisdepartementet. Søksmålet kan føre til et forlik, lignende det Volkswagen inngikk med amerikanske myndigheter da bilprodusenten ble beskyldt for det samme.

I motsetning til Volkswagen innrømmer imidlertid ikke FCA at de har gjort noe galt. Ifølge Reuters sier de at de er skuffet over justisdepartementet.

Søksmålet nevner det delvis FCA-eide selskapet VM Motori, som har utviklet den aktuelle motoren. Ansatte der skal ha jobbet ved FCAs hovedkvarter i Michigan i USA med motorkalibrering og utslipp.

Myndighetene ber om at FCA ordner opp i utslippene fra bilene, og at de får et forbud mot å selge biler som har for høyt utslipp.

En gruppe IT-forskere avdekket nylig at dieselbilen Fiat 500X har programmert inn kode som gjør at bilen har lavere utslipp i 26 minutter og 40 sekunder etter at motoren er startet

Dette er tiden det i snitt tar å gjennomføre de fleste utslippstester. Om dette er gjort for å jukse i utslippstester, er det i så fall en langt mindre sofistikert metode enn den Volkswagen har brukt.

Marius Valle
09:28

Seadrill får ny toppsjef

Anton Dibowitz tar over toppsjefjobben i Seadrill etter Per Wullf i juli. Selskapet leverte onsdag bedre resultater enn ventet i første kvartal.

Dibowitz er i dag kommersiell direktør i oppdrettsselskapet. Wullf vil fortsette som direktør, opplyser selskapet i en børsmelding.

Opplysningen om lederskiftet kommer i forbindelse med at selskapet onsdag la fram resultatet for første kvartal. Selskapet hadde en omsetning på 569 millioner dollar i årets tre første måneder. Driftsresultatet endte på 83 millioner dollar, mot 328 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor. Resultatet var bedre enn hva analytikerne hadde ventet, skriver Dagens Næringsliv.

I forkant av resultatpresentasjonen steg Seadrill-aksjen både i USA og Norge tirsdag. Det spekuleres på om optimismen skyldes tro på at selskapets gjeldskrise er i ferd med å løses. Også onsdag åpnet Seadrill med kraftig oppgang på Oslo Børs.

(NTB)

Ina Andersen
08:51

Danske Dong kvitter seg med olje- og gassvirksomheten

Det statlige danske energiselskapet Dong kvitter seg med olje- og gassvirksomheten.

Selskapet, der den danske stat eier 72 prosent, opplyser i en børsmelding at den britiske kjemigiganten Ineos er kjøper og at verdien av avtalen er på nærmere 11 milliarder norske kroner.

– Siden vi i 2016 fattet en beslutning om å selge ut vår upstream olje- og gassvirksomhet har vi arbeidet målrettet for å få i stand den beste avtalen ved å selge virksomheten i sin helhet, heter det i børsmeldingen.

70 prosent av de rundt 100.000 fatene med olje Dong produserer daglig, kommer fra norske oljefelt. Kjøpet innebærer også omfattende forpliktelser i Nordsjøen, der gamle oljeinstallasjoner må fjernes på en forsvarlig måte.

440 ansatte følger med på kjøpet, men Dong vil fortsatt ha rundt 5.800 ansatte etter salget av olje- og gassvirksomheten til Ineos.

(NTB)

Ina Andersen
07:32

SSB: Arbeidsledigheten opp til 4,5 prosent

Det var 124.000 arbeidsledige i mars. Det er 4,5 prosent av arbeidsstyrken, opp 0,2 prosentpoeng fra februar.

Det er litt mer enn analytikerne ventet i forkant av tallene. For mars ventet DNB markets at ledigheten skulle litt opp, fra 4,3 prosent i februar til 4,4 prosent, skriver E24. Bloomberg ventet på sin side ingen endring fra de forrige tallene, skriver Dagens Næringsliv.

Den gjennomsnittlige sesongjusterte arbeidsledigheten i perioden desember-mars gikk opp med 0,1 prosentpoeng, noe som er litt bedre enn gjennomsnittet i EU. Oppgangen er klart innenfor feilmarginen i Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Antallet registrerte arbeidsledige og tiltaksdeltakere hos Nav gikk ned med 3.000 personer i løpet av samme tidsrom.

Tallene viser også at 2.644.000 personer, eller 66,8 prosent av befolkningen, nå er i arbeid. Det er opp med 6.000 personer sammenlignet med forrige periode.

Ledigheten nådde en topp i midten av 2016, da den nærmet seg 5 prosent. Siden da har ledigheten gått sakte, men sikkert nedover.

(NTB)

Ina Andersen
07:31

CNN: Trump vil selge olje fra strategisk lager

President Donald Trump ønsker å selge halvparten av USAs strategiske oljelager, ifølge CNN. Det vil gi høyere prisrisiko for forbrukerne, mener analytiker.

USA har et strategisk oljelager på rundt 700 millioner fat, for å sikre se mot plutselige økninger i oljeprisen som følge av uforutsette hendelser. Flere ganger har landet benyttet seg av reserven, blant annet under urolighetene i Libya i 2011 og etter orkanen Katrina i 2005.

Nå vil Trump selge halve lageret, men det er ikke kjent når og hvordan salget skal foregå, ut over at det skal skje over tid, melder CNN. Ifølge kanalen viser et budsjettoverslag for 2018 at salget vil skaffe regjeringen 16,6 milliarder dollar i løpet av de neste ti årene og bidra til innsatsen for å balansere statsbudsjettet. Det tilsvarer rundt 138 millioner kroner etter dagens kurs.

Trump-administrasjonen bruker økt oljeproduksjon i USA, blant annet fra skiferolje, som argument for å redusere det strategiske lageret.

– Risikoen faller dramatisk når vi har økt produksjonen slik vi har i dag, sier Mick Mulvaney, som leder trumps kontor for budsjettarbeid.

Det argumentet er ikke nok til å overbevise oljeanalytiker Mick Mulvaney.

– Det er litt bekymringsfullt. De reduserer regjeringens budsjettunderskudd, men legger mer risiko på forbrukerne. Det er de som må betale for dette, sier Mulvaney, som synes planene virker som et kortsiktig forsøk på å skaffe seg penger.

(NTB)

Ina Andersen