TU oppdaterer nyhetsfeeden med relevante meldinger om samfunnssituasjonen fra tidlig morgen til utpå kvelden hverdager, og ved større hendelser i helgen. Her finner du alle våre artikler om emnet.
Koronakrisen er langt fra over. I går, onsdag 10. juni døde 418.135 mennesker av Covid-19, opp fra 387.028 en uke tidligere. Slik fortsetter det, om vi går bakover, økningen i dødstall har vært jevn, stabil og konsekvent. For en måned siden,10. mai, omkom 283.928 personer, og samme dato i april krevde 107.836 menneskeliv. Det betyr at det har vært mer enn en tredobling i antall dødsfall på tre måneder. Tallene er fra worldomters.info.
Norge, og noen andre land skiller seg ut i positiv retning med både lave og fallende dødstall.
På en rekke sentrale målepunkter i og rundt Oslo er trafikken nå høyere enn den var før Norge stengte ned, opplyser Statens vegvesen. Verre kan det bli.
Til tross for at mange fremdeles jobber hjemmefra, er nå kollektivkapasiteten maksimalt utnyttet, ifølge Aftenposten, og folk tyr til bilen igjen. Opptellingen fra Vegvesenet viser at trafikken per døgn nå like stor – mange steder større – enn før koronatiltakene ble innført 12. mars.
Hvis enda flere skal bytte fra hjemmekontor til normalarbeidsplass, må de enten sykle, gå eller kjøre, ettersom kollektivtilbudet er fullt, og da vil køene vokse.
I juni er det dessuten planlagt flere tunnelvedlikehold, blant annet stenges det ene løpet i Vålerengatunnelen og halve E6-tunnelen, den siste helt fram til januar 2021.
Regjeringens maksgrense på halv kapasitet for kollektivtransport gjelder ennå.
(©NTB)
I nye beregninger anslår Folkehelseinstituttet (FHI) at mellom 30.000 og 40.000 nordmenn har blitt smittet av covid-19.
Av disse er det rundt 23 prosent som er blitt diagnostisert med sykdommen, anslår FHI i sin siste ukesrapport.
– Matematisk modellering har estimert en fortsatt nedgang i antall nye smittede, og at så langt i epidemien har om lag 0,7 prosent av befolkningen vært smittet med covid-19, skriver FHI.
Tall fra meldingssystemet MSIS onsdag viste at 8.383 personer har fått bekreftet smitten gjennom testing.
– Vi har beregnet at om lag 95 prosent av alle som har fått påvist smitte, nå er friskmeldte, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
De siste ukene har tallet på nye smittede falt kraftig, selv etter at samfunnet gradvis er blitt åpnet opp igjen.
Det samme gjelder antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall. I løpet av forrige uke ble det kun meldt om fem nye sykehusinnleggelser og ett nytt dødsfall.
Onsdag var 36 personer innlagt med koronasmitte på norske sykehus, sju av dem var tilkoblet respirator.
– Den gradvise gjenåpningen av ulike funksjoner i samfunnet har så langt ikke gitt en økning i smitten. Vi kan imidlertid ikke utelukke at ytterligere gjenåpning kombinert med økt tilgang til testing for alle som har symptomer, vil kunne gi en økning i antall meldte tilfeller med covid-19 framover, opplyser FHI.
(NTB)
Det var ved midnatt registrert 8.401 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.
Dette er en økning på 18 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 37 tilfeller.
Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.
I alt 34 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var onsdag registrert 235 døde som følge av sykdommen.
(©NTB)
I NHOs ferske medlemsundersøkelse svarer 43 prosent av bedriftslederne at de tror de er tilbake til normal situasjon etter koronakrisen innen ett år.
– Nå ser vi igjen optimisme blant bedriftene. Jeg ble skikkelig glad da jeg så tallene. Norske bedrifter er opptatt av å bruke mulighetene. Vi må ikke la den optimismen gå til spille, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Aftenposten.
Den største gruppa, 35 prosent, tror de tror de er tilbake til normal situasjon etter krisen innen ett til to år, bare 14 prosent tror det tar mer enn to år å komme i gjenge igjen.
De mest optimistiske, 16 prosent, tror de er tilbake til normalen før det er gått ett halvt år, mens 27 prosent holder en knapp på at det tar et sted mellom seks måneder og ett år.
Når blikket heves enda litt mer blant de 3.700 spurte bedriftslederne, svarer hele 71 prosent av dem at de i løpet av de neste fem årene ser muligheter for økt omsetning og/eller økt antall ansatte sammenlignet med januar 2020.
Bare 18 prosent tror omsetningen og antall ansatte ser dårligere ut i januar 2025 enn i januar 2020.
(©NTB)
Et av landets største forskningsinstitutter, Norce, varsler at mellom 35 og 40 ansatte kan bli sagt opp. Norce har gått med underskudd siden stiftelsen i 2017.
Mandag var det allmøte i Norwegian Research Centre AS (Norce). Administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle ønsker ikke å si til Bergens Tidende hva som ble sagt på allmøtet, utover å bekrefte at det blir nedbemanning. Ifølge avisa er det snakk om 35–40 oppsigelser
– Det vil bli klart i løpet av den nærmeste måneden, sier hun.
Norce ble stiftet i 2017, og er en fusjon av sju selskaper med mål om å bli et sentrum for forskning, innovasjon og verdiskaping. Universitetet i Bergen er største eier med 51 prosent av aksjene, sammen med universitetene i Stavanger, Agder og Tromsø. Det er 1.000 ansatte i Norce, ifølge selskapets egne nettsider.
Ifølge styreleder Hans Olav Lindal har nedbemanningsprosessen pågått lenge, og han mener det ikke kan være noen overraskelse.
(©NTB)
Før 15. juni skal regjeringen avgjøre om folk kan reise fritt i Norden i sommer. Fagdirektør Frode Forland kan ikke utelukke særregler for Sverige.
Når regjeringen skal vurdere å åpne i Norden, har statsminister Erna Solberg (H) sagt at hun ønsker en felles nordisk løsning, selv om Sverige skiller seg ut.
Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier til Aftenposten at han ikke kan utelukke at det kan bli egne regler for svensker som kommer til Norge.
– Risikoen for at du bærer viruset, er jo mye større om du reiser fra Stockholm enn fra Reykjavik. Det kan åpne for mer målrettet testing. Vi vil sikkert få i oppdrag å se på det, sier Forland.
Ifølge Worldometer har 4.220 svensker nå dødd i koronapandemien så langt. De fire andre nordiske landene har 1.123 dødsfall til sammen per nå.
Forland påpeker at det er mye mer smittespredning i Sverige enn i Norge.
– Det er faktisk et bedre argument for å stenge grensene nå enn 14. mars, sier fagdirektøren.
Forland tviler imidlertid på at det er aktuelt å holde Sverige helt utenfor hvis man åpner grensene i Norden.
– Men det må kanskje komme forsterkede grensetiltak. Det vil være litt som for reisende fra andre land, sier han.
(©NTB)
Koronapandemien har ført til en kraftig økning i arbeidsledigheten verden over. En av seks unge under 29 år har mistet jobben, ifølge FN.
De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet har rammet de unge spesielt hardt.
I en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) går det fram at de unge er hardere rammet enn andre, og at pandemien kan påvirke arbeids- og karrieremulighetene i mange år framover.
– Jeg tror ikke det er en overdrivelse å snakke om faren ved en nedstengningsgenerasjon, sier ILO-sjef Guy Ryder på en pressekonferanse onsdag.
– Mens vi kommer oss etter pandemien, vil en masse unge rett og slett bli stående igjen. Et stort antall, sier han og advarer om at sjokket som unge mennesker er blitt utsatt for, vil vare i et tiår eller lenger.
– Folk vil få varige sår av de umiddelbare konsekvensene av pandemien, sier han.
(NTB)