Foto: Arash A. Nejad

Robert Johansen begynte som gruvearbeider i kullgruve 3 utenfor Longyearbyen i 1982. I 2015 startet han Svalbard Bryggeri.
I mange år fraktet han kullarbeidere mellom Longyearbyen og gruvedriften i Svea. Her fotografert etter sin siste tur, da gruven ble stengt i 2016.
Svalbard Bryggeri produserer 190.000 liter øl i året. Nå er målet å produsere tilsvarende for eksport til blant annet Tyskland.
Svalbard Bryggeri har flere ølsorter i sin merkevare Spitsbergen. Helsedepartementet måtte endre loven før Johansen fikk starte bryggeri på Svalbard.
Industri

Robert vil etablere gartneri på Svalbard

Robert Johansen (65) var gruvearbeider på Svalbard da han kjøpte sitt første fly og startet flyselskap. I 2015 etablerte han bryggeri, og nå vil han starte med produksjon av grønnsaker.

Tormod HaugstadTormod Haugstad– Redaktør
29. juni 2024 - 05:00

Longyearbyen, Svalbard: Dette er Robert Johansen i tre utgaver av hans liv. 65-åringen driver Svalbard Bryggeri, som med sin merkevare Spitsbergen sørger for å tilfredsstille mang en øltørst turist i Longyearbyen. Sammen med sin sønn har han planene klare for å starte eksport til Tyskland. Og etablere gartneri på Svalbard. For nesten halvparten av grønnsakene som importeres hit, går rett i søpla. 

– Vi har etablert et ølsalg gjennom et eget selskap i Hamburg. Markedet i Longyearbyen er begrenset. Men om vi får ølet vårt inn i EU og Tyskland, kan vi få mer salg, forteller Robert Johansen da vi treffer ham i bryggeriet en søndag ettermiddag.

Her er alt på stell, og selv om bryggerimesteren fra Tyskland er på plass for å tappe ut noe gjærmasse, er det som kjent ikke tillatt med smaksprøver.

Les videre med et abonnement

Allerede abonnent?Logg inn