×
Annonse fra TUM Studio for

Innovativ norsk løsning åpner nye bølgekraftmuligheter

ANNONSE: Innovativ norsk løsning åpner nye bølgekraftmuligheter
(Foto: Havkraft AS)
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Tu.no er ikke involvert i produksjonen.

I dag er olje- og gassvirksomhet Norges største verdiskapende næring, der både energiforsyning og industriarbeidsplasser legger grunnlaget for den norske velferden. I overgangen til en mer bærekraftig industri rulles det nå ut ny norsk teknologi basert på bølgekraft.

Gjennom et systematisk innovasjonsarbeid har gründer Geir Arne Solheim jobbet med å utvikle en unik og effektiv løsning for å utnytte bølger til kraftproduksjon, med ambisjoner om påfølgende norsk industrialisering og internasjonal eksport. Løsningen heter Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC) og er patentert i alle verdenshjørner. Selskapet hans Havkraft AS åpner nå for bestillinger av bølgekraftverk etter vellykkede tester av deres siste prototype i Ålesund.

– Løsningen kan for eksempel integreres på oljeplattformer, båter, flytende moloer og fiskeoppdrettsanlegg, forteller Geir Arne Solheim, som er oppfinneren bak Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC).  Foto: Havkraft AS

– Sammen med Marina Solutions og Ulstein Betong Marine har vi testet og dokumentert effektiv bølgekraftproduksjon i et konsept vi kaller Powerpier, ett av flere mulige konsept som vi tilbyr. Flytende kraftmoloer og kraftverk i betong er to av flere alternative løsninger med enormt lang levetid og som er tilpasset mange ulike operasjoner i Norge og i verden for øvrig.

Nå forbereder de seg til å starte leveranser til et bredt spekter av kunder, med alt fra oppdrettere, havnevesener, industrikunder, lokalsamfunn, energiselskaper og så videre.

– Vi tilbyr skreddersøm til ulike behov, og det er noe av styrken med vår modulbaserte og plattformuavhengige teknologi. De som har tilgang til bølger og som er interesserte i å få tilgang til kortreist og grønn strøm kan kontakte oss slik at vi sammen kan finne den beste og mest effektive løsningen for deres unike behov, sier Solheim, som er oppfinneren bak teknologien.

Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC)

Den patenterte Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC) er hovedkomponenten i Havkrafts løsning, og denne er både svært effektiv og enkel.

– Det faktum at vi ikke har bevegelige deler i kontakt med sjø og kan bygge i robuste materialer gir oss en unik posisjon i bølgekraftverdenen. Patentet består av modulbaserte konvertere, der hver konverter har flere kammer som henter ut energi fra ulike frekvenser i havet. Dette gjør at vi kan optimalisere energiuttaket på hvert kammer gjennom generatorene, elektrokomponentene og kontrollsystemet vårt. Dette gir «more bang for the buck», som de kommenterte i det amerikanske energidepartementet da de så løsningen, forteller Solheim.

Kort fortalt kommer bølger inn i ulike kammer og lager lufttrykk og vakuum som roterer turbinene og genererer energi.

– Turbinene våre går alltid i samme retning på grunn av de faste styreskovlene, og dette sikrer lang varighet og godt energiopptak, poengterer Solheim.

Modulbasert og skalerbar løsning med mange bruksområder

Solheim forteller at teknologien har svært mange ulike bruksområder.

– Løsningen er modulbasert og skalerbar. Det betyr at vi kan justere dybden på konverteren for å fange opp ønsket bølgespekter på lokasjonen, og med det ikke bygge større konvertere enn det som trengs, for å spare naturen for materialbruk, og samtidig gi bedre kostnadseffektivitet for kundene.

Modulene kan deretter plasseres sammen i rekker for å ta ut ønsket effektbehov fra havet.

BØLGEKRAFT: Bølger kommer inn i ulike kammer og lager lufttrykk og vakuum som roterer turbinene og genererer energi. Foto: Havkraft AS

– Løsningen kan for eksempel integreres på oljeplattformer, båter, flytende moloer og fiskeoppdrettsanlegg. Løsningen vil også tilbys som frittstående kraftverk som kan plasseres i større energiparker i områder der det ikke kommer i konflikt med natur, livet i havet, fiskeri, turisme eller andre viktige interesser. Symbiose med naturen er viktig for alle partnere som deltar i leveransene av bølgekraftverk, understreker han.

Solheim har jobbet i bølgekraftbransjen i 23 år og for han er bærekraft stikkordet for det moderne næringslivet og for fremtidens energiproduksjon.

– Vi lager solide og naturvennlige systemer som skal vare lenge, faktisk over 100 år. Et eksempel på det er flytende betongkraftverk basert på den solide «Ulsteinflåten». Vi har også vært veldig opptatt av lang levetid på elektrosystemet og har derfor utviklet et solid elektrosystem som gjør jobben år etter år. For å matche en molo med betongbaserte konvertere som blir stående i 100 år, har vi valgt et modulært elektrosystem med komponenter som er lett å oppgradere i samarbeid med de beste aktørene i det internasjonale markedet.

Kan dekke fem ganger dagens globale energibehov

Det globale energiforbruket består i dag av 78 prosent fossil energi, men en ny europeisk klimalov skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050. Det gjør at Havkraft øyner muligheter for stor vekst i årene som kommer.

– Det er millioner av operasjoner som i dag går på diesel og som skal fases ut i årene som kommer, og energi fra bølgekraft kan dekke store deler av behovet for alternativ energi. Faktisk har bølgekraft potensial til å dekke fem ganger dagens globale energibehov, så det er klart at bølgeenergi vil bli en svært viktig del av fremtidens energimiks, poengterer han.

Solheim forteller videre at de har fått mye interesse fra alle verdenshjørner.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger og har flere kundedialoger i store markeder. Det er regelrett en kø med folk og bedrifter som vil vurdere systemet når vi nå klargjør for kommersielle leveranser, forteller gründeren fornøyd.

Pilotprosjekt med bransjeleder i ryggen

Havkrafts visjon er å være verdens ledende selskap på bølgeenergikonvertering ved å levere turbiner som snurrer fort og lenge basert på trykket fra havet. Denne rotasjonen skal så tas ut som elektrisitet, og der har Havkraft alliert seg med Bosch Rexroth for å sikre solide komponenter, stor produksjonskapasitet og et enormt serviceapparat.

– Det er en stor trygghet at vi har god tilgang til komponenter og kvalitetsprodukt, samt oppfølging på disse, gjennom Bosch Rexroth. Vi har også fått hjelp til utvikling av både hardware og software fra dem. Vår unike konverter tar ut forskjellige frekvenser fra havet, og med ulike algoritmer og parametriseringer hjelper Bosch Rexroth oss med å optimalisere systemet for maksimalt energiopptak, forteller Solheim.

– Vi i Bosch jobber mye med grønn energi og er veldig glad for å være en del av slike prosjekter, sier Babar Ali i Bosch Rexroth, som har ansvar for alle komponenter og hardware innenfor digitalisering og elektrifisering. Foto: Bosch Rexroth

– Bosch Rexroth er naturligvis en partner vi har voldsomt stor respekt for. For oss som et lite gründerselskap er deres kunnskap, kompetanse, kapital og oppfølging av prosjekter internasjonalt helt uvurderlig. Produksjonen til Bosch er også klimanøytral, noe som er veldig viktig for vår klima- og naturvennlige løsning, fortsetter han.

Babar Ali i Bosch Rexroth har jobbet tett på utviklingsprosjektet med Havkraft, og forteller at han liker konseptet veldig godt.

– Selve applikasjonen er kul, og det har vært veldig spennende å være med og bidra med vår teknologi i utviklingen av protypen. Vi i Bosch jobber mye med grønn energi og er veldig glad for å være en del av slike prosjekter.

Ali er teknisk support spesialist for industri 4.0 og digitalisering i Bosch Rexroth, og har ansvar for alle komponenter og hardware innenfor digitalisering og elektrifisering.

– Bosch har en veldig sterk bakgrunn i IoT, og vi bruker her samme IoT-plattform for å logge data som Bosch bruker for våre kunder i bilindustrien. Vår IoT-gateway kan snakke med alle kjente protokoller og kjente PLS’r, understreker Ali.

I tillegg til deres bransjeledende teknologi, får Havkraft også tilgang til salgsapparat og servicekontorer verden over.

– Bosch er et stort internasjonalt konsern som sitter på veldig mye kompetanse. Blir løsningen til Havkraft installert i for eksempel Sør-Amerika, er det ikke nødvendig med hjelp fra servicekontor i Norge. Vi har servicekontor i hele verden som kan hjelpe dem når de trenger det både før, under og etter prosjektet, avslutter Babar Ali.

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)