Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Yara sparer opptil 40 GWh strøm på Herøya årlig med nye motorløsninger

Share icon
Del
ABB SmartPrat BrandStory
ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. abb.com
  • Yara oppgraderer produksjonsanlegget i Porsgrunn med supereffektiv teknologi
  • Rundt 1000 motorer har blitt oppgradert, i neste fase vil om lag 2500 motorer erstattes med IE5 SynRM-motorer og frekvensomformere
  • Anslått årlig besparelse på opptil 40 GWh og 19 kilotonn CO2-utslipp

ABB leverer høyeffektive motorer og frekvensomformere som bidrar til energieffektivisering i Yaras produksjonsanlegg på Herøya. Det langsiktige oppgraderingsprosjektet vil gi årlige energibesparelser på 32-40 gigawattimer (GWh) og kutte CO2-utslipp med 12-19 kilotonn, tilsvarende utslippene fra 14 000 biler.

I første fase ble rundt 1000 elektromotorer på Herøya erstattet med såkalte IE3-motorer (International Efficiency klasse 3). Det er det laveste nivået som aksepteres i den siste Ecodesign-forskriften som trådte i kraft i juli 2021. 75 prosent av motorene ble utstyrt med frekvensomformere. Det gir en betydelig effektiviseringsgevinst og Yara sparer rundt 16 GWh per år.

Kutter vedlikehold

Neste fase vil bli utført under oppgraderinger og utskiftninger samt i nye prosjekter. Totalt vil 2500 motorer med en gjennomsnittlig effekt på 75 kilowatt (kW) bli oppgradert med SynRM drivsystemer som gir ultra-premium IE5-virkningsgrad. Nesten 70 prosent av disse motorene driver pumper og vifter som har betydelig potensiale for energieffektivisering.

I tillegg til energibesparelser og reduksjon i karbonutslipp, forventer Yara også betydelige besparelser i vedlikeholdskostnader da turtallsregulering gir mindre slitasje på mekanisk utstyr.

– ABB hjalp til med å evaluere systemene våre og skissere alle fordelene ved å oppgradere, sier Perry Jaspers, teknisk prosesseier for elektro og automasjon i Yara. - Å velge den nyeste motor- og omformerteknologien er avgjørende for å forbedre energieffektiviteten vår. Det gir også andre store fordeler som økt oppetid og  mindre vedlikehold.

Sirkulær økonomi

– Yara-prosjektet er et utmerket eksempel på  gevinsten som oppgradering til moderne motorteknologi og utstrakt bruk av frekvensomformere gir, ikke bare ved vesentlig lavere energiforbruk, men også ved optimaliserte prosesser.  Å bytte til IE5 SynRM-teknologi gir rask avkastning på investeringen, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for ABB Motion i Norge.

Yara på Herøya samarbeider også aktivt med ABB og Stena Recycling for bærekraftig resirkulering av gamle motorer som en del av satsingen på sirkulær økonomi.

Mer informasjon om ABBs SynRM-motorer og frekvensomformere

Les mer:

Vafos kutter klimagassutslipp med elektrisk tørking av papirmasse

Karbonkutt i transportsektoren: Elektriske drivsystemer leder an