Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Utslippsfritt på Norges største bilfrie passasjersamband

Nå går de utslippsfritt på batterier: Nesoddbåtene er Norges største bilfrie passasjersamband.
Nå går de utslippsfritt på batterier: Nesoddbåtene er Norges største bilfrie passasjersamband.
Del
ABB SmartPrat BrandStory
ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. abb.com

Fergene Kongen og Dronningen seiler utslippsfritt mens Prinsen følger etter i løpet av våren 2020. Ifølge Ruter vil elektrifiseringen av de tre fergene kutte utslipp av 20 tonn NOx og 6000 tonn CO2 årlig, noe som tilsvarer å fjerne rundt 3000 fossildrevne biler fra veiene. 

Fremtiden er elektrisk

Westcon Power & Automation er systemleverandør og integrator for de batteridrevne fergene. Selskapet benytter kraftutstyr fra ABB, såkalte skillebrytere og kontaktorer. Selve ombyggingen utføres av Horten Skipsreparasjoner og Bentzen Elektro i Horten.

– Dette er nok et eksempel på hvordan ABB bidrar til elektrifisering av samfunnet og det grønne skiftet, sier Gøran Salomonsen, leder for ABB Electrification Norway. - Elektrifiseringen av fergene støtter hovedstadens mål om å bli utslippsfri i 2030 og FNs bærekraftsmål nr. 13; Stoppe klimaendringene.

ABBs utstyr utgjør en vital del av det nye kraftsystemet og sørger blant annet for pålitelig og sikker drift.

De nye batteripakkene i fergene har en kapasitet på drøyt to megawattimer (MWh). Det nye ladeanlegget på åtte MW ved Aker Brygge lader båtene i ca. åtte minutter mellom hver avgang.

2024: Utslippsfri fergedrift

Nesoddbåtene er Norges største bilfrie båtsamband. Hver ferge har plass til 600 personer. Operatøren Norled frakter årlig over fire millioner mennesker mellom Aker Brygge i Oslo sentrum og Nesodden. 

Hovedstadens mål om å bli karbonnøytral i 2030 støttes av Ruters ambisjon om utslippsfri kollektivtrafikk i Oslo og Akershus i 2028, med delmål om at fergene skal ha nullutslipp i 2024.