Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Digitalisering gir pålitelig overføring av 900 MW havvind i Nordsjøen

Avansert digitalisering bidrar til pålitelig overføring av kraft fra havvindparker i Nordsjøen.
Avansert digitalisering bidrar til pålitelig overføring av kraft fra havvindparker i Nordsjøen.
Del
ABB SmartPrat BrandStory
ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. abb.com

ABB i Norge leverer digitalisering til omformerplattformen DolWin5 (Epsilon) som vil levere fornybar energi til rundt én million husstander.

ABB bidrar til pålitelig og sikker overføring av kraft fra DolWin5 til Tysklands strømnett med et omfattende system for IT-infrastruktur, datasikkerhet, tilstandsovervåking, styring og fjerntilgang.

900 MW

Havvind fra tre vindparker i Nordsjøen gir fornybar kraft til rundt én million husstander.
Havvind fra tre vindparker i Nordsjøen gir fornybar kraft til rundt én million husstander.

DolWin5-plattformen vil levere inntil 900 MW fra tre tilkoblede vindparker i Nordsjøen, 100 km utenfor den tyske kysten. I tillegg til en omformerplattform offshore, er det en omformerstasjon i Emden/Ost i Tyskland.

– I denne ordren benytter ABB sin ekspertise innen fjerntliggende og ubemannede operasjoner og avanserte digitale tjenester for det grønne skiftet, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge.

– Med vår prosjekterfaring er vi unikt posisjonert for sikker og pålitelig fornybar energi over hele verden. Vi ser frem til å støtte forsyning av ren og effektiv kraft til Tysklands energiomstilling.

Havvind kan bli en viktig del av Europas energisystem fremover. Tyskland planlegger blant annet at 65 prosent av strømmen kommer fra fornybare energikilder innen 2030, inkludert 20 GW fra havvind.

Starter i 2024

Sikre styringsløsninger sørger for ubemannet drift og pålitelige overføring av 900 MW fra havvindparkene.
Sikre styringsløsninger sørger for ubemannet drift og pålitelige overføring av 900 MW fra havvindparkene.

Risikoen for forstyrrelser ved overføringen av kraft fra havvindparker krever effektive energistyringssystemer. Systemoperatøren TenneT driver overføringen av kraft fra havvindparkene. TenneT har aktiviteter i Nederland og i Tyskland, med mer enn 20 millioner mennesker som er avhengige av TenneT TSO GmbHs forsyning fra havvindparker i Nordsjøen. Driften av DolWin5 begynner etter planen i 2024.

ABB mottok ordren fra Aibel Keppel-konsortiet ANS i Norge. Det eies av Aibel AS og Keppel FELS Limited. Aibel/Keppel FELS-konsortiet vil designe, konstruere og bygge HVDC-overføringssystemet (høyspent likestrøm).