Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Banebrytende strømming fra plattform optimaliserer driften

Draugen-operatør OKEA samarbeider med ABB om verdens første høykvalitetsdatastrømming i sanntid fra et slikt anlegg, et viktig bidrag for optimalisering.

Fra Draugen strømmes live data i høy oppløsning til en digital tvilling som forbedrer landbasert støtte av operasjonen  (Foto: Shell/OKEA).
Fra Draugen strømmes live data i høy oppløsning til en digital tvilling som forbedrer landbasert støtte av operasjonen (Foto: Shell/OKEA).
Del
ABB SmartPrat BrandStory
ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs rundt 105 000 ansatte bygger på mer enn 130 år med kvalitet, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. abb.com

Draugen ble satt i drift i 1993 og produserer rundt 20 000 fat olje i døgnet. Nå produserer Draugen også høykvalitetsdata som strømmes til land og skaper en digital tvilling med svært god kvalitet i sanntid.

- Løsningen effektiviserer måten vi arbeider med data for å optimalisere driften av plattformen med driftsstøtte fra land. Med levende høykvalitetsdata, når som helst, og hvor som helst, kan vi foreta bedre og raskere beslutninger, sier Dag Eggan, Senior Vice President of Business Performance, hos OKEA. - Samtidig kan datastrømmen fra plattformen gjøres tilgjengelig på en sikker måte hos leverandører og eksperter som ABB. 

Abonnementstjeneste

Den nye strømmeløsningen kalles gjerne «Software-as-a-service» (SAAS), en utbredt forretningsmodell for administrative IT-systemer.

-Modellen sikrer at OKEA abonnerer på en datastrøm som kan benyttes for å skape operasjonelle verdier og reduserer risiko i programvareinvesteringer, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge. – Veien videre kan være implementering av kunstig intelligens (AI) og maskinlæring for ytterligere forbedringer.

I motsetning til konvensjonelle, digitale tvillinger av slike anlegg, overføres datastrømmen rett fra hjertet av styringssystemet, uten noen form for filtrering eller mellomstasjoner i form av databaser. Dette sikrer at kontekst beholdes og at brukerne middelbart kjenner seg igjen i dataene.

Sikkerhet i førersetet

- Å hente rådata i høy oppløsning rett fra styringssystemet betinger ekspertkompetanse om slike systemer, fortsetter Holsten. - Vi gjør dette uten å påvirke ytelsene eller påliteligheten i plattformens styringssystem.

Fra Draugen strømmes rundt 5000 målepunkter samt alarmer og hendelser. Ved hjelp av såkalt Edge-teknologi komprimeres datastrømmen i ABB AbilityTM EdgeInsight på plattformen for å redusere datamengden som overføres, via radiolinje. Plattformen ligger 130 km utenfor kysten av Trøndelag. Oppdatering av data på plattformen er tilgjengelig i dataskyen i løpet av millisekunder.

OKEA ASA er et olje- og gasselskap og operatør på norsk sokkel, med en dagsproduksjon på rundt 20 000 fat oljeekvivalenter per dag. Selskapet har som mål å vokse gjennom lavkost feltutbygging av felt og funn up mot 100 millioner fat oljeekvivalenter, og gjennom M&A. OKEAs operatørorganisasjon er et resultat av kjøpet av Draugen-lisensen i 2018. OKEA ASA er notert på Oslo Børs med ticker «OKEA». Mer informasjon finnes på www.okea.no.