DOKTORGRADER

Zirkoniabaserte katalysatorer

Disse katalysatorene har en høy selektivitet til forgrenede hydrokarboner, komponenter som er meget gunstige ved fremstillingen av høyoktan bensin.

Arbeidet har bestått i å undersøke ulike fremstillingsprosesser for zirkonia og å undersøke aktiviteten og selektiviteten til disse katalysatorene ved hydrogenering av karbonmonoksid.

Katalysatorene ble karakterisert med overflate- og bulkteknikker. Det ble funnet at det var mulig å fremstille zirkonia med skreddersydde egenskaper ved å endre fremstillingsmetoden. Den viktigste egenskapen til katalysatoren for å produsere forgrenede hydrokarboner var krystalliniteten til katalysatoren.

Arbeidet har gitt innsikt i strukturen til den aktive katalysatoren for fremstilling av forgrenede hydrokarboner og viktige faktorer som påvirker dens aktivitet.

Arbeidet har også vist at det er nødvendig å kombinere overflatefølsomme teknikker og bulkteknikker for å karakterisere katalysatorer for å få en forståelse av hvordan egenskapene til katalysatoren påvirker aktiviteten og selektiviteten til katalysatorene.

Avhandlingen har tittelen «Hydrogenation of carbon monoxide over zirconia and modified zirconia catalysts». Arbeidet er utført ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, NTNU, med professor Anders Holmen som hovedfaglærer. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd, Sintef Kjemi og Institutt for kjemisk prosessteknologi.

Sten Viggo Lundbo ble utdannet sivilingeniør ved Fakultet for kjemi og kjemisk teknologi, Norges tekniske høgskole, i 1994.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.