KRAFT

Zero advarer mot thoriumkraftverk

KJERNEKRAFT I NORGE? Miljøvernorganisasjonene vil at regjeringen skal konsentrere seg om fornybar energi i stedet for å utrede mulighetene for bruk av kjernekraft til energiproduksjon i Norge.
KJERNEKRAFT I NORGE? Miljøvernorganisasjonene vil at regjeringen skal konsentrere seg om fornybar energi i stedet for å utrede mulighetene for bruk av kjernekraft til energiproduksjon i Norge. Bilde: colourbox.com
23. okt. 2007 - 07:30

Thoriumreaktorer er av flere spådd som en av fremtidens globale energiløsninger. Norge har verdens tredje største forekomster av det radioaktive grunnstoffet, og flere norske selskaper er etablert for å bygge thoriumdrevne kjernekraftverk i Norge.

Både REC-gründer Alf Bjørseth og Statkraft snuser på thoriumalternativet, skriver Bergens Tidende.

Tommelen ned

Zero-medarbeider, Erik Martiniussen, som har skrevet Thorium-rapporten, vender imidlertid tommelen ned.

– Sikkerhetsmessig og miljømessig er det vanskelig å se de helt store forskjellene på et atomkraftverk drevet på vanlig uranbrensel og et som drives med thorium. Faren for nedsmelting er like stor, heter det i rapporten.

Mye uran-233

Zero-rapporten avviser også argumentet om at thoriumbrensel ikke kan misbrukes til produksjon av atomvåpen.

– Brukt thoriumbrensel inneholder anselige mengder uran-233 som kan brukes til å produsere slike våpen. Det er heller ikke mulig å drive et kraftverk utelukkende på thorium. Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA må thoriumreaktoren inneholde minst 25 prosent ordinært uranbrensel. Produksjonen av plutonium vil derfor ikke opphøre med kraftverk basert på thorium, hevdes det i Zero-rapporten.

Kan misbrukes

Martiniussen peker også på at også thorium forårsaker radioaktiv stråling, og at slikt brensel kan misbrukes i såkalte skitne bomber på lik linje med uranbrensel. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.