BYGG

Yngre arkitekter får «wild card»

Joachim Seehusen
15. juni 2009 - 07:33

Yngre arkitekter og ukjente, nye arkitektkontorer blir sjelden invitert til å være med i konkurranser. Og det blir stadig lenger mellom de åpne arkitektkonkurransene.

Usynlige

I Danmark begrunnes ordningen blant annet med at byggherrene ofte ikke er klar over eksistensen til mange av de nyeste selskapene, og dermed går de lett glipp av nytenkning og utradisjonelle løsninger som de etablerte kontorene ikke like lett tar i bruk.

I arbeidet med en ny arkitekturpolitikk tok den danske regjeringen grep for å snu denne utviklingen med hjelp fra sportens verden: De innførte wild card for arkitekter.

Konkurranser der kun de beste av de beste deltar åpnes av og til for unge, uprøvde talenter.

Ønsket i Norge

Både arbeidsgiverorganisasjonen Arkitektbedriftene og Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) ønsker en tilsvarende ordning i Norge.

– Vi synes det er en god idé, og vi har forsøkt å få Statsbygg med på en slik ordning i mange år, sier Harald Eriksen, direktør i bransjeforeningen Arkitektbedriftene.

– Rett over sommeren vil NAL presentere en ny strategiplan, i den vil en wild card-ordning være med, sier Kjersti Nerseth, president i NAL.

Høyere terskler

Nerseth sier at en rekke forhold gjør det vanskelig for de yngre, ut over at det blir vanligere med lukkede konkurranser.

– Det blir stadig høyere og høyere terskler, det begrenser mulighetene for de unge og nye bedriftene, sier Nerseth. Hun peker på at kravene til innlevert materiale blir mer omfattende, i tillegg til at byggherrene stiller krav til kontorets organisasjon og tegneprogrammer. Det er mange tekniske krav som gjør det vanskelig for de nye kontorene, sier hun.

Danske krav

I Danmark er det Dansk Arkitektur Center som administrerer ordningen.

Kravene er at arkitektfirmaene skal være yngre enn fem år, omsetningen må ikke overstige to millioner kroner, den må være registrert og minst en av partnerne må være utdannet ved en godkjent arkitektskole eller universitet.

Nå står det 75 selskaper i den danske wild card-listen som ligger åpent for alle på nettsidene til Dansk Arkitektur Center.

Der kan byggherrer lett finne dem og studere profilen til de yngre arkitektene og se på prosjekter de har gjennomført.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.