INDUSTRI

Yara vil ut av Skanled

TRUER MED STOPP: Yara, her fra anlegget på Herøya, tror ikke Skanled-prosjektet er bærekraftig for egen del.
TRUER MED STOPP: Yara, her fra anlegget på Herøya, tror ikke Skanled-prosjektet er bærekraftig for egen del. Bilde: Trond Gram
Leif Hamnes
17. mars 2009 - 07:58

To måneder tilbake presenterte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) en ny løsning for å få på plass gassrørledningen Skanled – en løsning hvor Yara var sentral på flere vis.

Les også: Ny Skanled-løsning

Staten inn i Skanled

I stedet for å separere etan fra naturgassrøret skulle det britiske selskapet Ineos, som eier petrokjemianleggene i Bamble, overta Yaras båtimport av etan – og Yara erstatte den med naturgass fra den nye gassrørledningen.

Truer med å trekke seg

Nå vil Yara ut av hele prosjektet – og setter dermed realiseringen i fare, skriver Dagens Næringsliv.

I et brev fra Yara-sjef Jørgen Haslestad til Riis-Johansen, skriver Haslestad:

«Yara er derfor kommet til et punkt der vi ønsker å informere departementet om at vår deltakelse i prosjektet ikke kan realiseres med mindre premissene endres slik at det etableres en strukturer som gjør det mulig å kjøpe gass til konkurransedyktige vilkår i Norge.»

– Ikke pressmiddel

Yaras kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten presiserer overfor DN at dette ikke er selskapets måte å presse politikerne til å subsidiere gass.

I tillegg til gassprisen, er Yara misfornøyd med at det ikke er nådd en enighet om tilbakeslag av gass i perioder Yara ikke trenger den.

Det er heller ikke bestemt hvem som får regningen for gassterminalen på Rafnes eller Herøya.

Yara måtte dessuten oppgradere eget fabrikkanlegg for 200 millioner kroner for å ta imot tørrgassen, skriver avisen.

Tre energiselskaper ut av Skanled

Gassrør i finansiell motbakke

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.