INDUSTRI

Yara selger i Brasil

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara er fornøyd med prisen selskapet fikk for sine 15 prosent i Fosfertil.
Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara er fornøyd med prisen selskapet fikk for sine 15 prosent i Fosfertil. Bilde: CAMILLA AADLAND
29. jan. 2010 - 08:52

Yara selger sine aksjer i Fosfertil til brasilianske Vale for 785 millioner dollar (4,75 milliarder kroner), opplyser selskapet i en børsmelding.

Siden Yara kjøpte Fertibras i 2006 har de indirekte og direkte eid 15,5 prosent av Fosfertil – Brasils største produsent av fosfat- og nitrogengjødsel.

Yara fortsetter å satse i Brasil, men kun der de har mer av kontrollen selv:

Minoritetsposisjon

– Brasil vil fortsette å være et viktig vekstmarked for gjødsel og for Yara. Men en minoritetsposisjon i Fosfertil muliggjør ikke en optimal operasjonell integrasjon med Yaras markedsaktiviteter i Brasil, som vi vil fortsette å utvikle, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i meldingen.

I samme overdragelse er også Yaras halvpart i Anitapolis-prosjektet – utviklingen av en fosfatgruve som fortsatt er på et tidlig stadium. Eierandelen ble kjøpt i forbindelse med Yaras oppkjøp av Adubos Trevo i 2000.

God pris

Alt i alt kan Yara bokføre en gevinst før skatt på rundt 550 millioner dollar, altså 3,3 milliarder kroner.

– Vi ser på tilbudet fra Vale som en god pris for en ikke-integrert virksomhet, sier Haslestad.

Fosfertil eier tre fosfatgruver, to ammoniakkfabrikker samt ferdiggjødselsfabrikker med oppgraderingskapasitet for 3,4 millioner tonn fosfatstein og 0,6 millioner tonn ammoniakk i året.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.