KLIMA

Yara renser luften under fotball-VM

MINDRE NOx: YARA-produktet AIR1 bidrar til å minske NOx-utslippene fra for eksempel busser med opptil 90 prosent.
MINDRE NOx: YARA-produktet AIR1 bidrar til å minske NOx-utslippene fra for eksempel busser med opptil 90 prosent. Bilde: YARA
Truls Tunmo
17. juni 2010 - 14:41

Air1 er et miljøprodukt (AdBlue) som bidrar til å redusere skadelige nitrogenoksidutslipp (NOx) med opptil 90 prosent.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne bidra til å redusere luftforurensingen i Cape Town og Port Elizabeth. Til tross for den sterke økningen i busstrafikk under verdensmesterskapet vil ikke luftforurensingen øke, sier Asle Skredderberget, informasjonsdirektør i Yara, til Teknisk Ukeblad.



Lokal forurensning

NOx forårsaker lokale forurensningsproblemer som forverrer helsen til mennesker med for eksempel astma. Busser er en av kildene til disse utslippene.

For å transportere fotballsupportere har det offentlige transporttilbudet blitt betydelig utvidet. Likevel vil ikke luftforurensning forårsaket av NOx øke.

– Ved å bruke Yaras Air1 på de nye bussene blir inntil 90 prosent av NOx -utslippene gjort om til ufarlig vanndamp og nitrogen, sier Skredderberget.



Store utslippsreduksjoner

Dette er de første bussene i Sør-Afrika som tar i bruk denne renseteknologien etter at Yara startet leveranser til landet i april.

– Nylig har denne teknologien blitt brukt i mer enn 300 liknende busser i Shanghai under World Expo, og i Europa har nærmere en million lastebiler og busser redusert sine utslipp, sier Skredderberget.



Globalt helseproblem

300 millioner mennesker i verden lider av astma ifølge Verdens Helseorganisasjon.

– Dette er et økende globalt helseproblem direkte relatert til lokal NOx-forurensing. Yara ser en rask økning i etterspørselen av Air1 for å rense utslipp, fortsetter informasjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling




Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.